Sveti Peter v Lesu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sv.Peter v Lesu
Ostanki antične škofije Teurnija

Koordinati: Sveti Peter v Lesu 46°49′24″N, 13°26′37″E Sveti Peter v Lesu, (nemško Sankt Peter in Holz), nekdanja Teurnia, je hribovsko naselje v zgornji Dravski dolini pri Spittalu v Avstriji.

Na strateško pomembnem in naravno zavarovanem kraju v provinci Norika je nastala rimska naselbina Teurnia, ki je za časa cesarja Klavdija dobila okoli leta 50 n. št. mestne pravice.

Teurnia se je razprostirala na več terasah na jugovzhodni strani dominantnega hriba nad Dravo okoli 4 km zahodno od Spittala. Na vrhu hriba je bil javni trg (forum) z javnimi kopelmi (terme). V bližini močnega izvira pa je bilo Apolonu Grannusu posvečeno svetišče.

Ko je v začetku 5. stoletja zaradi izpostavljene lege v nižini Gosposvetskega polja propadel Virunum, je glavno mesto Norika prevzela Teurnija, ki je imela od vseh noriških mest najugodnejšo naravno obrambno lego.

Od začetka 20. stoletja naselbino sistematično raziskujejo. Leta 1984 je bila odkrita škofovska cerkev. Najstarejši del enoladijske cerkve je bil postavljen v 5. stoletju. V bližini cerkve pa je stalo veliko gostišče s prenočišči (hospic).