Raflezija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Raflezija

Cvet Rafflesia arnoldii v Bengkulu, Indonezija
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Rozide
Red: Malpighiales
Klad: Prave dvokaličnice
Družina: Rafflesiaceae
Rod: Rafflesia
Vrsta: R. arnoldii
Znanstveno ime
Rafflesia arnoldii
R.Br. ex Thomson bis[1]
Species

See Classification section

Raflezija (latinsko Rafflesia) je rod parazitskih cvetočih rastlin iz družine Rafflesiaceae. Vrste imajo ogromne cvetove, popki se dvigajo iz tal ali neposredno iz spodnjih stebel gostiteljskih rastlin; ena vrsta ima največje cvetove na svetu. Rod vsebuje približno 28 vrst (vključno s štirimi nepopolno opredeljenimi vrstami, kot jih je leta 1997 prepoznal Willem Meijer v najnovejši monografiji o rodu) in jih najdemo po vsej jugovzhodni Aziji.

Za zahodno Evropo jo je prvi odkril francoski kirurg in naravoslovec Louis Auguste Deschamps na Javi med letoma 1791 in 1794, vendar so bili njegovi zapiski in ilustracije, ki so jih leta 1803 zasegli Britanci, zahodni znanosti dostopni šele leta 1861.[2] Prvi Britanec, ki jo je videl, je bil Joseph Arnold leta 1818 v indonezijskem deževnem gozdu v Bengkuluju na Sumatri, potem ko je malajski služabnik, ki je delal zanj, odkril rožo in mu jo pokazal.[3] Kasneje je dobil ime po Stamfordu Rafflesu,[4] vodji odprave in ustanovitelju sodobnega Singapurja.

Naslednje je iz Arnoldovega poročila o odkritju rože:

»Z veseljem vam lahko povem, da sem se srečal s tistim, ki je po mojem mnenju največji čudež rastlinskega sveta. Drznil sem se odpraviti daleč od zabave, ko je eden od malajskih služabnikov pritekel k meni ... Če vam povem po pravici, če bi bil sam in če ne bi bilo prič, bi se moral, mislim, bati če omenjam dimenzije te rože, tako zelo presega vse rože, ki sem jih videl ali slišal.

Opis[uredi | uredi kodo]

Replika Rafflesia, razstavljena v filipinskem Narodnem muzeju

Rastlina nima stebla, listov ali korenin. Je holoparazit vinske trte iz rodu Tetrastigma (rastlina v Vitaceae, družini vinske trte), ki širi svoj absorpcijski organ, haustorij, znotraj tkiva vinske trte.[5] Edini del rastline, ki ga je mogoče videti zunaj trte gostiteljice, je cvet s petimi lističi. Pri nekaterih vrstah, kot je Rafflesia arnoldii, ima lahko cvet premer več kot 100 centimetrov in tehta do 10 kilogramov. Raflezija, ki je cvetela na Zahodni Sumatri leta 2019, je bila izmerjena na skoraj 120 cm v premeru, največji cvet, ki je bil kdaj zabeležen – 10 cm širši od cveta, ki je bil leta 2017 naveden kot največji.[6] Celo ena najmanjših vrst, R. baletei, ima cvetove s premerom 12 cm.

Cvetovi izgledajo in dišijo kot gnilo meso. Neprijeten vonj privablja žuželke, kot so mrhovinarske muhe, ki prenašajo cvetni prah z moških na ženske cvetove. Večina vrst je dvodomnih, z ločenimi moškimi in ženskimi cvetovi, nekaj (R. baletei in R. verrucosa) pa ima hermafroditne cvetove.[7] O širjenju semen je malo znanega. Drevesne rovke in drugi gozdni sesalci jedo plodove.[8] Izjemno drobna semena imajo izjemno majhne elaiosome, zato jih najverjetneje raznašajo mravlje. Semena so zapakirana v jagode, ki vsebujejo več sto tisoč semen.

