Pulmonalni trunkus

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Arterija: Pulmonalni trunkus
Desni prekatLevi prekatAortna zaklopkaMitralna zaklopkaLevi preddvorDesni preddvorAortaPulmonalna zaklopkaTrikuspidalna zaklopkaSpodnja votla venaZgornja votla venaPulmonalni trunkusPljučna venaDiagram of the human heart (cropped).svg
O tej sliki
Anteriorni (frontalni) pogled na odprto srce. Bele puščice označujejo normalni tok krvi. (Pulmonalni trunkus je označen zgoraj desno kot pulmonary artery.)
Alveoli diagram.png
Shema alveolov s prečnim prerezom in zunanjim pogledom
Latinsko: truncus pulmonalis, arteria pulmonalis
Gray: subject #141 543
Vir: desni prekat   
Vena: pljučne vene
Prekurzor arteriozni trunkus
MeSH Pulmonary+Artery

Pulmonalni trunkus (latinsko truncus pulmonalis) prenaša deoksigenirano kri iz srca v pljuča. Je edina arterija (poleg umbilikalnih pri plodu), ki prenaša deoksigenirano kri.

V človeškem srcu se pulmonalni trunkus začne na bazi desnega prekata. Je kratek (dolžine približno 5 centimetrov) in širok (premera približno 3 cm). Razveji se v dve pljučni arteriji (levo in desno), ki z deoksigenirano krvjo oskrbujeta pljučni krili.

V nasprotju s pljučnimi arterijami, ki so namenjene oskrbi pljuč za izmenjavo kisika in ogljikovega dioksida, pljuča prehranjujejo bronhialne arterije.

Patologija[uredi | uredi kodo]

Pljučna hipertenzija se pojavlja samostojno ali kot posledica različnih pljučnih bolezni. Lahko je posledica bolezni srca (Eisenmengerjevega sindroma), vendar lahko tudi povzroči desnostransko srčno popuščanje. Pojavlja se tudi kot posledica pljučne embolije in skleroderme. Značilno se kaže z zmanjšano toleranco za napor. Hude oblike pljučne hipertenzije imajo slabo prognozo.

Dodatne slike[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]