Ruska osvobodilna vojska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Na splošno Andrei Vlasov in pripadniki Ruske osvobodilne vojske.
Vlasov (levo) na srečanju z Goebbelsovo.

Ruska osvobodilna vojska (rus. Русская освободительная армия (РОА), ROA, znan tudi kot Vlasovska vojska), je predvsem vojaška enota, ki je nastala z Rusi, ki so se borili na strani nacistične Nemčije med drugo svetovno vojno.

ROA je organiziral nekdanji general Rdeče armade Andrej Vlasov, ki si je prizadeval za združitev Rusov, ki so nasprotovali komunističnemu režimu. Med prostovoljci so bili sovjetski vojni ujetniki in beli izseljenci (nekateri med njimi so bili tudi antikomunistični veterani ruske državljanske vojne ). 14. novembra 1944 se je ROA uradno preimenovala v oborožene sile Narodnoosvobodilnega odbora Rusije ( KONR ). Marca in aprila 1945 so njegove enote delovale proti jugoslovanski vojski v Sloveniji na območju Suhe krajine. [1]

Maja 1945. Vlasovci niso upali Nemcem in podpirali vstajo v Pragi . Ko so se sovjetske čete približale Pragi, so vojaki ROA poskušali pobegniti v ameriško okupacijsko območje, vendar so večino ujeli in poslali v delovna taborišča, voditelji pa so jih leta 1946 usmrtili.

Glej več[uredi | uredi kodo]

  • Ruski zaščitni korpus (formalno vključen v Rusko osvobodilno vojsko (ROA) aprila 1945, čeprav njegov poveljnik nikoli ni upošteval ukazov ROA).

Reference[uredi | uredi kodo]

literatura[uredi | uredi kodo]

  • Tomasevich, Jozo (2002). War and Revolution in Yugoslavia, 1941-1945: Occupation and Collaboration. Stanford: Stanford University Press.