Ker ima amorphophallus največje nerazvejano socvetje na svetu, ga včasih napačno pripisujejo največjemu cvetu na svetu. Raflezija in Amorphophallus sta cvetoči rastlini, vendar nista v sorodu. Rafflesia arnoldii ima največji posamezni cvet od vseh cvetočih rastlin, vsaj kar zadeva težo. Amorphophallus titanum ima največje nerazvejano socvetje, medtem ko palma Corypha umbraculifera tvori največje razvejano socvetje, ki vsebuje na tisoče cvetov; je monokarpna, kar pomeni, da posamezne rastline odmrejo po cvetenju.

Raflezija je izjemna tudi zaradi velikega vodoravnega prenosa genov iz gostiteljskih rastlin. To dobro poznajo bakterije, ne pa višji organizmi. Pojavlja se v mitohondrijih (prvotno pridobljenih iz bakterij), ki jih najdemo v celicah Raflezije; zdi se, da so ti izmenjali gene z mitohondriji gostiteljskega tkiva.[9]

Ime[uredi | uredi kodo]

V indonezijščini je znana kot padma. R. arnoldii ali kot padma raksasa ("velika padma")[10] V javanščini se imenuje patma.[11] V malajščini je "običajna" vrsta R. hasseltii znana kot pakma, patma ali ambai-ambai,[12] medtem ko se orjaška R. arnoldii s Sumatre imenuje krubut ali kerubut, "velika roža". Besede padma, pakma ali patma etimološko izvirajo iz besede पद्म (padma), sanskrt za 'lotos'.

Spletna stran za razredni projekt dveh ameriških študentov, izdelana leta 2003, je napačno navajala, da je lokalno ime prevedeno kot "cvet trupel".[13] Mesec dni kasneje je bil ta stavek kopiran na Wikipedijo,[14] vendar je zaradi poznejših popravkov do leta 2010 stavek trdil, da je angleško ime "corpse flower",[15] in do leta 2020 je bilo to ime večkrat uporabljeno v novice in podobno.

Ime "cvet trupel" se je nanašalo na Amorphophallus titanum iz družine Araceae.

Po besedah novinarja CNN so rožo poimenovali " pošastni cvet".

Taksonomija[uredi | uredi kodo]

Robert Brown je predstavil rod Rafflesia širšemu znanstvenemu svetu v predstavitvi pred Linneanovo družbo v Londonu junija 1820, vendar je bil njegov znanstveni članek o tej temi objavljen šele konec leta 1821.

Leta 1999 je britanski botanični zgodovinar David Mabberley poudaril, da je bil rod Rafflesia prvič potrjen z anonimnim poročilom o srečanju, objavljenim v Annals of Philosophy septembra 1820 (ime je bilo tehnično neobjavljeno nomen nudum do te objave). Mabberley je trdil, da je avtor Samuel Frederick Gray. Ker pa to ni nikjer navedeno v Analih, se je Mabberley po členu 46.8 kodeksa ICBN zmotil, ko je formalno pripisal validacijo Grayu. IPNI je tako potrditev imena pripisal nekemu Thomasu Thomsonu, uredniku Annals leta 1820. Mabberley je svojo napako priznal leta 2017. Ta Thomson ni bil botanik Thomas Thomson, ki je bil leta 1820 star tri leta, ampak njegov oče z enakim imenom, kemik.[16]

Evolucija in filogenija[uredi | uredi kodo]

Cvet Rafflesia keithii, približno 80 cm v premeru v bližini Taman Nasional Rafflesia Bengkulu, Indonezija
Cvet Rafflesia kerrii blizu Langkata v Indoneziji
Tri Rafflesia pricei, ki rastejo v neposredni bližini gore Kinabalu na Borneu

