Radiohead

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Radiohead
Portret
Osnovni podatki
IzvorAbingdon, Oxfordshire, Anglija
SlogiAlternativni rock, elektronika, eksperimentalni rock
Leta delovanja1985–danes
ZaložbaXL, TBD, Parlophone, Capitol
Povezani
ustvarjalci
Atoms for Peace
Spletna stranradiohead.com
ČlaniThom Yorke
Jonny Greenwood
Ed O'Brien
Colin Greenwood
Phil Selway

Radiohead je angleška alternative rock skupina iz Abingdona, Oxfordshire. Sestavljajo ga Thom Yorke (glavni pevec, ritem kitara, klavir), Jonny Greenwood (glavna kitara, druga glasbila) Ed O'Brien (kitara, vokal) Colin Greenwood (bass kitara, sintesizer) in Phil Selway (bobni).

Radiohead so izdali svoj prvi single, »Creep«, v letu 1992. Pesem je bila uspeh, vendar je postal svetovni hit par mesecev po izdaji njihovega prvega albuma, Pablo Honey (1993). Popularnost je naraščala v VB z drugim albumom, The Bends (1995). Radioheadov tretji album, OK Computer (1997), jih je pognal do izjemne mednarodne slave. Zaradi bogatih zvokov in tem je OK Computer pogosto oklican kot znamenitost devedesetih.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Formacija in prva leta (1985–1991)[uredi | uredi kodo]

Abingdon School, kjer je skupina nastala

Člani zasedba Radiohead so se spoznali v času šolanja na javni fantovski šoli Abingdon School v Abingdon, Oxfordshire. Thom Yorke in Colin Greenwood sta bila sovrstnika v istem letniku, Ed O'Brien in Phil Selway sta bila v višjem letniku med tem, ko je bil Jonny Greenwood dva letnika mlajši kot njegov brat. Leta 1985 ustanovijo band z imenom "On a Friday", ki se navezuje na dan v tednu, v katerem so se običajno odvijale vaje v šolski glasbeni učilnici. Skupina je odigrala svoj prvi nastop leta 1986 v Oxfordskem pub-u Jericho Tavern; Jonny Greenwood se je skupini sprva pridružil na orglicah in šele nato kot klaviaturist, ampak kaj hmalu je presedlal na glavno kitaro v skupini.

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Člani banda[uredi | uredi kodo]