Predloga:Ste vedeli/22. teden 2013

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Slomškova spominska plošča, ki se je nahajala v kapeli Žalostne Matere Božje, danes pa se nahaja v stranski kapeli svetega Križa v mariborski stolnici
  • ... je bil mariborski škof Anton Martin Slomšek pokopan v kapeli Žalostne Matere Božje v Mariboru, nemške oblasti pa so leta 1941 ukazale odstranitev sarkofaga, ki so ga nato prenesli v kripto bazilike Matere Usmiljenja? (na sliki Slomškova spominska plošča, ki so jo najprej postavili v kapeli, danes pa se nahaja v mariborski Stolnici)?
  • ... se je poljska nasledstvena vojna začela leta 1733 po smrti poljskega kralja Avgusta II. Močnega, ker je bilo ob izbiri njegovega naslednika poljsko plemstvo neenotno, kar je omogočilo tujim silam, da so se vmešale in uveljavljale svoje interese?
  • ... je drama Velikomestna komedija, ki jo je napisal Ferdo Kozak ob 50-letnici ljubljanske Čitalnice, povzročila velik škandal, saj se dogaja v bordelu v velemestu in ima »kočljivo mladostno obdelano snov«?
  • ... je bila stavba Mestnega doma v Ljubljani, kjer danes gostujeta Lutkovno in Šentjakobsko gledališče, večkrat predelana, še posebej njena notranjost?