Primer 39

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Primer 39
RežijaChristian Alvart
ProdukcijaLisa Bruce
Steve Golin
Alix Madigan
Kevin Misher
ScenarijRay Wright
VlogeRenée Zellweger
Jodelle Ferland
Ian McShane
Bradley Cooper
GlasbaMichl Britsch
DistribucijaParamount Pictures
Datum izida
13.avgust 2009
Dolžina
109 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
KanadaKanada
Jezikangleščina
Proračun$26.000.000

Primer 39 (izviren angleški naslov: Case 39) je ameriška nadnaravna psihološka grozljivka iz leta 2009, delo režiserja Christiana Alvarta. V njej igrajo  Renée ZellwegerJodelle FerlandBradley Cooper in Ian McShane.

Film je bil sneman ob koncu leta 2006 v Vancouvru, ter bil prvič predvajan v Veliki Britaniji, v evropskih in latinsko ameriških državah 13. avgusta 2009. Film je bil za izid v ZDA pripravljen avgusta 2008, vendar je bil dvakrat zavrnjen pred končnim izidom 1. oktobra 2010.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Emily Jenkins (Renée Zellweger) je socialna delavka, ki živi v Oregonu. Njena naloga je, da razišče razmere v družini deset letne Lillith Sullivan (Jodelle Ferland), ker so njene ocene drastično padle. Emily sumi, da njeni starši zanjo slabo skrbijo. Sumi se potrdijo, ko odkrije da jo skušata starša ubiti v pečici, vendar jo Emily uspe rešiti s pomočjo detektiva Mika Barrona (Ian McShane). Lillith tako pristane v domu za otroke, vendar prosi Emily če lahko ostane pri njej. Emily ji ugodi in uredi skrbništvo zanjo, dokler ne najdejo ustreznih skrbnikov za Lillith. Lillithina starša, Edward in Margaret (Callum Keith Rennie in Kerry O'Malley) sta medtem premeščena v psihiatrično bolnišnico.

Nedolgo zatem, ko se Lillith preseli k Emily, se začnejo dogajati čudne reči. Dva tedna kasneje, eden izmed bivših Emilyinih primerov, fant z imenom Diego (Alexander Conti), ubije svoje starše in Barron pove Emily, da je nekdo sredi noči pred umoroma klical Diega po telefonu. Ker sumi, da je Lillith nekako povezana z incidentom, jo Emily pošlje k njenemu prijatelju, terapevtu Douglasu J. Amesu (Bradley Cooper). Med seanso, Lillith začne spraševati Dougolasa o njegovih strahovih. Tisto noč Dougolas prejme čuden telefonski klic in napade ga veliko število sršenov, zaradi česar se ubije v kopalnici.

Emily se začne odkrito bati Lillith, zato obišče njene starše v psihiatrični bolnišnici. Tam izve, da je Lillith v bistvu demon v človeški obliki, ki se hrani s strahovi ostalih ljudi, in da ta jo ravno zaradi tega skušala ubiti tisto noč. Lillithin oče pove Emily, da je edina možnost da jo ubije medtem ko spi. Kmalu zatem, ko Emily odide, ima Lillithina mama privide da gori, njenega očeta pa nekdo zabode v oko. Barron meni, da mora Emily poiskati psihiatrično pomoč, vendar si kmalu premisli, ko prejme čuden telefonski klic od Lillith. Oboroži se in odide k Emily, vendar mu Lillith povzroči privide, da so ga napadli psi, zato se ustreli.

Emily ugotovi, da so vsi njeni bližnji prijatelji mrtvi, zato Lillith da v čaj uspavalo. Lillith zaspi, Emily pa zažge hišo v upanju, da se bo tako znebila Lillith. Toda dekle se vseeno nekako reši. Policist ponudi prenočišče Emily in Lillith, vendar Emily nenadoma zavije stran od policijskih vozil, v upanju da bo v Lillith vzbudila strah. Namesto tega, Lillith obudi spomine na Emilyino mamo, ki je prav tako hitro vozila med nevihto. Emily si začne dopovedovati, da so to le prividi in tako spomin zbledi. Lillith postane strah, ko opazi da se Emily lahko bori proti njenim močem.

Emily zapelje v vodo in zaklene Lillith, ki se je spremenila v svojo demonsko obliko, v avto. Demon zagrabi Emily za nogo, vendar se slednja uspe rešiti in avto se skupaj z demonom potopi na dno. Emily zaplava na površje in sede na pomol.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]