Puško na rame

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Puško na rame
(Shoulder Arms)
Filmski plakat
RežijaCharlie Chaplin
ProdukcijaCharlie Chaplin
ScenarijCharlie Chaplin
VlogeEdna Purviance
Sydney Chaplin
FotografijaRoland Totheroh
MontažaCharles Chaplin
DistribucijaFirst National Pictures
Datum izida
20. oktober 1918
Dolžina
36 minut
DržavaZDA
Jeziknemi film
angleški napisi

Puško na rame (angleško Shoulder Arms) je ameriški nemi komični film iz leta 1918, drugi Chaplinov za studio First National Pictures. Dogajanje je postavljeno v Francijo med prvo svetovno vojno, velik del filma se odvija v sanjah. V glavnih vlogah sta nastopila še Edna Purviance in Sydney Chaplin.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Charlie pred napadom
Charlie in francosko dekle

Charlie se v vojaškem pripravljalnem kampu znajde v »čudni enoti«. Ko prispejo v Francijo, od doma ne dobiva pisem. Končno zanj prispe paket, toda v njem je v njem sir limburger, ob katerem si mora nadeti plinsko masko in ki ga vrže v nemški jarek. Povzpne se čez nikogaršnje ozemlje v nemški jarek in zajame trinajst ujetnikov. Javi se, da se zamaskiran v deblo poda v nemške jarke, kjer s pomočjo francoskega dekleta zajame nemškega cesarja in prestolonaslednika. V New Yorku mu v čast postavijo spomenik in priredijo parado, ko ga soborci prebudijo iz sanj.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Odziv[uredi | uredi kodo]

Puško na rame je bil Chaplinov najuspešnejši film, tako pri kritikih, kot po ogledu, do tedaj. Kritika 21. novembra 1918 v New York Timesu:

»Tepček je smešen«, je bila ena od najpreprostejših ocen gledalcev novega filma Charlieja Chaplina - Puško na rame, predvajan v Strandu včeraj - in tako so menili vsi prisotni. Prisotne so bile globoke razprave, če je Chaplinova komedija lahka ali globoka, umetniška ali surova, toda nihče ne more zanikati, da je njegova poosebitev tepčka smešna. Večina tistih, ki ob ogledu filma išče v njem napake, se tudi smeji. Morda film kritizirajo, toda vseeno se mu smejijo.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]