Primerjava sekvenc mitohondrijske DNA (mtDNA) Rafflesia z mtDNA drugih kritosemenk je pokazala, da se je ta parazit razvil iz fotosintetskih rastlin iz reda Malpighiales.[17] Druga študija iz leta 2004 je potrdila ta rezultat z uporabo zaporedij mtDNA in jedrne DNA in pokazala, da druge tri skupine, ki jih tradicionalno uvrščamo v Rafflesiaceae, niso povezane.[18] Študija iz leta 2007 je natančneje ugotovila, da so raflezije in njeni sorodniki vključeni v družino Euphorbiaceae, kot je tradicionalno opisano, kar je bilo presenetljivo, saj imajo člani te družine običajno zelo majhne cvetove. Glede na njihovo analizo je bila stopnja evolucije velikosti cvetov bolj ali manj konstantna v celotni družini, razen pri izvoru Rafflesiaceae, kjer so se cvetovi hitro razvili in postali veliko večji, preden so se vrnili k počasnejši stopnji spreminjanja.

Za ohranitev monofiletskih družin je leta 2016 sistem APG IV ločil družino Peraceae od Euphorbiaceae. Spodaj je prikazan povzetek kladograma [19] z družinskimi postavitvami v sistemu APG IV.[20]

Euphorbiaceae sensu lato

Peraceae (3 genera in the study)Rafflesiaceae

Sapria
RhizanthesRafflesia

Euphorbiaceae sensu stricto (18 genera in the study)

Molekularna filogenetska študija 18 vrst raflezije iz leta 2010 je pokazala, da spadajo v štiri jasno opredeljene geografsko opredeljene skupine:[21]

Rafflesia
Filipinska skupina

Rafflesia speciosa
Rafflesia manillana
Rafflesia lobataRafflesia sp.


Skupina Malajskega polotoka

Rafflesia kerrii
Rafflesia cantleyiRafflesia azlanii

Skupina Borneo

Rafflesia tuan-mudae
Rafflesia tengku-adlinii
Rafflesia keithiiRafflesia pricei

Skupina Sumatra + Java


Rafflesia patmaRafflesia rochussenii

Rafflesia zollingeriana
Rafflesia gadutensis
Rafflesia hasseltii
Rafflesia micropyloraRafflesia arnoldiiVendar jasna monofilija štirih geografskih kladov ne ustreza nobeni jasni razliki v videzu. Znotraj klasov ni doslednosti glede velikosti cvetov ali prisotnosti ali odsotnosti belih bradavic; vrste v različnih klasih so si bolj podobne kot nekatere druge vrste znotraj istega klada. Zdi se, da je homoplazija – ponavljajoče pridobivanje ali izgubljanje lastnosti – pravilo znotraj Rafflesia.

Sprejete vrste[uredi | uredi kodo]

Od oktobra 2020 so Plants of the World Online sprejele naslednje vrste:[22]

Druga imena[uredi | uredi kodo]

 • Rafflesia patma – Java; za sinonim za R. horsfieldii pri Plants of the World Online, očitno na podlagi zmedenih zapisov britanskega zgodovinarja botanike, čeprav R. horsfieldii, za katerega niso bili nikoli zbrani vzorci, le risba ki je bila izgubljena pred stoletji, strokovnjaki za Rafflesia ne štejejo za veljaven takson.[24]
 • Rafflesia titan – Sinonim za R. arnoldii; dejansko je bil veljavno objavljen že prej, ko ga je leta 1820 v Singapurju izdal britanski botanik, ki se je bal, da bi Francozi, ki so dejansko odkrili vrsto pred Britanci, odrekli slavo opisa vrste služabnikom britanskega imperija. Da bi obdržal čast poimenovati vrsto slavnemu britanskemu znanstveniku Robertu Brownu, se je zgoraj omenjeni zgodovinar botanike odločil, da se je prednatis iz leta 1821, ki ga je Brown poslal kolegu, pretvarjal, da je veljavna 'učinkovita publikacija', ki je sprejele ustrezne britanske institucije.[25]

Izguba genoma kloroplasta[uredi | uredi kodo]

