Predloga:Izbrano/43. teden 2007

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hokejska tekma
Hokejska tekma

Hokej na ledu je moštveni zimski šport. Na drsališču igrata dve moštvi s po šestimi igralci. Igra se 3x20 minut. Zmaga moštvo, ki večkrat zabije plošček skozi vrata.

Hokej naj bi se razvil iz igre bandy, ki se je prvič pojavila v Angliji v 19. stoletju, ta pa iz igre ki so jo igrali severnoameriški indijanci. Na razvoj hokeja je vplivalo še nekaj drugih različic iger na ledu.

Po pravilih hokeja na ledu je bila prva tekma odigrana že 3. marca 1874, z leseno ploščico, leta 1908 pa so v Parizu ustanovili Mednarodno zvezo za hokej na ledu - IIHF. Leta 1910 je bilo prvo prvenstvo Evrope v Švici, kjer je zmagala Anglija, leta 1924 je bilo v Chamonixu, v okviru zimskih olimpijskih iger, tudi prvo uradno svetovno prvenstvo, kjer je zmagala Kanada.

Tekma se začne ob vnaprej določenem času z začetnim metom v krogu na sredini drsališča. Začetni met začne tudi vsako tretjino. Moštvi začneta tekmo z branjenjem vrat bliže svoji klopi za igralce, po vsaki tretjini ali podaljšku pa zamenjata strani. Med premori je potrebno očistiti drsališče.

Moštvo, ki v treh dvajsetminutnih tretjinah igre doseže večje število zadetkov, zmaga in si pridobi dve točki. Če je ob koncu število doseženih zadetkov enako, se tekma razglasi za neodločeno, vsaka ekipa pa dobi eno točko, oziroma se po rednem delu srečanja, igra podaljšek. Tekma se podaljša za deset minut, če pa ena od ekip zadene, je tekma v istem trenutku zaključena. Če v podaljšku nobeno moštvo ne doseže zadetka, se izvajajo kazenski streli.

Preberite več ... | Arhiv