Pojdi na vsebino

Spravilo sena v Auvergneju

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Spravilo sena v Auvergneju
UmetnikRosa Bonheur
Leto1854
Tehnikaolje na platno
Mere215 cm × 422 cm
KrajMetropolitan Museum of Art, New York

Spravilo sena v Auvergneju (francosko: Fenaison d'Auvergne ali La fenaison en Auvergne) je oljna slika iz leta 1854, francoske umetnice Rose Bonheur. Meri 2,15 za 4,22 metra.

Po svojem prvem velikem umetniškem uspehu, ki ga je leta 1849 doživela razstavljena slika Oranje v Nivernaisu, je Bonheurjeva francoskemu ministru za likovno umetnost Charlesu de Mornyju, vojvodi Mornyju, pokazala študije dveh novih slik. Zavrnil je eno, Konjski sejem in namesto te naročil Spravilo sena v Auvergneju. Bonheurjeva se je najprej osredotočila na dokončanje Konjskega sejma, De Morny pa je poskušal premisliti po dobrem sprejemu na Pariškem salonu leta 1853.

Slika prikazuje nalaganje sena na voz, ki ga vlečejo štirje voli. Živali desno potrpežljivo čakajo, nadzoruje pa jih moški v klobuku s širokim robom. Drugi moški kosijo travo s kosami, ženske pa grabijo seno, drugi z vilami dvigajo seno na velik kup na vozu.

Sliko je francoska država leta 1854 kupila za 20.000 frankov. Zlato medaljo je osvojila, ko je bil leta 1855 razstavljena na razstavi Exposition Universelle v Parizu kot nasprotje sliki Oranje v Nivernaisu. Razstavljena je bil tudi kot del retrospektive francoske umetnosti 18. stoletja na razstavi Universelle iz leta 1900.

Slika je bila v muzeju Musée du Luxembourg od leta 1874 do 1878, nato pa se je preselila v Château de Fontainebleau, kjer ostaja. Manjša različica, 71,1 x 129 centimetrov, je v zasebni zbirki. Natis graviranja Williama Turnerja Daveyja je leta 1878 v Londonu objavil Louis Brall & Sons.

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]