Rešitelj (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Rešitelj
RežijaKrsto Papić
ScenarijIvo Brešan
Krsto Papić
Zoran Tadić
Temelji naPodgana
avtor Aleksander Grin
VlogeIvica Vidović
Mirjana Majurec
Relja Bašić
Ilija Ivezić
Fabijan Šovagović
Branko Špoljar
GlasbaBrane Živković
FotografijaIvica Rajković
MontažaMiroslava Kapić
Žana Gerova
Studio
Datum izida
  • 26. oktober 1976 (1976-10-26)
Dolžina
83 minut
DržavaJugoslavija
Jeziksrbohrvaščina

Rešitelj (hrvaško Izbavitelj) je fantazijska grozljivka iz leta 1976, ki jo je režiral Krsto Papić ter zanj napisal tudi scenarij skupaj z Ivom Brešanom in Zoranom Tadićem. Temelji na romanu Podgana Aleksandra Grina iz leta 1923, v glavnih vlogah nastopajo Ivica Vidović, Mirjana Majurec, Relja Bašić, Ilija Ivezić, Fabijan Šovagović in Branko Špoljar. Zgodba prikazuje raso inteligentnih podgan, ki lahko prevzamejo človeško obliko.

Film je bil premierno prikazan 26. oktobra 1976 v jugoslovanskih kinematografih in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Puljskem filmskem festivalu je osvojil srebrno areno za fotografijo (Ivica Rajković), zlato areno za scenografijo in diplomo žirije za masko (Berta Meglič).[1] Leta 1982 je osvojil nagrado za najboljšo film na festivalu Fantasporto. Bil je jugoslovanski kandidat za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film na 49. podelitvi, toda ni prišel v ožji izbor.[2] Leta 1999 se je v anketi 44 hrvaških filmskih kritikov uvrstil na 19. mesto najboljših hrvaških filmov vseh časov.[3]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Izbavitelj«. Baza HR kinematografije. Pridobljeno 24. aprila 2021.
  2. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  3. »"Tko pjeva, zlo ne misli" najbolji hrvatski film svih vremena«. Slobodna Dalmacija. 28. november 1999. Pridobljeno 24. aprila 2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]