Pojdi na vsebino

South Park

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
South Park
slika iz uvodne špice, ki prikazuje vse štiri glavne junake (na strehi, od leve proti desni: Stan, Kyle, Kenny in Cartman
Čas trajanjaok. 22 minut
Avtor(ji)Trey Parker[d] in Matt Stone[d]
Glavni igralciTrey Parker (1997–)
Matt Stone (1997–)
Isaac Hayes (1997–2006)
Mary Kay Bergman (1997–1999)
Eliza Schneider (1999–2003)
Mona Marshall (1999-)
April Stewart (2004-)
John Hansen (2002-2005; 2009)
Jennifer Howell (1997–)
Adrien Beard (2000-)
SkladateljPrimus[d]
DržavaZDA[1]
Jezikangleščina
Število sezon26[2][3]
Število epizod323[4][5]
Predvajanje
Televizijski kanalComedy Central in Paramount Comedy[d]
Povezave
Spletna stranwww.southparkstudios.com

South Park je ameriška risana serija, avtorjev Treya Parkerja in Matta Stona. Od začetka predvajanja, leta 1997, je bila predvajanja v okviru televizijske hiše Comedy Central. Glavni junaki so prijatelji Eric Cartman, Kyle Broflowski, Stan Marsh in Kenny McCormick. Kraj dogajanja je postavljen v izmišljeno mesto South Park v Koloradu. Serija je prvenstveno namenjena gledalcem mlajše do srednje generacije, znana pa je po svojem črnem humorju.

Leta 1999 je po seriji nastal tudi animiran celovečerni film South Park: Bigger, Longer & Uncut.

Liki[uredi | uredi kodo]

Stan je v risanki prikazan kot običajen ameriški fant. Njegova sestra Shelly pogosto fizično obračunava z njim, sam pa je prikazan kot resen, občutljiv in pameten.

Kyle je osamljen judovski fant v druščini. Zaradi svojega porekla se pogosto počuti osamljenega v širši družbi. Prikazan je kot najpametnejši v razredu. Stan in Kyle sta najboljša prijatelja, njuna zveza simbolizira prijateljstvo Parkerja in Stona.

Cartman ima težave s prekomerno telesno težo, pogosto je nestrpen, rasističen in žaljiv, zaradi njegovih pogostih antisemitskih izjav se s Kyleom ne razumeta najbolje. Lik pogosto citira Hitlerjeve izjave, v nekaj epizodah se pojavi oblečen v Hitlerjev kostum.

Kenny prihaja iz revne družine, vedno nosi oranžno jopico, ki prekriva njegov obraz in mu onemogoča jasno izražanje. Kadar ne nosi oblečene jopice, mu obraz prekriva drug predmet, čeprav se je v nekaj epizodah kot so: The Jeffersons in v South Park filmu razkril obraz. Pogosto govori o temah, povezanih s spolnostjo. Lik je znan po svoji pogosti smrti; kljub temu se vsakič pojavi v naslednji epizodi.

V prvih 58 epizodah so fantje v tretjem razredu, v četrti sezoni pridejo v četrtega.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]