Prekletstvo družine Bell

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Prekletstvo družine Bell
RežiserCourtney Solomon
ProducentCourtney Solomon
Christopher Milburn
André Rouleau
Maxime Rémillard
Allan Zeman
ScenaristCourtney Solomon
IgralciDonald Sutherland
Sissy Spacek
James D'Arcy
Rachel Hurd-Wood
GlasbaJustin Burnett
DistribucijaRedbus Film Distribution (Velika Britanija)
Odeon Films (Kanada)
Freestyle Releasing (ZDA)
Datum izida
5. november 2005
Dolžina
83 min.
DržavaFlag of the United StatesZDA
Flag of the United KingdomZdruženo kraljestvo
Zastava KanadeKanada
Zastava RomunijeRomunija
Jezikangleščina
Proračun$14.000.000

Prekletstvo družine Bell (izviren angleški naslov: An American Haunting) je ameriška grozljivka iz leta 2005, delo režiserja in scenarista Courtneya Solomona. V njem igrajo  Donald SutherlandSissy SpacekJames D'Arcy inRachel Hurd-Wood. Film je bil premierno predvajan 5. novembra 2005 na filmskem festivalu AFI, v Veliko Britanijo je bil izdan 14. aprila 2006, v kinematografe v ZDA pa 5. maja. Film je mednarodna koprodukcija med Veliko Britanijo, Kanado, Romunijo in ZDA.

Film je bil posnet po romanu Bellova čarovnica: Ameriško strašenje od Brenta Monahana. Dogodki v romanu so osnovani na legendi o Bellovi čarovnici. Film se dogaja v 21. in 19. stoletju in delno govori o pred kratkim ločeno materjo (Susan Almgren), katere hčerka (Isabelle Almgren-Doré) doživlja nekaj podobnega kot Betsy Bell.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Film se začne v sedanjem času s prestrašenim dekletom, ki beži skozi gozd v svojo hišo pred nevidno grožnjo. Zbudi se v krikih in njena mama ji pove, da so bile to le sanje, in da ta teden odide k očetu. Najde staro polomljeno lutko in vpraša hčer kje jo je dobila. Ko dekle odgovori, da na podstrešju, se mama odloči da na podstrešje ne sme več.

Mati gre do svoje pisalne mize in najde pismo iz 19. stoletja, ki ga bi naj napisal njen prednik.

Film nato prikaže kako dekle in fant tečeta po gozdu, oblečena v oblačila iz začetka 19. stoletja in zgodba začne govoriti o Bellovi čarovnici.

John Bell je pripeljan pred cerkveni zbor, kjer je spoznan za krivega zaradi kraje zemlje neke ženske. Ampak cerkev ga kaznuje le z izgubo dobrega imena. Prizadeta Kate Batts pa je v vasi znana po čarovništvu.

Začnejo se dogajati čudne stvari in John je prepričan, da jih je Battsova preklela. Johnovo hčerko Betsy začne nadlegovati neka tuja prisotnost. Tako zaspi v šoli, in ko se zbudi se grdo obnaša do ostalih. Njen mlad učitelj Richard Powell opazi spremembe v njenem obnašanju. Bellovi mu povejo o čudnih stvareh, ki se dogajajo in se bojijo, da so ta dogajanja nadnaravnega izvora. Powell jim zagotovi, da se kaj takega ne more dogajati ker duhovi ne obstajajo. Kasneje se izkaže, da je Richard zaljubljen v Betsy.

Richard tako ostane pri Bellovih, da bi lažje razumel kaj se dogaja z Betsy. Ko vidi, kako neka nevidna sila drži Betsy v zrak za lase, spozna da se je motil glede duhov.

Betsy duh spolno zlorabi, John pa začne izgubljati razum in videvati duhove. Odide celo k Battsovi in jo prosi naj ga ubije, vendar ga ona zavrne saj si je prekletstvo nakopal sam. John nato skuša narediti samomor vendar neuspešno.

Betsy začne sumiti, da se napadi na njo dogajajo zaradi tega, ker jo je oče spolno zlorabljal. To potrdi tudi mama, ki je to zlorabo tudi videla. Betsy zastrupi svojega na posteljo prikovanega očeta pred očmi svoje mame. Kasneje pokaže Betsy pred Johnovim grobom in pripovedovalec pove, da je nikoli več niso nadlegovali duhovi.

Zgodba se nadaljuje v današnjem času, kjer mama prebere pismo. Do nje pride hčerka in ji pove, da je prišel po njo oče za vikend. Ko hčerka vstopi v avto, se mami prikaže Betsyina podoba in zakriči ''pomagaj ji!''. Mama ugotovi, da je nekaj narobe v odnosu s hčerko in bivšim možem.

Steče ven in v avtu opazi zaskrbljen obraz svoje hčerke, medtem ko avto odpelje stran. Očitno je, da njen bivši mož hčerko spolno zlorablja. Mama steče za avtom in film se konča.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]