Restavracija ob koncu Vesolja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Restavracija ob koncu Vesolja  
Avtor Douglas Adams
Država Velika Britanija
Jezik Angleščina
Založnik Pan Books
Datum izida 1980
Žanr Znanstvena fantastika, Komedija
Knjiga je del zbirke/serije
Serija Štoparski vodnik po galaksiji
Predhodnik Štoparski vodnik po galaksiji
Naslednik O življenju, vesolju in sploh vsem
Klasifikacija

Restavracija ob koncu Vesolja je knjiga pisatelja Douglasa Adamsa in je nadaljevanje knjige Štoparski vodnik po galaksiji.

Kratek povzetek vsebine[uredi | uredi kodo]

'Na začetku je bilo ustvarjeno vesolje. To je povzročilo mnogo hude krvi in na splošno velja za zelo slabo potezo.'

Ko zapustijo Magratejo si Arthur Dent zaželi čaj, vendar mu ga od avtomata za pijačo ne uspe dobiti. V tem jih napade Vogonska ladja. Ker ladijski računalnik dela čaj, se ne morejo ne braniti, ne umakniti. Tako Zaphod Beeblebrox na pomoč pokliče svojega pokojnega pradeda Zaphoda četrtega, ki ga opomni, da je predsednik galaksije postal zato, da bi ugotovil kdo ji pravzaprav vlada. Reši jih, vendar hkrati Zaphoda pošlje v založništvo Štoparskega vodnika po galaksiji, kjer naj bi poiskal Zarniwoopa.

Medtem ko pride v Zarniwoopovo pisarno, zgradbo odpeljejo na Žabsvet B. Skozi okno se spusti na tla in Čuvar ga pospremi do Vrtinca totalne prespektive. To je naprava, ki ti pokaže kako majhen si v primerjavi z vesoljem. Zaphod je to preživel saj je Zarniwoop to vesolje ustvaril posebej zanj. V zapuščeni vesoljski ladji najde Zarniwoopa, ki hoče odkriti kdo vlada vesolju. Zaphodu se to ne zdi preveč dobra ideja, zato naroči ladijskemu računalniku naj jih spravi v najbližjo restavracijo. Odpelje jih v Restavracijo ob koncu vesolja, kjer lahko ob hrani opazuješ kako se končuje vesolje.

Po večerji ukradejo črno vesoljsko ladjo, ki pa je namenjena za posebne učinke na koncertu Totalnega razdejanja in naj bi priletela v sonce. Zadnji trenutek se jim uspe rešiti, ker pa teleport nima krmilnega sistema Arthurja in Forda teleportira na golgafrinčansko vesoljsko ladjo, ki prevaža ljudi, ki naj bi naselili prazgodovinsko zemljo. Na zemlji Arthur in Ford ugotovita da se zemljani niso razvili iz opic vendar iz tajnic, frizerjev, posrednikov itd., ki so se jih tako znebili na nekem drugem planetu. Za nekaj časa sta se ločila.

Med tem Trillian in Zaphod z Zarniwoopom obiščeta človeka, ki vlada vesolju. Na njihovo presenečenje je to le preprost mož, ki s svojim mačkom živi na nekem zakotnem planetu in ne verjame v nič. Zaphod in Trilian se tako odpravita drugam Zarniwoopa pa pustita tam.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]