Rave

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Rave (tudi rave party) je celovečerni plesni dogodek, kjer didžeji vrtijo elektronsko plesno glasbo (techno, house). Slengovski izraz rave so prvi konec šestdesetih uporabljali izseljenci s Karibov, ki so se preselili v London. Izraz je pomenil zabava. V poznih osemdesetih se je termin začel uporabljati za novo subkulturo, ki se je razvila iz gibanja Acid House, ki je imelo izvor v Detroitu in je kasneje popolnoma spremenilo klubsko sceno v Angliji. Na začetku se je beseda rejver uporabljala za vse pripadnike te subkulture proti koncu prejšnjega stoletja pa je dobila slabšalni prizvok.

Dostopnost drog, še posebej znana sta MDMA (ekstazi, X, E,...), Amfetamin (spid) je rave zabave ožigosala za glavne krivce »pokvarjanja« mladine.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Mainstreamovski rave-i so se začeli sredi osemdesetih let 20. stoletja kot upor in odziv na trende v popularni glasbi in komercijalnim radijskim postajam.

Da bi se oddaljili od mainstreamovskih klubov, so rave organizirali v zapuščenih skladiščih, raznih kočah in na prostem. Vlada in policija so rave zabave marsikje prepovedali, uradno zaradi prevelike nevarnosti in neurejenosti prireditvenih prostorov, v resnici pa so se bali množice ljudi, ki se je na takih dogodkih zbirala. Taki ukrepi so prisilili organizatorje, da so tovrstne zabave začeli prirejati po klubih in diskotekah.

Ker je policija postala vedno bolj pozorna na rave kulturo, so organizatorji ugotovili, da kraj rave zabave vpliva tudi na njegov uspeh. Zaradi tega so organizatorji rave promovirali od ust do ust ali pa le izbrancem na e-mail. Nekateri so šli tako daleč, da so izdelovali posebne skrivne zemljevide, ki so vodili do dogodka.

Osemdeseta[uredi | uredi kodo]

Sredi osemdesetih let 20. stoletja je rave sceno preplavil val psihedelične plesne glasbe. Acid House in Techno sta zavladala londonskim in manchesterskim plesiščem.

Veliko število policijskih intervencij je rave zabave premaknilo na podeželje. Rave je kmalu postal sinonim za spontano vikend zabavo zunaj avtocestnega obroča M25 Orbital (po njej se imenuje tudi slavni duo Orbital), ki obkroža London.

Zgodnja rave scena je vladala tudi v podzemlju ameriških mest, kot so San Francisco in Los Angeles, hitro pa se je raznesla tudi v San Diego, New York in v evropske metropole.

Devetdeseta: Velika Britanija[uredi | uredi kodo]

Rave je postal globalni fenomen med letoma 1991 in 1992. Posamezniki, ki so prvič šli na rave so bili tako navdušeni, da so pričeli prirejati tovrstne zabave tudi sami. Sredi devetdesetih let 20. stoletja so ogromne korporacije skrbele za promocijo in uvajale nove trende v rave kulturo, kar je prineslo tudi njegovo komercializacijo.

Leta 1994 so v Veliki Britaniji uvedli zakon, po katerem je bil lahko kaznovan posameznik, ki je nameraval organizirati rave zabavo in celo tisti, ki se ga je udeležil.

Devetdeseta: Evropa[uredi | uredi kodo]

V srednji Evropi je rave kultura postala novo gibanje mladine. DJ-i in producenti plesne glasbe, kot Westbam so promovirali obstoj »rejvarske« družbe in so elektronsko glasbo postavili kot tekmeca Rock'n'roll-u. Elektronska plesna glasba in rave kultura sta resnično postali masivni gibanji. Rave-i (kot se tudi reče rave zabavi) so imeli po več 10.000 obiskovalcev, mladinske revije so pisale nasvete, kako izgledati kot »raver«, televizije so oddajale oddaje o Technu in House-u. Festival Love Parade je med letoma 1997 in 2000 privabil več kot milijon obiskovalcev.

