Spatifil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Spatifil

Spathiphyllum cochlearispathum
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Liliopsida (enokaličnice)
Red: Alismatales (porečnikovci)
Družina: Araceae (kačnikovke)
Poddružina: Monsteroideae
Pleme: Spathiphylleae
Rod: Spathiphyllum
Schott
Vrste

glej članek

Spatifil (znanstveno ime Spathiphyllum) je rod rastlin iz družine kačnikovk, ki zajema okoli 40 vrst. Večina je samoraslih v tropski Ameriki, ena sama pa uspeva v Maleziji.

Ime se nanaša na ovršni cvetni list, ki je kot navaden list, ko se prvič pojavi. So srednje zahtevne rastline za gojenje v stanovanjih. Dobro uspevajo tudi, če jih gojimo v vodi. Najbolj zanimiva vrsta je Spathiphyllum wallisiui iz Kolumbije. Listi so živo zeleni, suličasti in se elegantno povešajo iz srede rastline. Na dolgih steblih so cvetovi bele barve, ki so dolgo odprti, preden pa ovenejo počasi pozelenijo. Znana je še ena večja sorta Mauna Loa, ki lahko zraste do 1 m visoko. Spatifili so sorodniki flamingovcev, vendar je gojenje enostavnejše. Cvetovi ne ovenejo hitro, zato jih lahko režemo tudi za šopke.

Življenjski prostor[uredi | uredi kodo]

Spatifili poleti najbolje uspevajo v napol senčnih prostorih, tako da so zaščiteni pred sončno svetlobo. Najprimernejša temperatura pozimi je od 16-18 °C, poleti pa od 18-21 °C, v primeru zelo visokega odstotka vlažnosti pa uspevajo tudi pri temperaturi do 27 °C. Primer takšnega prostora so mešani nasadi, kjer je vlažno ozračje. Življenjska doba rastline je dolga.

Vrste[uredi | uredi kodo]

Primer Spatifila

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Longman, D. (1986). Nega sobnih rastlin. Ljubljana: Mladinska knjiga. (COBISS)