Spominski muzej mučenikov "Rdečega terorja"

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Stavba spominskega muzeja mučenikov rdečega terorja v Adis Abebi v Etiopiji

Spominski muzej mučenikov "Rdečega terorja" je spominski muzej v mestu Adis Abeba, ki je bil ustanovljen leta 2010.[1][2] Muzej služi kot spomenik in je posvečen v spomin vsem žrtvam, ki so umrle v etiopskem rdečem terorju, ki ga je izvajala vlada diktatorja Mengista Marjama. Muzej ima razstavljena lobanje in kosti žrtev, krste, krvava oblačila in fotografije žrtev ter orodja in pripomočke, ki so se uporabljali za mučenje. Na brezplačnih ogledih muzeja vodniki opisujejo zgodovino, ki je vodila do etiopskega rdečega terorja (od praznovanja 80. rojstnega dneva Haileja Selassieja), dejanja proti državljanom, ki so nasprotovali Mengistujevi derški vladi, kako so ravnali z zaporniki in kako so ljudje na skrivaj komunicirali med seboj.[3][4]

Muzej prikazuje tudi slikovno zgodovino etiopskega rdečega terorja.[5]

Vhod v muzej

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Red Terror Martyrs' Memorial Museum". rtmmm.org. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2019-01-07. Pridobljeno 2016-12-27.
  2. Mulugeta, Mesfin. "A visit to the "Red Terror" Martyrs Memorial Museum of Addis Ababa" (PDF). assimba.org. Pridobljeno December 27, 2016.
  3. "Emerging scholars: travel seminar to Rwanda and Ethiopia memorials, museums, national and international memory and memorialization" (PDF). beyondgenocide.net. Pridobljeno December 27, 2016.
  4. Mahoney, Anne Louise (ur.). "Documenting the Red Terror. Bearing witness to Ethiopia's lost generation" (PDF). Pridobljeno December 27, 2016.
  5. "Pourquoi peut-on affirmer que le régime du Derg (1974-1987) fut violent ?" (PDF). www.guebre-mariam.org. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne June 10, 2016. Pridobljeno December 27, 2016.