Novo tisočletje[uredi | uredi kodo]

V začetku tisočletja se je število ilegalnih rave-ov zmanjšalo, naraščati pa je začelo število organiziranih, legalnih dogodkov. Po mnenju dolgoletnih opazovalcev je rave kultura in glasba konec devetdesetih začela stagnirati. Obdobje »eksplozivne rasti« je bilo končano, začetna navdušenost pa je začela padati.

V začetku tisočletja sta termina rave in raver med poslušalci elektronske plesne glasbe dobila slabšalen prizvok, še posebej v Evropi. Rave zabavi se ni več poimenovalo rave, ampak se je namesto tega začelo uporabljati izraze kot so festival ali party. Draž »ilegalnosti« pa v sedanjem času vzdržujejo le še ilegalni Psy/Goa trance rave-i.

Rave kultura[uredi | uredi kodo]

Čeprav se vsi s tem ne strinjajo naj bi glavne lastnosti raverske kulture bile:

  • Odprtost: Nihče ne obsoja, zaničuje ali označuje oblačenje, pričeske, kostume, seksualno usmerjenost, glasbeni okus, raso, spol, ali status nekoga drugega.
  • Sprejetost: Nihče ne prepričuje nikogar o »pravilnosti« ali »napačnosti« nekega dejanja ali delovanja.
  • Pozitivizem: Če nekaj nekoga razveseli ali ga spravi v dobro voljo, je dobro. Zaradi tega so pretepi in nasilje na rave-ih redkost.

Ena izmed filozofij rave-a je izražena skozi akronim »PLUR«. Začetnice pomenijo mir, ljubezen, razumevanje in spoštovanje (angleško Peace Love Unity/Understanding Respect).

Raverji so zaradi svoje nenasilnosti in zanimanja za glasbo mnogokrat primerjani s hipiji in New Waverji.

Tehnologija je temelj elektronske plesne glasbe in tehnološke inovacije so vplivale na rave kulturo v mnogih stvareh. Ker je na rave-ih glasna glasba, je zelo pomemben element kulture virtualna skupnost. Tudi lahek dostop do računalniške tehnologije je posameznikom amaterjem omogočil ustvarjanje in manipuliranje z elektronsko glasbo.

Vrste raverjev[uredi | uredi kodo]

Old school raver je nekdo, ki je raver že veliko časa, medtem ko je baby raver nekdo, ki se še komaj spoznava s svetom rave-a ali je na prvem rave-u. Tudi stvari (še posebej obleke in barve) so lahko raverske.

Club kid se oblači v svetle barve in oblačila, ki imajo na sebi usnje ali dlako svetlih barv. Zelo radi imajo tudi florescentne zapestnice in ogrlice. Veliko jih seboj na rave nosi tudi »otroške« nahrbtnike (v obliki raznih živalic), po navadi se tudi moški club kid-i oblačijo na »ženski« način.

Candy raver izmenjuje ali razdaja majhna darilca, kot so objemi, igračke, droge, CD-je, zapestnice, ogrlice ali sladkarije. Pogosto nosijo »otročja« oblačila, kot so zapestnice/ogrlice, ki se svetijo v temi in majice z risanimi junaki. Predvsem pa jih hitro spoznamo po doma izdelanih ogrlicah/zapestnicah (raver candy) iz velikih kroglic. Te so velikokrat tudi podarjene v spomin na rave ali za ustvarjanje novih prijateljstev. Izraz candy raver se uporablja tudi za osebe, ki pogosto jemljejo droge (kot bombone), čeprav veliko candy raverjev ne uživa drog.

Liquid kids ponazarjajo plesne elemente rave scene. Liquid (tekočina) ponazarja fluidno premikanje telesa.

Večji rave-i[uredi | uredi kodo]

Povezave[uredi | uredi kodo]