Razred podmornic Ohio

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Podmornica razreda Ohio.

Razred Ohio je razred strateških jedrskih podmornic (SSBN), ki jih uporablja vojna mornarica Združenih držav Amerike. Zgradili so 18 podmornic tega razreda, vse še vedno v uporabi. Štiri od njih so predelali v nosilke manevrirnih raket (SSGN), 14 pa jih ostaja kot SSBN.

Razred Ohio je poimenovan po prvi podmornici razreda USS Ohio (SSGN-726). Vsaka podmornica od 14 je oborožena s 24 medkontinentalnimi balističnimi raketami Trident II. Na teh podmornicah je nameščeno približno polovica aktivnega ameriškega arzenala termojedrskih konic. Natančno število je sicer varovana skrivnost. Rakete Trident II nimajo v vnaprej določenih tarč. Podmornice uporabljajo za komuniciracnje VLF - spekter zelo nizkih frekvenc.

Ohio podmornice z izpodrivom 18 450 ton (potopljene) so največje podmornice kdajkoli zgrajene za Ameriško mornarico. Sovjetska strateška podmornica razreda Akula (NATO oznaka: "Typhoon") imajo več kot dvakrat večji izpodriv. Ruske podmornice Borei pa približno 25% večji. Lahko pa Ohio prevaža več balističnih raket (24), v primerjavi z Akulo (20) in Borej (16, na Borei II pa 20).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

18 podmornic je enakomerno porazdeljenih med vzhodno in zahodno obalo, vsaka podmornica ima dve posadki, poznani kot modra in zlata ekipa.

Oborožitev[uredi | uredi kodo]

Podmornice razreda ohio[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]