Predloga:Izbrano/4. teden 2018

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pirokumulusni oblak po eksploziji
Pirokumulusni oblak po eksploziji

Eksplozija v Halifaxu je bila katastrofalna pomorska nesreča, ki se je zgodila 6. decembra 1917 zjutraj v pristanišču kanadskega mesta Halifax. V ožini Narrows, ki povezuje zgornje pristanišče z zalivom Bedford Basin, sta se zaletela norveški parnik SS Imo in francoska tovorna ladja SS Mont-Blanc, ki je prevažala visokoeksploziven material. Ob tem je na Mont-Blancu izbruhnil požar, ki je vžgal tovor, to pa je povzročilo orjaško eksplozijo, ki je opustošila okolico.

Zaradi neposrednega udara in padajočih razbitin ter posredno požarov in rušenja stavb je umrlo približno 2.000 ljudi, še 9.000 naj bi bilo ranjenih. Eksplozija je zbrisala skoraj vse zgradbe v krogu 800 metrov, vključno s celotno sosesko Richmond v neposredni bližini. Veliko škode je bilo tudi v mestu Dartmouth na drugi strani pristanišča.

Kmalu so bile napolnjene vse bolnišnice v bližnji okolici. Še isti dan so pričeli prihajati reševalni vlaki iz ostalih delov Nove Škotske ter Novega Brunswicka. Uničeni predeli Halifaxa so bili kasneje zgrajeni na novo. Sodna preiskava je pokazala na krivdo posadke Mont-Blanca, kasneje pa so, po pritožbi, ugotovili tudi odgovornost posadke druge ladje, a kaznovan ni bil nihče. Na eksplozijo zdaj spominja več spomenikov v tem delu pristanišča in drugod po mestu. Preberite več ...