Silk road

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Silk road je bila spletna stran (ustanovljena leta 2011), ki je delovala na ravni temnega spleta. Njen glavni namen je bil preprodaja prepovedanih drog. Na tej spletni strani je bilo mogoče kupiti tudi ukradene stvari in kose orožja, prav tako pa tudi plačancem naročiti umor. Oktobra 2013 je bila stran dokončno zaprta. FBI se je namreč pod krinko infiltriral med uporabnike te trgovine in naročil nekaj pošiljk, kar je vodilo do aretacije ustanovitelja Silk Roada - Rossa Ulbrichta.

Silk Road
Silk Road Camel.png
VrstaSpletno trgovanje z drogami
JezikAngleški
LastnikRoss William Ulbricht (Dread Pirate Roberts)
URLhttp://silkroad6ownowfk.onion
RegistracijaObvezna
ObjavljenoFebruar 2011
StatusZaprl FBI Oktobra 2013.

Silk Road 2.0 zaprla FBI in Europol 6. Novembra 2014.

Silk Road 3.0 je ugasnil v letu 2017, zaradi pomanjkanja denarnih sredstev

Kako deluje?[uredi | uredi kodo]

Ross Ulbricht (27. marec 1984; Austin, Teksas, ZDA) je Silk Road ustvaril tako, da deluje na posebnem omrežju - The Onion Router. The Onion Router ali krajše TOR je brezplačna programska oprema, ki omogoča anonimno komuniciranje. Uporaba TOR-a oteži sledenje internetni aktivnosti do uporabnika. V TOR omrežju je praktično nemogoče izslediti od kod računalniki dostopajo do določenih spletnih strani[1]. Če želimo v iskalno vrstico navadnega brskalnika vnesti Silk Road URL (silkroadvb5piz3r.onion), nam bo javilo napako[2]. Da bi lahko dostopali do spletne strani Silk Road, je potrebno namestiti TOR programsko opremo. TOR znižuje stopnjo tveganja tako pri enostavni kot pri bolj kompleksni analizi transakcij preko različnih mest na internetu. V tem primeru je skoraj nemogoče izslediti kdo in kje opravlja transakcijo. V primeru uporabe TOR-a Silk Road URL preusmeri nove uporabnike na črn zaslon z zahtevo po uporabniškem imenu in geslu, nudi pa tudi možnost registracije za nove uporabnike. Za uporabo Silk Road strani se je potrebno samo registrirati z uporabniškim imenom in geslom ter navesti državo izvora. Ena izmed najvarnejših funkcij na spletni strani Silk Road pa je bil način plačevanja, saj standardni načini plačevanja na medmrežju, kot so kreditne kartice (Visa, American Express itd.) in PayPal niso bili sprejemljivi. Plačevanje je bilo možno samo z Bitcoini, kriptirano digitalno valuto, ki se ji ne da slediti.

Ustanovitelj in uporabniki[uredi | uredi kodo]

Ross Ulbricht je spletno stran ustanovil februarja 2011 in z njo služil približno 20.000 USD na dan, in sicer s provizijo od prodanih stvari; skupaj je zaslužil 80 milijonov USD. Večino tega denarja naj bi vložil nazaj v ohranjevanje in vzdrževanje spletne strani. Celotna stran Silk Road naj bi bila po nekaterih izračunih medij za prodajo za 1,2 milijarde USD različnih izdelkov. Registriranih je bilo skoraj milijon anonimnih uporabnikov. Bilo je mogoče preveriti oceno vsakega preprodajalca drog. To oceno so podali prejšnji kupci, ocena je bila podana tako s številko kot tudi opisno. Kljub temu da so obstajale druge strani, ki so ponujale podobne usluge, je bil Silk Road popularnejši zaradi uporabnikom prijaznejšega vmesnika in načina plačevanja[3].

Blago[uredi | uredi kodo]

Na Spletni strani Silk Road je bilo možno dobiti vse od "red joker" ekstazi tabletk do LSD tabletk. Po podatkih iz leta 2013 je bilo naprodaj več kot 10,000 produktov, od tega 70% drog. Spletna stran je vsebovala tudi 159 oglasov, ki so ponujali storitve, med katerimi je bilo največ teh, ki so omogočali vdor v uporabniški račun na socialnih omrežjih Twitter ali Facebook. Objavljenih je bilo tudi več kot 800 oglasov za digitalne dobrine kot so piratske vsebine ali ukradeni Amazon oziroma Netflix uporabniški računi. Na strani so bile objavljene tudi ponudbe za izdelavo ponarejenih vozniških dovoljenj, potnih listov in drugega[3].

Zametki[uredi | uredi kodo]

Ulbricht je sprva privabljal uporabnike tako, da se je s ključnimi informacijami vključeval v internetne forume, ki so bili namenjeni preprodaji drog. Januarja 2011 se je pojavila objava, ki se je glasila: »Has anyone seen Silk Road yet? It's kind of like an anonymous amazon.com.« (»A je že kdo videl Silk Road? Podoben je anonimnemu amazon.com.«). V objavi je bil tudi zapisan TOR naslov in naslov bloga z natančnimi uporabniškimi navodili. Avtor objave, po imenu »altoid«, je objavo kasneje izbrisal, a jo je nekdo drug kopiral in objavil na drugem forumu. Prav te objave so bile ključne za odkritje Ulbrichta in njegovih dejanj.

Nasledniki[uredi | uredi kodo]

Po propadu Silk Roada-a se je septembra 2013 pojavila po namenu podobna spletna stran, Agora, prav tako dostopna preko TOR-ja. Že po letu dni je le-ta krepko presegla svojega predhodnika. Eden izmed glavni razlogov za njeno nenadno porast priljubljenosti je bila Operacija Onymous, katere cilj je bil uničenje domen spletnih črnih trgov, kot so Silk Road, Cloud 9 in Hydra. Kot navaja Amir Lakhani, varnostni strateg pri Fortinet: "Silk Road je morda imel več trenutnih transakcij, ampak Agora ima veliko več drog naprodaj." [4].


Glej tudi...[uredi | uredi kodo]

  1. The untold story of Silk Road

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »Kako deluje The Onion Router«. torproject.org. 12. januar 2016. Pridobljeno 12. januarja 2016.
  2. »What was Silk Road and how did it work?«. pcmag.com. Chloe Albanesius. 3. oktober 2013. Pridobljeno 12. januarja 2016.
  3. 3,0 3,1 »The man Behind Silk Road«. theguardian.com. Parmy Olson. 10. november 2013. Pridobljeno 12. januarja 2016.
  4. »Silk Road wasn't even close to the biggest drug market on the internet«. businessinsider.com. Natasha Bertrand. 23. junij 2015. Pridobljeno 17. januarja 2016.