Raziskava, objavljena leta 2014, je razkrila, da je ena filipinska vrsta raflezije z otoka Luzon, R. lagascae (sinonim za R. manillana), morda izgubila genom svojega kloroplasta in špekulira se, da je do izgube prišlo zaradi parazitskega načina življenja rastline.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Malajski polotok[uredi | uredi kodo]

Raflezijo lahko najdemo na območju Malezije in Tajske na Malajskem polotoku.[26][27]

Malezija[uredi | uredi kodo]

V Maleziji lahko cvet najdemo v nekaj deželah, kot so Kelantan, Pahang, Perak in Terengganu. V Peraku lahko v državnem parku Royal Belum in gozdnem rezervatu Gerik najdemo tri vrste, med katerimi so Rafflesia kerrii, Rafflesia cantleyi in Rafflesia azlanii. Rafflesia azlanii je dobila ime po peraškem sultanu, sultanu Azlan šahu. Medtem lahko dve vrsti, ki jo gosti Tetrastigma Planch, najdemo na treh lokacijah v Kelantanu. Vrsto Rafflesia cantleyi je mogoče najti v Ulut Satu in Chabang Tongkatu, medtem ko je Rafflesia kerrii mogoče najti v Lojingu.[28] Poleg tega sta dve lokaciji v Pahangu, kjer je mogoče najti ta cvet, Lembah Benum gozdni rezervat in Lata Jarum.[29][30] Za Terengganu je cvet vrste Rafflesia Cantleyi mogoče najti v Kuala Berangu. Na tem območju je bil najden cvet, ki visi na korenu svojega gostitelja tri metre nad tlemi, za razliko od običajnih cvetov, ki jih najdemo na talnih koreninah.[31]

Lokacije so spremenjene v turistične atrakcije za ljubitelje biotske raznovrstnosti in pohodnike ter pomagajo ustvarjati dohodek lokalnim ljudem.

Tajska[uredi | uredi kodo]

Na Tajskem je raflezijo mogoče opazovati v Narodni park Khao Sok|narodnem parku Khao Sok]], kjer čuvaji parka oštevilčijo in nadzorujejo cvetove.

Veliki Sundski otoki[uredi | uredi kodo]

Vrste, ki izvirajo iz Bornea, vključujejo Rafflesia arnoldii, R. cantleyi, R. hasseltii, R. keithii, R. kerrii, R. pricei, R. tengku-adlinii in R. tuan-mudae. R. arnoldii se ponaša z največjim posameznim cvetom na svetu.[32]

R. keithii je endemična vrsta v Sabahu in največja med tremi vrstami raflezije, najdenimi v Sabahu. Velikost cvetov je od 60 do 80 cm. Zaradi svoje velikosti cvet večinoma najdemo na gozdnih tleh, ki raste na podzemnem steblu ali korenini Tetrastigma lanceolarium. R. keithii je večinoma mogoče najti v okolici Poringa v Sabahu.[33]

Mindanao[uredi | uredi kodo]

Vrsta Mindanao je znana kot Rafflesia schadenbergiana, po naravoslovcu Aleksandru Schadenbergu, ki je prvič odkril vrsto ob vznožju gore Apo leta 1882. S skoraj metrskim cvetom je blizu velikosti sedečega otroka. Na Mindanau so to vrsto opazili v Davao del Sur, južnem Cotabato in Mount Kitanglad v Bukidnonu.[34] R. mira in R. magnifica sta dve imeni za eno vrsto. Obe sta bili odkriti na gori Candalaga v Maragusanu v dolini Compostela. Obe obliki se razlikujeta po meritvah velikosti, pri čemer je znanstveni opis R. magnifica izhajal iz meritev cvetov v polnem razcvetu, R. mira pa iz fotografij skoraj mrtvih vzorcev. Srednje veliki cvetovi R. mira merijo približno pol metra v premeru in imajo okroglo ali eliptično perigonsko bradavico.[35] Tretja vrsta na Mindanau je R. mixta, ki je bila doslej najdena samo v mestu Mainit, Surigao del Norte. Prikazuje kombinacijo treh značilnosti filipinske raflezije in sicer: obliko in velikost stožčastega izrastka pri R. schadenbergiana, velikost cvetov in redko porazdeljene perigonske bradavice pri R. speciosa ter splošno podobnost, velikost cvetov, šibek vonj, morfologija diafragme in ramente R. mira.[36] Četrta vrsta je Rafflesia verrucosa, ki jo najdemo le na gori Kampalili v vzhodni provinci Davao.[37]

