Smetišče

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Smetišče v Perthu, Avstralia.

Smetišče je prostor, kjer se odlagajo smeti, ki jih proizvede človek. Smetišče je lahko namenjeno odlaganju običajnih smeti, ki jih odvržemo v »ostale odpadke«, lahko so posebna odlagališča, ki jih plača najemnik da odlaga večje in enake vrste odpadkov (pri gradnji, urejanju parkov itd). Veliko smetišč je namenjenih tudi v druge namene, kot so skladiščenje ali prenos pa tudi predelava (sortiranje, recikliranje).

Osnovni standardi[uredi | uredi kodo]

Smetišče mora biti blizu ceste, ki ne ovira transporta smeti in je dovolj daleč od naselij. Ne sme biti nad zbirališči podtalnice ali blizu površin, kjer se odvija živinoreja ter poljedelstvo. Vsi odpadki, ki jih je možno reciklirati ali so okolju škodljivi, morajo na posebna odlagališča.

Na smetišču je veliko strupenih snovi, ki lahko poniknejo v zemljo (plastika, ostanki pralnih praškov, pesticidov, baterije, itd). To lahko pripelje do onesnaženja podtalnice, veter lahko raznese smeti po bljižnjih poljih, živali se lahko zastrupijo in tako lahko pride strup v našo prehrano. Ker mečemo proč ostanke hrane, na smetišče prihajajo živali (podgane, rakuni, lisice), ki se lahko tam okužijo z nevarnimi boleznimi in jih raznašajo okrog. Problemi so tudi zaradi ljudi, ki na smetišču iščejo še uporabne stvari.

Zato je treba odpadke reciklirati, vso hrano vreči med biološke odpadke, smetišča ograditi, radioaktivne odpadke vreči med radioaktivne odpadke, priskrbeti moderne sežigalnice odpadkov in tako skrbeti za čisto in varno okolje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]