Predloga:Izbrano/42. teden 2011

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Michael Jordan
Michael Jordan

Michael Jordan (1963) je nekdanji ameriški košarkar v ligi NBA, poslovnež in večinski lastnik NBA kluba Charlotte Bobcats. Jordan je bil eden najučinkoviteje trženih športnikov svoje generacije in ključni dejavnik pri popularizaciji lige NBA po svetu v osemdesetih in devetdesetih letih dvajsetega stoletja.

Že na začetku kariere je hitro postal zvezda celotne lige, množice gledalcev je navduševal s svojim značilnim doseganjem košev. Njegova skočnost, ki je bila najbolje predstavljena z zabijanji iz črte prostih metov na tekmovanjih v zabijanju, mu je prinesla vzdevka Air Jordan in His Airness. Ob tem je postal prepoznan tudi kot eden najboljših obrambnih košarkarjev v ligi NBA.

Jordani individualni dosežki v ligi NBA vključujejo pet nagrad za najkoristnejšega košarkarja, deset izborov v idealno postavo, devet izborov v najboljšo obrambno postavo, štirinajst nastopov na Tekmi vseh zvezd, tri nagrade za najkoristnejšega košarkarja Tekme vseh zvezd, deset nagrad za najboljšega strelca, tri nagrade za košarkarja z največ ukradenimi žogami, šest nagrad za najkoristnejšega košarkarja končnice in leta 1988 nagrada za najboljšega obrambnega košarkarja. Drži rekorda v ligi NBA za najboljše povprečje doseženih točk v rednem delu sezone (30,12 na tekmo) in končnici (33,45 na tekmo). Leta 1999 ga je ESPN izbral za najboljšega ameriškega športnika dvajsetega stoletja, na podobnem izboru Associated Pressa pa je osvojil drugo mesto za Babom Ruthom. Leta 1999 je bil sprejet v Košarkarski hram slavnih. Preberite več ...