Predloga:Izbrano/23. teden 2009

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Gary Bettman (rojen 1952) je komisar lige NHL. To mesto zaseda od 1. februarja 1993. Predhodno je deloval kot podpredsednik in splošni pravni svetovalec pri NBA.

Bettman je diplomiral na Univerzi Cornell in Univerzitetni šoli prava New York. Leta 1981 se je pridružil ligi NBA, delal je predvsem v marketinških in pravnih oddelkih. Postal je tretji najvišji mož lige NBA in bil dolgoletni splošni svetovalec lige ter njen podpredsednik. Bettman je odigral ključno vlogo pri razvoju sistema NBA Salary Cap, ki omejuje višino skupne plače za vse igralce nekega moštva. Sistem je bil vpeljan v 80. letih in je v uporabi še danes.

1. februarja 1993 je Bettman prevzel delo prvega komisarja lige NHL, na tem položaju je zamenjal Gila Steina. Pod Bettmanom je NHL zabeležila naglo rast prihodkov lige iz 400 milijonov US$ (ko je bil najet) do preko 2,2 milijarde US$ v sezoni 2006/07. Nadziral je širitev lige po Združene države Amerike s šestimi novimi moštvi v ligi med njegovim mandatom, s čimer je število moštev naraslo na 30. Bettman je prav tako kontroverzna osebnost. Pogosto je bil deležen kritik, da skuša »amerikanizirati« igro in da je bil odgovoren za dva zastoja dela, eden teh je privedel do odpovedi celotne sezone 2004/05.

Preberite več ... | Arhiv