Predloga:Nezanesljiv vir?

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

[nezanesljiv vir?]

Dokumentacija za predlogo[poglej] [uredi] [zgodovina] [osveži]

Uporaba[uredi kodo]

Predloga naj bi bila vključena tam, kjer je vsebinska trditev v članku podprta z virom dvomljive zanesljivosti. Izpiše nadpisano obvestilo, na primer:

Knjigo je v resnici napisal Francis Bacon.[nezanesljiv vir?]

Članki s to oznako so kategorizirani v Kategorija:Vsi članki brez zanesljivih sklicev.

Predlogo vključite medvrstično, {{Nezanesljiv vir?|date=april 2024}} tik za dvomljivo trditvijo oz. ločilom, ki jim sledijo. Vključena naj bo izven sklica (<ref> ... </ref>), da se izpiše medvrstično v besedilu:

Sporna trditev.<ref>domneven vir</ref>{{Nezanesljiv vir?|date=april 2024}} Naslednji stavek.

Parametri[uredi kodo]

Neobvezni parametri predloge:

  • date: mesec in leto, ko je bila oznaka dodana. Zgled: {{Nezanesljiv vir?|date=april 2024}}
  • reason: opomba z razlago, zakaj menite, da vir ni zanesljiv po WP:RS. Prikaže se kot okvirček z opombo. Naj bo kratka, daljše razlage spadajo na pogovorno stran. Dobro je ponoviti razlog v povzetku urejanja. Zgled: {{Nezanesljiv vir?|reason=Razlog tu.|date=april 2024}}
  • sure ali certain: če je nastavljen na "y" ali "yes", se bo opomba izpisala brez vprašaja. Pomembno je, da v tem primeru res izpolnite postavko |reason=, po izčrpnem poskusu preverjanja zanesljivosti vira v dobri veri. Zgled: {{Nezanesljiv vir?|sure=y|reason=Tu gre z WP:RS utemeljena pripomba.|date=april 2024}} OPOMBA: Parameter ima sopomenko, |failed=, ki je lahko bolj slovnično smiselna ob uporabi z določenimi preusmeritvami, kot je {{preveri kredibilnost}}.

Kdaj ne uporabiti predloge[uredi kodo]

Predloge naj ne bi uporabljali v primeru spornih trditev o živečih osebah; če je vir za tako trditev nezanesljiv, je treba oboje takoj odstraniti.

Če se ves članek ali odstavek nanaša na sumljive vire, razmislite o uporabi pasice {{Več sklicev}} namesto označevanja večjega števila trditev posebej.

Ta oznaka ni za označevanje ugotovitve, da trditve ni možno najti v navedenem viru. Za tak primer je {{Neuspešno preverjanje}} boljša izbira. Trditve, ki niso prestale preverjanja in imajo dvomljiv domneven vir, je morda bolje kar odstraniti z virom vred namesto označevanja z obema oznakama.

TemplateData[uredi kodo]

To je dokumentacija TemplateData za predlogo, ki jo uporabljajo Vizualni urejevalnik in druga orodja; glejte mesečno poročilo o uporabi parametrov za to predlogo.

TemplateData za Nezanesljiv vir?

Used when a statement is sourced but it is questionable whether the source used is reliable for supporting the statement.

Parametri predloge[Urejanje podatkov predloge]

Za to predlogo se uporablja postavitev parametrov v eni vrstici.

ParameterOpisVrstaStanje
Reasonreason

Note explaining why you think the source is unreliable as per WP:RS. Displays as a tool tip

Nizneobvezno
Certain?certain sure failed

If set to "y" or "yes" will remove the question mark from the template's output to denote a degree of certainty that the source is unreliable

Privzeto
no
Zgled
yes
Boolneobvezno
Month and yeardate

Month and year of tagging; e.g., 'January 2013', but not 'jan13'

Samodejna vrednost
{{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}}
Nizpredlagano
namename

brez opisa

Nizneobvezno