SIKON ISAF 15

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
SIKON ISAF 15
Aktivnoapril - oktober 2011
DržavaSlovenija Slovenija
PripadnostSlovenska vojska
VlogaOperacija kriznega odzivanja
VelikostOkrepljeni vod
Struktura poveljstvaISAF
Garnizija/ŠtabAfganistan Herat
Poveljniki
Trenutni poveljnikpolkovnik Dobran Božič[1]

SIKON ISAF 15 je petnajsti kontingent Slovenske vojske, ki je deloval v sklopu ISAFa v Afganistanu. Kontingent je bil nastanjen v bazi Arena v Heratu.

Kontingent je v Afganistanu deloval med aprilom in oktobrom 2011.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Kontingent je sestavljalo 88 pripadnikov Slovenske vojske, 2 civilna strokovnjaka in 12 pripadnikov Nacionalne garde Kolorada[2]. Predhodnica kontingenta je v Afganistan odpotovala prvi teden aprila, medtem ko je glavnina kontingenta prispela sredi aprila[3]. Po 14. kontingentu, ki je bil prvi slovenski kontingent, je tudi SIKON ISAF 15 prevzel samostojno OMLT za urjenje afganistanskih oboroženih sil[4].

Glavnina kontingenta je bila nastanjena v bazi Bala Boluku, medtem ko so ostali nameščeni v bazah Arena in Stone (Herat) in v poveljstvu Isafa v Kabulu.

30. maja 2011 je bila v samomorilskem napadu na bazo Jani (Herat), v katerem sta umrla 2 človeka in bilo ranjenih najmanj 26 ljudi[5], lažje ranjena slovenska civilna strokovnjakinja Melita Šinkovec; zadeli so jo kosci letečega stekla[6][7]. Prepeljana je bila v bazo Areno, kjer so s šivi oskrbeli njene površinske rane[8].

15. oktobra 2011 je v bazi Camp Stone (Herat) potekala primopredaja med polkovnikom Božičem in polkovnikom Robertom Glavašom, poveljnikom SIKON ISAF 16.[9]

Ob vrnitvi v Slovenijo je bil poveljnik kontingenta, Dobran Božič, 7. novembra 2011 s strani obrambne ministrice Ljubice Jelušić povišan v brigadirja.[10]

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Kontingent je obsegal 102 pripadnika: 88 slovenskih vojakov, dva slovenska civilista in 12 ameriških vojakov.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]