Pojdi na vsebino

Suho oko

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
sindrom suhega očesa
Sopomenkesuho oko, keratoconjunctivitis sicca, keratitis sicca
Difuzno lisamin zeleno obarvano oko s hudim primerom suhega očesa.[1]
Specialnostokulistika uredi v wikpodatkih
Klasifikacija in zunanji viri
MKB-10H19.3
MKB-9370.33
MedlinePlus000426
eMedicinearticle/1196733 article/1210417
MeSHD007638

Suho oko (Keratoconjunctivitis sicca - skrajšano KCS, iz lat. siccus 'suho') je bolezensko stanje, za katerega so značilne suhe oči. Tipični simptomi so pordele in pekoče oči ter občutek tujkov v očeh, ki ga povzroča motnja pri tvorjenju solzne prevleke. Ta motnja v prevleki zrkla ima lahko izvor v nezadostni proizvodnji solzne tekočine ali pa v nepopolni sestavi triplastne solzne prevleke. Zdravi se s higieno robov vek, nadomestki za solze, lipozomskim razpršilom za oči in, če je treba, z drugimi sredstvi. Če se KCS ne zdravi, lahko poleg vztrajnih, deloma zelo bolečih težav pride do stalnega ojačevanja vnetnih procesov v očeh, posledica pa je dodatna suhost oči, ki samo še dodatne krepi vnetne procese, vse do trajnih poškodb oči, če gre za resno bolezen.

Izraz »keratoconjunctivitis sicca« je leta 1930 prvi uporabil švedski okulist Henrik Sjögren v okviru raziskave Sjögrenovega sindroma.

Možni vzroki[uredi | uredi kodo]

K vnetnim procesom, ki vzdržujejo stanje, prispeva neravnovesje zunajcelične DNA in dejavnosti nukleaz na površini očesa. Bolniki imajo povečano odmiranje celic roženice, ki izločajo zunajcelično DNA, ta pa sproži imunski odziv. Obenem je zavrta sinteza nukleaz, ki bi razgrajevale to DNA, zaradi česar se kopiči na površini očesa.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Critser, Brice. »Lissamine green staining in keratoconjunctivitis sicca«. Eye Rounds. The University of Iowa. Pridobljeno 29. julija 2016.
  2. Jaksche, A. »Das Trockene Auge«. Univerzitetna očesna klinika v Bonnu.
  3. {{navedi revijo| Sonawane, Snehal; Khanolkar, Vishakha; Namavari, Abed; Chaudhary, Shweta; Gandhi, Sonal; in sod. (2012). »Ocular Surface Extracellular DNA and Nuclease Activity Imbalance: A New Paradigm for Inflammation in Dry Eye Disease«. Investigative Ophthalmology & Visual Science. 53: 8253–8263. doi:10.1167/iovs.12-10430.