Pojdi na vsebino

Rakovičarji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Rakovičarji

Rakovičar vrste Ozyptila praticola
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Arachnida (pajkovci)
Red: Araneae (pajki)
Naddružina: Thomisoidea
Družina: Thomisidae
Sundevall, 1833
Raznolikost
170 rodov, več kot 2000 vrst

Rodovi

Amyciaea
Aphantochilus
Coriarachne
Diaea
Heriaeus
Misumena
Misumenoides
Misumenops
Ozyptila
Pistius
Rejanellus
Runcinia
Synema
Thomisus
Tmarus
Xysticus
številni drugi

Rakovičarji (znanstveno ime Thomisidae) so družina pajkov (Araneae). Imajo dva para navzven nagnjenih nog ter sploščena in pogosto večkotna telesa. Tako kot rakovice se lahko premikajo postrani in nazaj. Zelo dobro se znajdejo v tesnih prostorih.

Rakovičarji so plenilci, vendar plena ne lovijo v mreže. Svoj plen zgrabijo z močnimi sprednjimi nogami in ga paralizirajo s strupenim ugrizom. Nekatere vrste prežijo na plen med cvetjem, na lubju, plodovih ali listih, in lovijo žuželke, ki se približajo. Ena izmed takih vrst je cvetni pajek (Misumena vatia). Svojo barvo lahko spreminja med belo in rumeno in se s tem prilagaja barvi cveta, na katerem sedi. Druge vrste s svojimi sploščenimi telesi prežijo v razpokah drevesnih debel ali pod slabo pritrjenim lubjem. Člani rodu Xysticus lovijo med odpadlim listjem na tleh. Ni znano, da bi bila katera od vrst nevarna človeku.

V poznih 1980. letih je bila v družino Thomisidae vključena tudi družina Aphantochilidae. Vrste rodu Aphantochilus posnemajo mravlje rodu Cephalotes, na katere prežijo.

Sistematika[uredi | uredi kodo]

Družina Thomisidae obsega naslednje poddružine:

Galerija[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Biolib family Thomisidae (angleško)
  • Lise, A.A. (2005). Rejanellus, a new genus of Thomisidae (Araneae, Stephanopinae). Iheringia, Sér. Zool. 95(2):151-164. PDF (angleško)