Ekologija[uredi | uredi kodo]

Življenjski cikel Rafflesia arnoldii.

Vse vrste raflezije naj bi bile holoparaziti lian iz rodu Tetrastigma, trt, ki pripadajo Vitaceae, družini vinikovk. Tako so na nek način hiperparaziti, saj so Tetrastigme tudi same na nek način strukturni paraziti dreves, po katerih plezajo na svetlobo. Zdi se, da je raflezija vrstno specifična, saj vsaka vrsta naravno raste samo na eni do treh vrstah Tetrastigme. Od 57 znanih vrst tetrastigme je le deset znanih kot gostiteljske rastline. Od 30 lihih vrst raflezije so gostiteljske rastline znane le za približno polovico vrst. Določena vrsta tetrastigme je zelo priljubljena med raflezijamia: T. tuberculatum je gostiteljska rastlina za vsaj 15 vrst in ni znano, da bi jo okužili samo dve filipinski vrsti. T. papillosum in T. diepenhorstii gostita vsaj dve vrsti. Cvetovi lahko brstijo z različnih lokacij; R. cantleyi cveti iz vinske trte približno dva metra od tal,[38] medtem ko R. zollingeriana vedno brsti iz korenin in se pojavi iz tal.[39]

Razmerje med spoloma je lahko popačeno. Pri R. lobata je približno devet moških cvetov za vsak ženski cvet.[40] Redko so na enem mestu cvetovi obeh spolov, ki zagotavljajo opraševanje in s tem spolno razmnoževanje. To morda ni pomembno: ženski cvetovi običajno tako ali tako tvorijo plod in so zato lahko agamospermozni. Cvetenje je razmeroma stalno in mesta lahko cvetijo še desetletja.[41][42]

Pri Rafflesia arnoldii cvetove obiskujejo mušice Drosophila colorata, Chrysomya megacephala in Sarcophaga haemorrhoidalis. Črne mravlje iz rodu Euprenolepis se lahko hranijo z razvijajočimi se cvetnimi brsti in jih morda ubijejo.[43] Sesalci, za katere je znano, da jedo cvetove, so javanska rovka (Tupaia javanica) in sundski ježek (Hystrix javanica). Sesalci, za katere je bilo ugotovljeno, da uničujejo popke ali cvetove, pogosto preprosto tako, da jih pohodijo in zmečkajo, so: divja svinja (Sus scrofa), bengalska mačka (Prionailurus bengalensis), jelen (Cervus timorensis), muntjak (Muntiacus muntjak) in govedo banteng (Bos javanicus).

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Na Tajskem popki in cvetovi R. kerrii veljajo za poslastico. Nabirajo jih tudi za eliščarstvo, zvarek naj bi deloval kot afrodiziak in pomaga pri vročini ali bolečinah v hrbtu.[44] Na Filipinih se rastline uporabljajo tudi v ljudskem zeliščarstvu, vendar se s cvetovi krmijo tudi prašiči kot krma. Na Javi popke R. zollingeriana nabirajo in sušijo za uporabo v jamuju, starodavnem tradicionalnem zeliščarstvu otoka. Ni znano, za kaj naj bi bili popki dobri; zvarki jamuja so pogosto zapletene mešanice in pogosto naj bi pomagali pri spolni moči.

