SIKON ISAF 15

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
SIKON ISAF 15
Aktivnoapril - oktober 2011
DržavaSlovenija Slovenija
PripadnostSlovenska vojska
VlogaOperacija kriznega odzivanja
VelikostOkrepljeni vod
Struktura poveljstvaISAF
Garnizija/ŠtabAfganistan Herat
Poveljniki
Trenutni poveljnikpolkovnik Dobran Božič[1]

SIKON ISAF 15 je petnajsti kontingent Slovenske vojske, ki je deloval v sklopu ISAFa v Afganistanu. Kontingent je bil nastanjen v bazi Arena v Heratu.

Kontingent je v Afganistanu deloval med aprilom in oktobrom 2011.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Kontingent je sestavljalo 88 pripadnikov Slovenske vojske, 2 civilna strokovnjaka in 12 pripadnikov Nacionalne garde Kolorada[2]. Predhodnica kontingenta je v Afganistan odpotovala prvi teden aprila, medtem ko je glavnina kontingenta prispela sredi aprila[3]. Po 14. kontingentu, ki je bil prvi slovenski kontingent, je tudi SIKON ISAF 15 prevzel samostojno OMLT za urjenje afganistanskih oboroženih sil[4].

Glavnina kontingenta je bila nastanjena v bazi Bala Boluku, medtem ko so ostali nameščeni v bazah Arena in Stone (Herat) in v poveljstvu Isafa v Kabulu.

30. maja 2011 je bila v samomorilskem napadu na bazo Jani (Herat), v katerem sta umrla 2 človeka in bilo ranjenih najmanj 26 ljudi[5], lažje ranjena slovenska civilna strokovnjakinja Melita Šinkovec; zadeli so jo kosci letečega stekla[6][7]. Prepeljana je bila v bazo Areno, kjer so s šivi oskrbeli njene površinske rane[8].

15. oktobra 2011 je v bazi Camp Stone (Herat) potekala primopredaja med polkovnikom Božičem in polkovnikom Robertom Glavašom, poveljnikom SIKON ISAF 16.[9]

Ob vrnitvi v Slovenijo je bil poveljnik kontingenta, Dobran Božič, 7. novembra 2011 s strani obrambne ministrice Ljubice Jelušić povišan v brigadirja.[10]

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Kontingent je obsegal 102 pripadnika: 88 slovenskih vojakov, dva slovenska civilista in 12 ameriških vojakov.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Slovenskavojska.si - Ministrica za obrambo imenovala visoke častnike na nove dolžnosti v Slovenski vojski[mrtva povezava]
  2. Slovenskavojska.si - Ob dnevu Slovenske vojske je bilo slovesno tudi v Afganistanu[mrtva povezava]
  3. »Slovenskavojska.si - Slovesnost pred odhodom 15. slovenskega kontingenta v Afganistan«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. junija 2011. Pridobljeno 30. maja 2011.
  4. Delo.si - Pahor: Naših vojakov v Libijo ne bo
  5. RTVSLO.si - V napadu v Afganistanu lažje ranjena tudi Slovenka
  6. Mo.gov.si - Ob današnjem napadu na vojaško bazo Jani v središču Herata je bila lažje poškodovana slovenska civilna funkcionalna strokovnjakinja[mrtva povezava]
  7. Delo.si - Zaradi detonacije laže poškodovana pripadnica slovenskega kontingenta v Afganistanu
  8. SiOL.net - Afganistan: lažje ranjena pripadnica slovenskega kontingenta
  9. Slovenskavojska.si - Naloge v silah ISAF v Afganistanu prevzel novi kontingent Slovenske vojske[mrtva povezava]
  10. »Slovenskavojska.si - Slovesnost ob vrnitvi 15. kontingenta Slovenske vojske iz mednarodne operacije v Afganistanu«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. novembra 2011. Pridobljeno 12. novembra 2011.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]