Potsdamska konferenca

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Harry S. Truman in Josif Visarijonovič Stalin na potsadmski konferenci 18. julija 1945. Na sliki so od leve proti desni: Stalin, Truman, sovjetski ambasador Andrej Gromiko, državni sekretar ZDA James F. Byrnes in sovjetski zunanji minister Vjačeslav Molotov. Druga vrsta: Trumanov pomočnik Harry Vaughan, ruski prevajalec Charles Bohlen, Trumanov pomočnik James K. Vardaman, Jr. in Charles Griffith Ross
Stalin, Truman in Churchill na potsadmski konferenci
Clement Attlee, Harry Truman in Josif Stalin na potsadmski konferenci

Potsdamska konferenca je potekala na Cecilienhofu, domu princa Wilhelma Hohenzollerna, v Potsdamu, Nemčija, od 17. julija do 2. avgusta 1945. Države udeleženke so bile Sovjetska zveza, Združeno kraljestvo in ZDA. Predstavljali so jih generalni sekretar sovjetske komunistične partije Josif Stalin, ministrski predsednik Združenega kraljestva Winston Churchill in kasneje Clement Attlee ter predsednik ZDA Harry S. Truman.

Stalin, Churchill in Truman – pa tudi Attlee, ki je Churchilla nadomestil po porazu na volitvah, so se zbrali, da bi se dogovorili, kaj narediti z nacistično Nemčijo, ki je devet tednov pred tem, 8. maja 1945, podpisala brezpogojno kapitulacijo. Cilji konference so obsegali tudi vzpostavitev povojnega reda, mirovne pogodbe in spoprijem s posledicami vojne.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

(v angleščini)