Sedmi svet

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sedmi svet (Roman)  
Sedmi svet.jpeg
AvtorSebastjan Koleša
Naslov izvirnikaSedmi svet (Roman)
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
ZaložnikAktiva Team
Datum izida2008
Žanrfantazija
Št. strani296
Klasifikacija
ISBN978-961-269-029-8

Sedmi svet je knjižni prvenec avtorja Sebastjana Koleše.

Gre za fantazijski, pustolovski roman, ki vsebuje priljubljene tematike od piratov, ki se leta 1661 nevede podajo na pot magije in neznanega, do portalov skozi neznane svetove, različnih dimenzij in kristalov moči. Skozi te lahko lastnik kristala na dan prikliče moči in sile, ki so mu bile zapisane ob prvotnem rojstvu njegove duše. Posadka z veliko trojambornico plove v smeri izgubljenega kristala, a jih na poti ustavi 100-letna meglica in jih zvabi na otok kjer pa ni reči katerih bi bili pirati vajeni. Pričakajo jih krvoželjne zveri kakršnih še ni uzrlo človeško oko, demoni teme, prikazni, nenavadna ljudstva, vilini, zlobni škratje in celo pradavni prišleki iz širnega vesolja. 12-letni Mali Sid s pomočjo zloglasnega in, od princa teme demona Ezaragha, obsedenega kapitana Rdečeokega, ter najboljšega prijatelja Lepega Jacquesa sledi poti iz Knjige Usode, ter zapisom v runah, kjer so pradavni modreci zapisali, da bo ravno on rešitelj vseh sedmih svetov pred strašnim demonom Ezaraghom. Pustolovci se ves čas nahajajo v smrtni nevarnosti in videti je, da bo vsaj nekdo izmed njih končal ...

Liki in objekti v knjigi[uredi | uredi kodo]