Te rastline imajo tudi določeno gospodarsko korist pri privabljanju ekoturistov.[45]

Raziskave v Maleziji in Indoneziji so omogočile razmnoževanje vrste za uporabo v hortikulturi, pri čemer so v znamenitem botaničnem vrtu Bogor prve rastline gojili v 1850-ih s cepiči okuženih trt. Malezijski biolog Jamili Nais je okoli leta 2000 prvi razmnožil rastline s semeni.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. »Rafflesia«. International Plant Names Index. The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. Pridobljeno 29. oktobra 2020.
 2. Willem, Meijer (1997). »Rafflesiaceae«. Flora Malesiana. Zv. 13. Leiden: Hortus Botanicus Leiden, under auspices of Foundation Flora Malesiana. str. 1–42. ISBN 90-71236-33-1.
 3. Keng, Hsuan (1978). Orders and Families of Malayan Seed Plants (revised izd.). Singapore: Singapore University Press (original published by University of Malaya Press 1969). str. 106.
 4. »Rafflesia | Infopedia«. eresources.nlb.gov.sg. Pridobljeno 30. septembra 2022.
 5. Shaw, Jonathan (Marec–april 2017). »Colossal Blossom: Pursuing the peculiar genetics of a parasitic plant«. Harvard Magazine. Pridobljeno 27. junija 2017.
 6. Scottie Andrew. »Scientists just found one of the world's largest flowers blooming in an Indonesian jungle«. CNN. Pridobljeno 5. januarja 2020.
 7. Sofiyanti, Nery; Mat-Salleh, Kamarudin; Mahmud, Khairil; Mazlan, NOR Zuhailah; Hasein, Mohd. ROS. Albukharey; Burslem, David F.R.P. (2016). »Rafflesia parvimaculata (Rafflesiaceae), a new species of Rafflesia from Peninsular Malaysia«. Phytotaxa. 253 (3): 207. doi:10.11646/phytotaxa.253.3.4.
 8. »Rafflesia arnoldii (corpse flower)«. Plants & Fungi (blog). Kew Botanical Gardens. 2011. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. februarja 2014. Pridobljeno 29. oktobra 2020. note: unverified errata info possibly from Mabberley (1985)
 9. Molina, Jeanmaire; Hazzouri, Khaled M.; Nickrent, Daniel; Geisler, Matthew; Meyer, Rachel S.; in sod. (2014). »Possible Loss of the Chloroplast Genome in the Parasitic Flowering Plant Rafflesia lagascae (Rafflesiaceae)«. Molecular Biology and Evolution. 31 (4): 793–803. doi:10.1093/molbev/msu051. PMC 3969568. PMID 24458431.
 10. Atmosumarto, Sutanto (2004). A learner's comprehensive dictionary of Indonesian. Atma Stanton. str. 445. ISBN 9780954682804.
 11. Burkill, Isaac Henry (april 1930). »An Index to the Malay Vernacular Names with comments«. The Gardens' Bulletin; Straits Settlements. 3 (6 (part 2)): 300. Pridobljeno 27. oktobra 2020.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
 12. Sir Richard James Wilkinson (primarily based on the works of). »Searching native orthography for "patma", "pakma"«. SEAlang Library Malay. SEAlang. Pridobljeno 28. oktobra 2020.
 13. Nicholson, Chris; Given, Beth (1. april 2003). »The Genus Rafflesia«. Biology 226 class project on the conservation of global biodiversity. Earlham College. Pridobljeno 28. oktobra 2020.
 14. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Rafflesia&oldid=901731 this article, 7 May 2003
 15. »Rafflesia«.
 16. »Thomson bis«. International Plant Names Index. The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. Pridobljeno 29. oktobra 2020.
