Sherlock Holmes

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sherlock Holmes na risbi Sidneya Pageta iz The Strand Magazine.

Sherlock Holmes je izmišljeni detektiv iz pozne viktorijanske dobe, škotskega pisatelja in zdravnika, Arthurja Conana Doyla.

Holmes se prvič pojavi v zgodbi, objavljeni v Beeton's Christmas Annual leta 1887, do danes pa je postal verjetno najbolj znani književni lik vseh časov. Leta 1964 je časopis The Times objavil, da so knjige o Sherlocku Holmesu po prodaji na drugem mestu na svetu, takoj za Biblijo.

Doyle je o Holmesu napisal 4 romane in 56 kratkih zgodb, od katerih jih je večina napisana kot biografija, ki jo pripoveduje Holmesov tesni prijatelj, sodelavec in biograf, doktor Watson. Le dve zgodbi sta napisani v prvi osebi kot spomin Holmesa samega, dve pa sta napisani v tretji osebi. Zgodbe o briljantnem detektivu, ki za reševanje svojih primerov uporablja logiko in dedukcijo so 40 let izhajale v različnih časopisih, kasneje pa so bile zbrane v knjige.

Lik Sherlocka Holmesa je filmskem platnu daleč najbolj portretiran lik vseh časov, v vlogi slavnega detektiva pa se je najbolj proslavil angleški igralec Jeremy Brett.

Profil detektiva[uredi | uredi kodo]

V knjigah se stanovanje Sherlocka Holmesa nahaja v Londonu, na naslovu Baker Street 221b, kjer je tudi njegov muzej. Holmes ima stanovanje najeto, zanj pa skrbi gospodinja, gospa Hudson. Do leta 1890 v stanovanju živi skupaj s svojim prijateljem, sodelavcem in biografom dr. Watsonom, ki pa se po poroki odseli. V resnici naslov v času nastanka knjige ni obstajal, Baker street pa je hišne številke dobila šele v tridesetih letih 20. stoletja.

Pri svojem delu je Holmes izjemno natančen in pronicljiv ter ima velike miselne sposobnosti in sposobnost logičnega sklepanja. Večkrat je v zgodbah prikazana tudi njegova sposobnost preoblačenja in igralski talent. V zasebnem življenju je njegov lik povsem neurejen, Holmes pa je predstavljen kot odvisnik od opija, ki med razmišljanjem o primerih večkrat igra violino in kadi pipo.

Seznam literarnih del o Sherlocku Holmesu[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]