Pojdi na vsebino

PubMed

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani PubMed Identifier)
PubMed
Kontakt
Raziskovalni centerUnited States National Library of Medicine (NLM)
Datum objavejanuar 1996 (1996-01)
Dostop
Spletna stranpubmed.ncbi.nlm.nih.gov

PubMed je prostodostopen iskalnik, ki dostopa predvsem do podatkovne zbirke referenc in povzetkov MEDLINE o znanostih o življenju in biomedicinskih temah. United States National Library of Medicine (NLM) pri Nacionalnem inštitutu za zdravje vzdržuje bazo podatkov kot del sistema Entrez sistema za pridobivanje informacij. [1]

Od leta 1971 do 1997 je spletni dostop do baze podatkov MEDLINE potekal predvsem prek institucij, kot so univerzitetne knjižnice.[2] Sistem PubMed je javnosti na voljo brezplačno od junija 1997.

PubMed identifikator[uredi | uredi kodo]

PMID (PubMed identifikator ali PubMed unikatni identifikator)[3] je enolična celoštevilska vrednost, ki se začne z 1, in je dodeljena vsakemu PubMed zapisu. PMID ni isto kot PMCID (PubMedCentral identifikator), ki je identifikator za vsa dela, ki do objavljena v prostodostopnem PubMed Central.[4]

Dodelitev PMID ali PMCID publikaciji bralcu ne pove ničesar o vrsti ali kakovosti vsebine. PMIDi so dodeljeni pismom uredniku, uredniškim mnenjem, -op ed kolumnam in vsem delom, ki jih urednik izbere za vključitev v časopi, kot tudi recenziranih člankov. Obstoj identifikacijske številke tudi ni dokaz, da prispevki niso bili umaknjeni zaradi prevare, nesposobnosti ali kršitev. Obvestilu o morebitnih popravkih izvirnih prispevkov se lahko dodeli PMID.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »PubMed«.
  2. Lindberg DA (2000). »Internet access to the National Library of Medicine« (PDF). Effective Clinical Practice. 3 (5): 256–60. PMID 11185333. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 2. novembra 2013.
  3. »Search Field Descriptions and Tags«. National Center for Biotechnology Information. Pridobljeno 15. julija 2013.
  4. Keener, Molly. »PMID vs. PMCID: What's the difference?« (PDF). University of Chicago. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 6. julija 2014. Pridobljeno 19. januarja 2014.

 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]