Ranjena miza

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ranjena miza
špansko: La mesa herida
Replica Ranjene mize
UmetnikFrida Kahlo
Leto1940
Tehnikaolje na les
Mere122 cm × 244 cm
Stanjeizgubljena

Ranjena miza (špansko La mesa herida) je oljna slika mehiške umetnice Fride Kahlo. Čeprav je bila izgubljena leta 1955, so bile tri fotografije te slike posnete med letoma 1940 in 1944.[1] Slika je bila prvič prikazana januarja 1940 na mednarodni razstavi nadrealizma v Galeriji mehiške umetnosti Inés Amor v Ciudad de México,[2] replika pa je trenutno razstavljena v Kunstmuseum Gehrke-Remund, Baden-Baden, Nemčija.[3][4] V pismu Murayju je opisala, da 'gara kot hudič', da bi ga dokončala, da bi izpolnila rok 17. januarja za odprtje "Mednarodne razstave nadrealizma", na kateri je bila Ranjena miza razstavljena skupaj z mojstrovinami drugih elitnih nadrealističnih umetnikov, npr. Vztrajnost spomina Salvadorja Dalija in Izdajstvo podob Reneja Magritta.

Slika je bila nazadnje razstavljena v Varšavi leta 1955, potem pa je izginila in je predmet mednarodnega iskanja, ki še poteka.[5]

Opis[uredi | uredi kodo]

Slika odraža nenehne teme v delu Fride Kahlo, vključno z mehiškim prebivalstvom, avtohtonostjo, avtoportretiranjem in žalostjo/izgubo. Kahlo sedi na sredini mize, ki ima človeške noge in njena površina krvavi na nekaj vozlih, kjer se pojavljajo tudi osebe, ki so bile prej vidne na njeni sliki Štirje prebivalci Ciudad de México. Miza je poškropljena s krvjo in uokvirjena z gledališko zaveso, ki zagotavlja odrsko okolje, ona pa je obdana s predkolumbovsko figurico Nayarit (del zbirke njenega zdaj že bivšega moža Diega Rivere), okostnjakom iz papirja (pogosto imenovanim Judežu podobna figura), dva otroka njene sestre Cristine, kar je odraz njene želje po lastnih otrocih in njen ljubljenček jelen Granizo, eden njenih najljubših hišnih ljubljenčkov, ki ga uporablja kot svoje nadomestne otroke. Visoka Judova figura velja za Diega Rivero, ki igra vlogo izdajalca.[6]

V Ranjeni mizi »Kahlo ni več zmeden otrok, ampak Kahlo v velikosti odrasle osebe, ki sedi za mizo.« Kahlo krvavi kot mučenica za Mexicanidad, komentira performativne vidike mehiške identitete. Podpira analizo postrevolucionarne kulture Rogerja Bartra. V Ranjini mizi Kahlo parodira stereotipe o mehiškosti.[7]

»Kahlo, oblečena v tehuano, si deli dolgo mizo z moško figuro, ovito v vrvico in dinamitom, in okostjem Štirih prebivalcev. Njeni dolgi temni lasje so dvignjeni in prepuščeni čez okostnjakovo roko ter obe figuri povezujeta skupaj. Med Kahlo in okostjem sedi majhna Nayaritova skulptura. Dolga roka skulpture se razteza proti Kahlo in se blizu njene rame zlije z njeno. Iz ran na mizi, moških nogah in okostju curlja kri. Zbira se blizu roba obleke Tehuana in brizgne na krilo. Kri ni nikoli daleč od srca in v tem posebnem delu se okostja dotakne krvavo srce, ki povezuje figuro skeletne smrti z življenjem srca.«[8]

Poskus prodaje[uredi | uredi kodo]

Junija 2019 so mehiške oblasti objavile aretacijo moškega v državi Morelos, ki je poskušal prodati sliko. Uradnike so podkupili, ko je skušal prodajno pogodbo overiti pri notarju. Glede na dokumente naj bi bila slika poslana kupcu v Londonu v zameno za 20 milijonov Mex$ vredno hišo v Acapulcu.[9] Mehiški uradniki so dejali, da bi bila prodaja lahko goljufija, saj pripornik ni fizično predstavil slike.[10]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Remund, Mariella C. (20. marec 2010). »Frida Kahlo's The Wounded Table«. Mexicolore. Arhivirano iz spletišča dne 16. marca 2015. Pridobljeno 12. decembra 2015.
  2. Zamora, Martha; Kahlo, Frida; Smith, Marilyn Sode (1. januar 1990). Frida Kahlo: the brush of anguish (v angleščini). San Francisco: Chronicle Books. ISBN 0877017468.
  3. »Frida Kahlo in Baden-Baden«. Frida Kahlo Ausstellung in Baden-Baden.
  4. »Frida Kahlo's The Wounded Table«. www.mexicolore.co.uk. Pridobljeno 4. marca 2016.
  5. Jakubek, Anna Maria (4. december 2017). »Desperately seeking this Frida Kahlo painting. Last seen in Poland«. The Times of Israel. Pridobljeno 4. decembra 2017.
  6. Deffebach, Nancy (1. januar 2015). María Izquierdo and Frida Kahlo: challenging visions in modern Mexican art (v angleščini). ISBN 9780292772427. OCLC 893895917.
  7. Andersen, Corrine (2009). »Remembrance of an Open Wound: Frida Kahlo and Post-revolutionary Mexican Identity«. South Atlantic Review. 74 (4): 119–130. JSTOR 41337719.
  8. Helland, Janice (1990). »Aztec Imagery in Frida Kahlo's Paintings: Indigenity and Political Commitment«. Woman's Art Journal. 30 (2): 8–13. JSTOR 3690692.
  9. »Detienen compraventa de supuesta pintura de Frida Kahlo«. El Universal (v španščini). 25. junij 2019.
  10. »'La mesa herida': revive el misterio por la pintura de Frida Kahlo desaparecida hace 64 años«. Infobae (v španščini). 26. junij 2019. Pridobljeno 29. februarja 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]