Razpršeni hotel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Razpršeni hotel je italijanski model nastanitev v različnih hišah in sobah, ki so na različnih lokacijah v manjšem kraju. Nastanitve imajo skupno recepcijo in druge ponudbe (na primer hrana, aktivnosti...).

Razpršeni hoteli se večinoma nahajajo v starih zgodovinskih mestih, na podeželju in v gorskih vasicah. Odgovarja na problem odseljevanja, staranja prebivalstva in propadanja podeželskih vasi ter omogoča njihovo ponovno oživitev. Ker se sobe nahajajo raztresene po celem kraju, so gostje v stalnem stiku z lokalno kulturo in življenjem. Tako razpršeni hotel pripomore k promoviranju lokalne kulture.

Pravila za vzpostavitev hotela[uredi | uredi kodo]

Da je hotel priznan kot razpršeni hotel mora upoštevati določena pravila. Nastanitve se morajo nahajati v originalnih stavbah v kraju in morajo biti v lastništvu posameznikov. Hotel mora nuditi celotno postrežbo, ki pa je lahko razpršena v več stavbah. Da se prepreči gradnja mest namenjenih samo turistom, se mora hotel nahajati v že obstoječem mestu in skupnosti. Nove hotele uradno potrjuje organizacija po imenu Nacionalno združenje razpršenih hotelov (Associazione Nazionale Alberghi Diffusi), katere predsednik je Giancarlo Dall'Ara.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Ideja za razpršeni hotel, v italijanščini Albergo Diffuso, se je pojavila v začetku leta 1982. Profesor marketinga v turizmu Giancarlo Dall'Ara je dobil inspiracijo za hotel, ko je poskušal oživeti turizem v Karniji (Italija), ki jo je leta 1976 prizadel potres v Furlaniji. Prvotni namen je bil, da se obnovijo stare stavbe, ki niso privlačne za turiste.

“Ko pomislim na razpršen hotel, mislim na roman, ki pripoveduje zgodbo o kulturi. Gostje so začasni del te zgodbe, da lahko bolje razumejo različne načine življenja.” -G. Dall'Ara

Razpršeni hoteli so se do leta 2020 pojavili ne samo v Italiji, temveč tudi v Sloveniji, Švici, na Hrvaškem in Japonskem.

Pravilna poimenovanja[uredi | uredi kodo]

Koncept takšnega modela hotela je relativno nov, zato se pojavljajo problemi pri pravilnih prevodih iz prvotnega italijanskega izraza Albergo Diffuso. V slovenščini se je uveljavil prevod razpršeni hotel. V angleščini se pojavljajo različice kot so diffuse hotel, scattered hotel in widespread hotel. V hrvaščini je uradni izraz difuzni hotel.

Razpršeni hotel v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Dvorec Trebnik

15. decembra 2017 je bil v Slovenskih Konjicah odprt prvi razpršeni hotel v Sloveniji. Glavna lokacija se nahaja na obrobju mesta v obnovljenem delu dvorca Trebnik, kjer je recepcija, manjša restavracija in šest dvoposteljnih sob. Dodatnih pet sob se nahaja na Ranču Dravinja.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. https://dovoljzavse.si/publikacije-in-gradiva/ Pridobljeno dne 23.4.2020
  2. https://razprsenihotel.si/sl/ Pridobljeno dne 23.4.2020
  3. https://www.alberghidiffusi.it/?lang=en Pridobljeno dne 23.4.2020
  4. https://www.mnn.com/lifestyle/eco-tourism/stories/scattered-hotels-are-savings-historic-villages Pridobljeno dne 23.4.2020
  5. https://www.nationalgeographic.com/travel/italy-hotels-traveler/ Pridobljeno dne 23.4.2020
  6. https://www.researchgate.net/publication/328775167_Albergo_Diffuso_DiffusedDistributed_Hotel_Case_Study_of_Slovenia Pridobljeno dne 23.4.2020
  7. https://www.tourissimo.travel/blog/italys-scattered-hotels-the-alberghi-diffusi Pridobljeno dne 23.4.2020

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. https://razprsenihotel.si/sl/ Arhivirano 2020-08-07 na Wayback Machine.