Promet v Ukrajini

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Več enot HRCS2. Železniški promet je v Ukrajini zelo izkoriščen.

Promet v Ukrajini vključuje kopenski (cestni in železniški), vodni (pomorski in rečni), zračni promet in cevovodni. Prometni sektor predstavlja približno 11 % bruto domačega proizvoda države in 7 % celotne zaposlenosti.       

Skupno se ukrajinske asfaltirane ceste raztezajo na 164.732 kilometrov.[1] Glavne poti, označene s črko »M« za »Mednarodno« (ukrajinsko: Міжнародний), se raztezajo po vsej državi in ​​povezujejo vsa večja mesta Ukrajine ter zagotavljajo čezmejne poti do sosednjih držav.

Mednarodna pomorska potovanja potekajo predvsem preko pristanišča Odesa, od koder redno plujejo trajekti do Istanbula, Varne in Haife. Največje trajektno podjetje, ki trenutno upravlja te poti, je Ukrferry.[2]

Avtocesta Harkov-Dnipro (M18)

Železniški promet v Ukrajini povezuje vsa večja urbana območja, pristanišča in industrijska središča s sosednjimi državami. Največja koncentracija železniških tirov je v regiji Donbas v Ukrajini. Čeprav se je železniški tovorni promet v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zmanjšal, je Ukrajina še vedno ena največjih svetovnih uporabnikov železnic.[3]

Skupna dolžina železniške proge v Ukrajini je 22.473 kilometrov, od tega je bilo 9.250 kilometrov elektrificiranih v 2000-ih. Država ima monopol pri opravljanju potniškega železniškega prometa in vse vlake, razen tistih, ki sodelujejo s tujimi podjetji na mednarodnih progah, upravlja njeno podjetje Ukrzaliznicija.

Kyiv Boryspil je največje mednarodno letališče v Ukrajini. Ima tri glavne potniške terminale in je osnova za državnega letalskega prevoznika Ukraine International Airlines. Druga velika letališča v državi so letališča v Harkovu, Lvivu in Donecku (zdaj uničena). Poleg svojega glavnega prevoznika ima Ukrajina številne letalske družbe, vključno z Windrose Airlines, Dniproavia, Azur Air Ukraine in AtlasGlobal Ukraine. Antonov Airlines, hčerinsko podjetje Antonov Aerospace Design Bureau, je bil edini operater največjega letala na svetu, An-225.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Ukraine". CIA World Factbook. 13 December 2007. Pridobljeno dne 24 December 2007.
  2. "Судоходная компания Укрферри. Морские паромные перевозки на Черном Море между Украиной, Грузией, Турцией и Болгарией". Ukrferry.com. Pridobljeno dne 30 December 2010.
  3. "Transportation in Ukraine". U.S. Government Printing Office. Pridobljeno dne 22 December 2007.