Silk road

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Silk road je bila spletna stran (ustanovljena leta 2011), ki je delovala na ravni temnega spleta. Njen glavni namen je bila preprodaja prepovedanih drog. Na tej spletni strani je bilo mogoče kupiti tudi ukradene stvari in kose orožja, prav tako pa tudi plačancem naročiti umor. Oktobra 2013 je bila stran dokončno zaprta. FBI se je namreč pod krinko infiltriral med uporabnike te trgovine in naročil nekaj pošiljk, kar je vodilo do aretacije ustanovitelja Silk Roada - Rossa Ulbrichta .

Silk Road
Silk Road Camel.png
VrstaSpletno trgovanje z drogami
JezikAngleški
LastnikRoss William Ulbricht (Dread Pirate Roberts)
URLhttp://silkroad6ownowfk.onion
RegistracijaObvezna
ObjavljenoFebruar 2011
StatusZaprl FBI Oktobra 2013.

Silk Road 2.0 zaprla FBI in Europol 6. Novembra 2014.

Silk Road 3.0 je ugasnil v letu 2017, zaradi pomanjkanja denarnih sredstev

Kako deluje?[uredi | uredi kodo]

Ross Ulbricht ( 27. marec 1984; Austin, Teksas, ZDA) je Silk Road ustvaril tako, da deluje na posebnem omrežju - The Onion Router. The Onion Router ali krajše TOR, je brezplačna programska oprema, ki omogoča anonimno komuniciranje. Uporaba TOR-ja oteži sledenje internetni aktivnosti do uporabnika. V TOR omrežju je praktično nemogoče izslediti, od kod računalniki dostopajo do določenih spletnih strani[1]. Če želimo v iskalno vrstico navadnega brskalnika vnesti Silk Road URL (silkroadvb5piz3r.onion), nam bo javilo napako[2]. Da bi lahko dostopali do spletne strani Silk Road je potrebno namestiti TOR programsko opremo. TOR znižuje stopnjo tveganja tako pri enostavni, kot pri bolj kompleksni analizi transakcij preko različnih mest na internetu. V tem primeru je skoraj nemogoče izslediti, kdo in kje opravlja transakcijo. V primeru uporabe TOR-a, Silk Road URL preusmeri nove uporabnike na črn zaslon z zahtevo po uporabniškem imenu in geslu, nudi pa tudi možnost registracije za nove uporabnike. Za uporabo Silk Road strani se je potrebno samo registrirati z uporabniškim imenom, geslom ter navesti državo izvora. Ena izmed najvarnejših funkcij na spletni strani Silk Road pa je bil način plačevanja, saj standardni načini plačevanja na medmrežju, kot so kreditne kartice (Visa, American Express itd.), PayPal niso bili sprejemljivi. Plačevanje je bilo možno samo z Bitcoini, kriptirano digitalno valuto, ki se ji ne da slediti.

Ustanovitelj in uporabniki[uredi | uredi kodo]

Ross Ulbricht je spletno stran ustanovil februarja 2011 in z njo služil približno 20.000 USD na dan, s provizijo od prodanih stvari, skupaj pa 80 milijonov USD. Večino tega denarja naj bi vložil nazaj v ohranjevanje in vzdrževanje spletne strani. Celotna stran Silk Road naj bi bila po nekaterih napovedih priča pri prodaji za 1,2 milijarde USD različnih izdelkov. Registriranih je bilo skoraj milijon anonimnih uporabnikov. Bilo je mogoče preveriti oceno vsakega preprodajalca drog. To oceno so podali prejšnji kupci, ocena je bila podana tako s številko kot tudi opisno. Kljub temu da so obstajale druge strani, ki so ponujale podobne usluge, je bil Silk Road popularnejši zaradi uporabnikom prijaznejšega vmesnika in načina plačevanja[3].

Blago[uredi | uredi kodo]

Na Spletni strani Silk Road je bilo možno dobiti vse od "red joker ekstazi tabletk" do LSD tabletk. Po podatkih iz jeseni 2013 je bilo naprodaj več kot 10,000 produktov, od tega je bilo 70% drog. Bilo je tudi 159 oglasov, ki so ponujali »usluge«, med katerimi je bilo največ »uslug« za vdiranje v uporabniške račune na socialnih omrežjih kot sta Twitter in Facebook. Objavljenih je bilo tudi več kot 800 oglasov za digitalne dobrine kot so piratske vsebine ali ukradeni Amazon in Netflix uporabniški računi. Med drugimi pa so se našle tudi ponudbe za izdelavo ponarejenih vozniških dovoljenj, potnih listov itd[3].

Zametki[uredi | uredi kodo]

Ulbricht je sprva privabljal uporabnike tako, da je objavljal na drugih internetnih forumih, ki so bili namenjeni preprodaji drog. Januarja 2011 se je pojavila objava, ki se je glasila: »Has anyone seen Silk Road yet? It's kind of like an anonymous amazon.com.« (»A je že kdo videl Silk Road? Podoben je anonimnemu amazon.com.«). V objavi je bil tudi zapisan TOR naslov in naslov bloga z natančnimi uporabniškimi navodili. Oseba po imenu »altoid« je objavo kasneje izbrisala, vendar je nekdo drug objavo kopiral in jo objavil na drugem forumu. Eno izmed usodnih napak, ki je pomagala pri lovu na Ulbrichta je storil uporabnik »altoid«.

Nasledniki[uredi | uredi kodo]

Po propadu Silk Roada-a se je septembra 2013 pojavila po namenu podobna spletna stran, prav tako dostopna preko TOR-ja. Po letu dni, odkar je Agora nadomestila Silk Road, je že krepko presegla svojega predhodnika. Eden izmed glavni razlogov za njeno nenadno porast priljubljenosti je Operacija Onymous. Cilj operacije Onymous je uničenje domen spletnih črnih trgov, kot so Silk Road, Cloud 9 in Hydra. Kot navaja Amir Lakhani, varnostni strategist pri Fortinet: "Silk Road je morda imel več trenutnih transakcij, ampak Agora ima veliko več drog naprodaj." [4].


Glej tudi...[uredi | uredi kodo]

  1. The untold story of Silk Road

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "Kako deluje The Onion Router". torproject.org. 12.1.2016. Pridobljeno dne 12.1.2016.
  2. "What was Silk Road and how did it work?". pcmag.com. Chloe Albanesius. 3.10.2013. Pridobljeno dne 12.1.2016.
  3. 3,0 3,1 "The man Behind Silk Road". theguardian.com. Parmy Olson. 10.11.2013. Pridobljeno dne 12.1.2016.
  4. "Silk Road wasn't even close to the biggest drug market on the internet". businessinsider.com. Natasha Bertrand. 23.6.2015. Pridobljeno dne 17.1.2016.