Poglavje iz knjige

 • Mali Sid: navihan 12-letnik, brez staršev, pegastega obraza in kuštravih kodrov. Že od nekdaj se je potikal med pirati po Port Royalu, zanj pa je večinoma skrbel Lepi Jacques.Ve precej več kot nekateri mislijo, je neustrašen in vsak trenutek pripravljen tvegati.Največja želja mu je postati pirat na kakšni veliki ladji in se podati dogodivščinam naproti. Usojeno mu je, da bo prav on tisti, ki lahko reši sedem svetov pred zlobnimi demoni in dušami iz sveta zadnjerojenih.
 • Lepi Jacques: prefinjen pirat, vedno lično urejen in močno spoštovan. Njegova pamet, izurjenost in izkušnje so rešile že marsikatero posadko, zato so možje najraje služili na istem krovu kjer se je nahajal tudi sam. Po srcu prava dobričina in zelo navezan na Malega Sida. Vedno v pričakovanju tistega dne, ko bo obogatel in za vedno zapustil piratske vode. Njegova mehka duša nikoli ni v napoto ostremu in odločnemu karakterju, ki na mah ubije sovražnika, če je to le potrebno. Ne ve se ali so mu Malega Sida v varstvo prepustili neznani starši, ali pa ga je posvojil kar sam.
 • Kapitan Rdečeoki: pirat modre krvi (potomec ugledne družine), ki je udobje in plemiški naziv zamenjal za izobčenstvo zaradi zemljevida, ki naj bi vodil do silnega bogatstva in predmeta neslutenih moči. Naziv Rdečeoki se ga je prijel zaradi krvavo rdečih oči. Govorilo se je, da je svojo dušo prodal hudiču, ta pa mu sedaj ne pusti zaspati niti za hip. Vsi so se bali služiti na njegovem krovu saj je bilo znano tudi dejstvo, da se njegove posadke niso nikoli več vrnile nazaj.
 • Cho-lak: Ogromna bitja, visoka vsaj dva metra in pol, čokata, precej primitivnega videza, eni prvotnih prebivalcev Prepovedanega sveta. Cho-laki niso imeli imen in ljudje ter Vilini so jim pač rekli Cho-lak, sicer pa z njimi tako ali tako nihče ni želel imeti preveč opravka. Kljub temu da so bili precej bistri in ubo-gljivi, pa si nikakor niso uspeli prislužiti večje priljubljenosti, saj so si z nepremišljenim dejanjem pred mnogo rodovi zapravili ves ugled, ko so se pobratili z Mah-laki in skušali skupaj z njimi zavladati še površju Prepovedanega sveta ter si tako prisvojiti razne magične sposobnosti in moči.
 • Mah-lak: Mala bitja velikosti dobrega pol metra, velike glave in oči, dolgih umazanih dlak, živijo globoko pod zemljo, kjer se tudi nahaja njihovo kraljestvo. Njihova naloga je izkopati čim več predorov, nabirati kristale za svojega Kralja in nekoč presenetiti človeško raso z nenadnim napadom. V kolikor bi prišli do človeških solz bi z njimi prebudili silno krvoločno pošast Tirakha, ki naj bi jim pri tem seveda pomagal.
 • Ezaragh: Mogočen demon, čigar duša je kot edina uspela ubežati primežu večnega tavanja in se naselila v na pol človeški in pol demonski podobi izjemnih moči. Da bi lahko obstal v takšni obliki v fizičnem svetu na Zemlji, se mora prehranjevati s človeškimi dušami, katerih mu nikoli ni dovolj. Pri tem si pomaga z magičnim kristalom, ki dušo loči od človeškega telesa in jo posrka vase.Cilj demona je pred ostalimi priti do »Hudičevega kamna« s katerim bi si lahko odprl prosto pot na vseh sedem svetov in jim zavladal. V njegovi bližini so ljudje ves čas v smrtni nevarnosti. Lahko lebdi in celo postane neviden.
 • Modri predniki: redke duše, ki so dale skozi vse potrebne cikluse življenja in bile posvečene pri vsakem naslednjem koraku, so naposled dosegle vrhunec svojega obstoja in se pridružile Modrim prednikom, ki s svojo modrostjo in znanjem držijo v ravnovesju vseh sedem svetov.
 • Katras: Svetnik na Vmesnem svetu, zadolžen za varovanje skrajno zlobnih duš, ki so tam končale zaradi svojih prejšnjih življenj v katerih so zagrešile preveč zločinov, da bi bilo za njih še kaj upanja. Prav njemu je pobegnil Ezaragh in mu pri tem ukradel še dragocen magični kristal.
 • Mitakesh: Zvesti Katrasov bojevnik, ki je zanj pripravljen dati tudi življenje. Dober po srcu in vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Njegova naloga je nasplošno služiti Katrasu in ga varovati.
 • Minas:Zelo pokvarjena duša, z znanjem in izkušnjami takoj za Ezaraghom. Med vsemi ostalimi dušami v Vmesnem svetu se je še najbolj približal pobegu v Fizični svet.
 • Arkash: Nenavadna žival s petimi nogami, še najbolj podobna mački. Sicer pa Katrasov ljubljenček in njegova vez z zunanjim svetom, saj ima sposobnost prehajati iz Vmesnega v Fizični svet, ter preko posebnega kristala svojemu gospodarju sporoča kaj se tam dogaja.
 • Leisha: na prvi pogled samo lepa dobra vila, v resnici pa še precej več. Njena vloga je zavita v tančico skrivnosti in je na prav poseben način povezana z Malim Sidom. Je pa tudi tehtalka duš na Vmesnem svetu od koder je pobegnil zlobni Ezaragh.
 • Buccaneerji: po večini grozoviti zločinci, roparji in morilci, ki so se pred roko previce zatekli na kakšnega izmed odročnih otokov. Znani so bili izurjenosti z bodali in kot izjemno natančni strelci. Prav zaradi tega pa so bili tako iskani na raznih piratskih ladjah, ki so po morjih novačile čim bolj nevarne in neustrašne tolovaje.
 • Kristali moči: prekrasna stvaritev narave. Za nekatere samo kamen, za druge dragocen kamen, za redke pa prevodnik in shranje- valnik duš, misli in spominov vseh živih bitij in dogodkov, ki od sebe oddajajo energijo. Najti jih je mogoče marsikje, niti eden pa ni enak drugemu po svojem namenu in energijskemu odtisu, kljub temu, da nekateri skrbijo za enake naloge. V knjigi je vpliv kristalov velik saj lahko določeni ljudje preko njih sprožijo nepredstavljive moči.
 • Portali: stvaritve višje razvitih bitij ali oseb, namenjeni za prenos duše, oziroma misli posameznika z enega sveta na drugega.Ti prehodi so varovani s posebnimi energijskimi polji, ki nepravi osebi preprečijo odhod v celoti, v primeru, da ima ta oseba škodoželjne misli naperjene proti ureditvi sedmih svetov, pa poskrbijo, da se prenos konča na kakšnem temnem mestu, primernem za večno tavanje in razmišljanje o vsem slabem, ki ga je storila v vseh svojih življenjih.