Razred podmornic Ohio

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Podmornica razreda Ohio.

Razred Ohio je razred strateških jedrskih podmornic (SSBN), ki jih uporablja vojna mornarica Združenih držav Amerike. Zgradili so 18 podmornic tega razreda, vse še vedno v uporabi. Štiri od njih so predelali v nosilke manevrirnih raket (SSGN), 14 pa jih ostaja kot SSBN.

Razred Ohio je poimenovan po prvi podmornici razreda USS Ohio (SSGN-726). Vsaka podmornica od 14 je oborožena s 24 medkontinentalnimi balističnimi raketami Trident II. Na teh podmornicah je nameščeno približno polovica aktivnega ameriškega arzenala termojedrskih konic. Natančno število je sicer varovana skrivnost. Rakete Trident II nimajo v vnaprej določenih tarč. Podmornice uporabljajo za komuniciracnje VLF - spekter zelo nizkih frekvenc.

Ohio podmornice z izpodrivom 18 450 ton (potopljene) so največje podmornice kdajkoli zgrajene za Ameriško mornarico. Sovjetska strateška podmornica razreda Akula (NATO oznaka: "Typhoon") imajo več kot dvakrat večji izpodriv. Ruske podmornice Borei pa približno 25% večji. Lahko pa Ohio prevaža več balističnih raket (24), v primerjavi z Akulo (20) in Borej (16, na Borei II pa 20).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

18 podmornic je enakomerno porazdeljenih med vzhodno in zahodno obalo, vsaka podmornica ima dve posadki, poznani kot modra in zlata ekipa.

Oborožitev[uredi | uredi kodo]

Podmornice razreda ohio[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]