 17. Barkman, T. J.; S.-H. Lim; K. Mat Salleh; J. Nais (20. januar 2004). »Mitochondrial DNA sequences reveal the photosynthetic relatives of Rafflesia, the world's largest flower«. PNAS. 101 (3): 787–792. doi:10.1073/pnas.0305562101. PMC 321759. PMID 14715901.
 18. Nickrent, D. L.; A. Blarer; Y.-L. Qiu; R. Vidal-Russell; F. E. Anderson (20. oktober 2004). »Phylogenetic inference in Rafflesiales: the influence of rate heterogeneity and horizontal gene transfer«. BMC Evolutionary Biology. 4: 40. doi:10.1186/1471-2148-4-40. PMC 528834. PMID 15496229.
 19. Davis, Charles C.; Latvis, Maribeth; Nickrent, Daniel L.; Wurdack, Kenneth J.; Baum, David A. (30. marec 2007), »Floral Gigantism in Rafflesiaceae«, Science, 315 (5820): 1812, Bibcode:2007Sci...315.1812D, doi:10.1126/science.1135260, PMID 17218493, S2CID 27620205
 20. Angiosperm Phylogeny Group (2016), »An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV«, Botanical Journal of the Linnean Society, 181 (1): 1–20, doi:10.1111/boj.12385
 21. Bendiksby, Mika; Schumacher, Trond; Gussarova, Galina; Nais, Jamili; Mat-Salleh, Kamarudin; Sofiyanti, Nery; Madulid, Domingo; Smith, Stephen A.; Barkman, Todd (1. november 2010). »Elucidating the evolutionary history of the Southeast Asian, holoparasitic, giant-flowered Rafflesiaceae: Pliocene vicariance, morphological convergence and character displacement«. Molecular Phylogenetics and Evolution. 57 (2): 620–633. doi:10.1016/j.ympev.2010.08.005. PMID 20723606.
 22. »Rafflesia R.Br. ex Gray«. Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens, Kew. Pridobljeno 26. oktobra 2020.
 23. »Rafflesia leonardi Barcelona & Pelser«. Parasitic Plant Connection. Pridobljeno 19. januarja 2022.
 24. Meijer, W.; Veldkamp, J. F. (1988). »A revision of Rhizanthes (Rafflesiaceae)« (PDF). Blumea. 33 (2): 329–342. ISSN 2212-1676. Pridobljeno 28. oktobra 2020.
 25. »Rafflesia arnoldii«. International Plant Names Index. The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. Pridobljeno 9. novembra 2020.
 26. »Dua lokasi di Hulu Perak subur Rafflesia«. Harian Metro (v malajščini). 25. marec 2018. Pridobljeno 10. februarja 2021.
 27. »Where to see Rafflesia in Thailand – the biggest flower in the world«. 203 Challenges. 30. januar 2019. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. julija 2019. Pridobljeno 18. novembra 2022.
 28. »Tiga lokasi bunga Pakma di Kelantan [METROTV]«. Harian Metro (v malajščini). 3. februar 2021. Pridobljeno 10. februarja 2021.
 29. »Bunga rafflesia antara 4 produk baharu pelancongan di Lembah Benum«. Harian Metro (v malajščini). 29. december 2020. Pridobljeno 10. februarja 2021.
 30. »Tarikan bunga gergasi di Lata Jarum«. Harian Metro (v malajščini). 16. januar 2020. Pridobljeno 10. februarja 2021.
 31. »Rafflesia juga ditemui tergantung«. Harian Metro (v malajščini). 21. februar 2018. Pridobljeno 10. februarja 2021.
 32. »Rafflesia Facts - Rafflesia, The World's Largest Bloom«. RafflesiaFlower.com. Pridobljeno 14. septembra 2016.
 33. Peters, Robert Francis; Ting, Yap Yih (2016). »Protection of Rafflesia through the Appreciation of the Dusun's Indigenous Knowledge; A Preliminary Case Study at Poring-Sabah« (PDF). Journal of Tropical Biology and Conservation. 13: 27–42. Pridobljeno 10. februarja 2021.
