Ranohira

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ranohira
mesto
Mestna hiša v Ranohiri
Mestna hiša v Ranohiri
Ranohira se nahaja v Madagaskar
Ranohira
Ranohira
Lega na Madagaskarju
Koordinati: 22°26′S 45°21′E / 22.433°S 45.350°E / -22.433; 45.350
DržavaZastava Madagaskarja Madagaskar
RegijaIhorombe
OkrožjeIhosy
Nadm. višina1.090 m
Prebivalstvo
 (2018 štetje)
 • Skupno16.041
 • Etnične pripadnosti
ljudstvo Bara
Časovni pasUTC3 (EAT)
Postal code
313

Ranohira je mesto in občina na Madagaskarju. Spada v okrožje Ihosy, ki je del regije Ihorombe. Občina je imela leta 2018 16.041 prebivalcev. Najbližji mesti sta Ilakaka na 26 km in Ihosy na 93 km razdalji.[2]

Geografija[uredi | uredi kodo]

Ranohira je ob nacionalni cesti št. 7 od Tuléarja do Fianarantsoe na jugozahodu Madagaskarja. Ta cesta poteka mimo središča mesta. Ranohira ima bolnišnico in več hotelov. V mestu je majhen supermarket in številne trgovine. V mestu sta na voljo osnovno in srednješolsko izobraževanje. Ena najbolj znanih šol je Collège Notre Dame de l'Isalo.

Mesto Ranohira je dobilo ime po legendi, kjer so lemurji Catta ali Makis ('Hira' v lokalnem jeziku Bara) odkrili pitno vodo ('Rano' v malgaščini) v izviru blizu vasi, ki ga je uporabljal samo kralj Bara. Kralj je nato svoji vasi dal ime Ranohira, kar pomeni 'voda Makis'.

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Ranohira je tudi kraj industrijskega rudarjenja. Večina 85 % prebivalcev občine je kmetov, dodatnih 10 % pa se preživlja z živinorejo. Najpomembnejši pridelek je riž, drugi pomembni proizvodi pa so arašidi (Arachis hypogaea) in manioka. Storitve zagotavljajo zaposlitev za 5 % prebivalstva.[3]

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Nasproti mestne hiše (Mairie) si lahko ogledate športno igrišče s tribuno in različnimi spomeniki. L'Eglise de Notre Dame de l'Isalo je sodobna osmerokotna katoliška cerkev. Ranohira je najbližje mesto narodnemu parku Isalo.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Estimated based on DEM data from Shuttle Radar Topography Mission
  2. Atlas Mondial, France Loisir, page 159
  3. »ILO census data«. Cornell University. 2002. Pridobljeno 24. aprila 2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]