Štoparski vodnik po galaksiji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Štoparski vodnik po galaksiji  
H2G2 UK front cover.jpg
AvtorDouglas Adams
DržavaZdruženo kraljestvo
Jezikangleščina
ZaložnikPan Books
Datum izida1979
Žanrznanstvena fantastika, komedija
Knjiga je del zbirke/serije
NaslednikRestavracija ob koncu Vesolja
Klasifikacija

Štoparski vodnik po galaksiji (angleško The Hitchhiker's Guide to the Galaxy; izdana 1979) je bila prva knjiga Douglasa Adamsa iz serije petih knjig istoimenske zbirke. Sam se ni zavedal, kakšen uspeh bo knjiga doživela in s to knjigo je Adams dobesedno zaslovel čez noč.

Posebnost knjige so premeteni in izredno smešni dialogi, katerih je polna. S tem knjiga zagotavlja ure zabave in veliko vrednost ponovnega prebiranja.

Po knjigi je posnet tudi film Štoparski vodnik po galaksiji.

Kratka vsebina[uredi | uredi kodo]

Vse se je začelo s hišo. Arthur Dent, tipičen Anglež, se zjutraj zbudi in ugotovi, da mu hočejo porušiti hišo, da bi naredili prostor za obvoznico. Med tem ko poskuša to preprečiti pa ga prijatelj Ford Prefect povabi v bližnjo gostilno, kjer mu razkrije, da bo Zemlja v desetih minutah uničena zaradi gradnje hiperprostorske obvoznice. V nekaj trenutkih se Arthurju življenje obrne na glavo, znajde se na krovu vogonskega gradbenega ladjevja s prijateljem, za katerega izve da je z Betelgeze. Ko ju vogoni vržejo z ladje, »naštopata« Zlato srce, vesoljsko ladjo, ki deluje na neverjetnosti pogon. Na njej sta Fordov stari prijatelj in predsednik Galaksije Zaphod Beeblebrox ter Arthurjeva znanka z zemlje Trillian. Na krovu pa je tudi Marvin, robot z vgrajeno PČO (pravo človeško osebnostjo). Je depresiven in spravlja v slabo voljo tudi vse okrog sebe. Ima »možgane v velikosti planeta«, vendar ga uporabljajo za najpreprostejše naloge, kar ga še bolj zamori. S pomočjo ladijskega računalnika Edija, ki vse spravlja ob živce, se odpravijo iskat bajeslovni planet Magratejo, kjer naj bi izdelovali planete. Tam odkrijejo, da je zemlja nastala po naročilu miši in da so miši tudi upravljale z njo. Bila naj bi ogromen računalnik, ki išče vprašanje na dokončen odgovor o vesolju, življenju in sploh vsem. Tik pred odkritjem vprašanja pa so Zemljo uničili. Del tega računalnika so tudi živa bitja. Med njimi je Arthur edini preživel, zato naj bi bilo vprašanje zapisano v njegovih možganih. Miši, ki imajo še nekaj upanja, da odkrijejo vprašanje, zato hočejo njegove možgane, v zameno pa mu ponudijo umetne. To jim preprečijo policija, ki vdre na Magratejo in išče Zaphoda in Zlato srce. Da bi ga prijeli mu prepreči Marvin, ki se poveže s policijsko ladjo, da bi se pogovarjal z njo, vendar jo s tem pripravi do samomora..

Glej tudi[uredi | uredi kodo]