 34. Barcelona, J.F., P.B. Pelser, A.M. Tagtag, R.G. Dahonog & A.P. Lilangan. 2008. The rediscovery of Rafflesia schadenbergiana Göpp. ex Hieron. (Rafflesiaceae). Flora Malesiana Bulletin 14: 162-165.
 35. Madulid, D.A.; Tandang, D.N. & Agoo, E.M.G. (2008). "Rafflesia magnifica". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Retrieved 22 November 2013.
 36. M.E. Manting, R.B. Arbolonio, R.B. Caballero & P.B. Pelser. 2014. Rafflesia mixta (Rafflesiaceae), a new species from Surigao del Norte, Mindanao, Philippines
 37. Balete, D.S., P.B. Pelser, D.L. Nickrent & J.F. Barcelona. 2010. Rafflesia verrucosa (Rafflesiaceae), a new species of small-flowered Rafflesia from eastern Mindanao, Philippines. Phytotaxa 10: 49-57.
 38. Susatya, Agus (Oktober 2011). Rafflesia Pesona Bunga Terbesar di Dunia (PDF) (v indonezijščini). Jakarta: Direktorat Kawasan Konservasi dan Bina Hutan Lindung. str. 67–69, 83–84, 86. ISBN 978-602-19319-0-5.
 39. Maezulpah, N.; Briliawan, B. D.; Fairuz, R.; Iman, D. T.; Pratama, M.; Ahsania, D. A.; Nurhayati; Saidah, I.; Nurhaeni, W.; Hidayati, S. N.; Khoirunnisa, E.; Tyas, A.; Hikmat, Agus (2019). »Population structure and conservation strategy of Rafflesia zollingeriana Koord. in Bandealit Resort, Meru Betiri National Park«. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 394 (1): 012008. Bibcode:2019E&ES..394a2008M. doi:10.1088/1755-1315/394/1/012008. S2CID 214086640. Pridobljeno 7. novembra 2020.
 40. Lestari, Dewi; Hikmat, Agus; Zuhud, Ervizal Amir Muhammad (april 2014). »Conservation Strategy of Rafflesia zollingeriana Koord in Meru Betiri National Park, East Java«. Jurnal Manajemen Hutan Tropika (Journal of Tropical Forest Management). 20 (1): 9. doi:10.7226/jtfm.20.1.9. ISSN 2087-0469. Pridobljeno 8. novembra 2020.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
 41. Damayanti, Ellyn K.; Zuhud, Ervizal A. M.; Hikmat, Agus; Lestari, Dewi; Syarief, N. R. (9. oktober 2014). »Conservation of Rafflesia zollingeriana: Integrating conservation policy with local livelihood«. V J. A. Parrotta; C. F. Moser; A. J. Scherzer; N. E. Koerth; D. R. Lederle (ur.). International Forestry Review - Abstracts for XXIV IUFRO World Congress. XXIV IUFRO World Congress "Sustaining Forests, Sustaining People: The Role of Research", 5–11 October 2014, Salt Lake City, USA. Zv. 16. str. 49–75. doi:10.13140/2.1.2631.6801. Pridobljeno 4. novembra 2020.
 42. Barcelona, J.F.; P.B Pelser; D.S. Balete; L.L. Co (Oktober 2009). »Taxonomy, ecology, and conservation status of Philippine Rafflesia (Rafflesiaceae)«. Blumea. 54: 77–94. doi:10.3767/000651909X474122.
 43. Pranata, Syafroni; Sulistijorini; Chikmawati, Tatik (september 2019). »Ecology of Rafflesia arnoldii (Rafflesiaceae) in Pandam Gadang, West Sumatra«. Journal of Tropical Life Science. 9 (3): 243–251. doi:10.11594/jtls.09.03.05. S2CID 242647106. Pridobljeno 30. oktobra 2020.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
 44. Jamili Nais (2001). Rafflesia of the world. Kota Kinabalu: Sabah Parks. ISBN 978-983-812-042-5. OCLC 50043098.
 45. Barkman, Todd J. (2000). »Rafflesia«. Barkman's homepage. Western Michigan University. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. marca 2015. Pridobljeno 9. novembra 2020.

Literatura[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]