Giovanni Boccaccio: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m povezava je na črni listi wikimedije
Vrstica 18: Vrstica 18:
*v italijanščini:
*v italijanščini:
**[http://tuttotempolibero.altervista.org/poesia/trecento/giovanniboccaccio.html Boccacciov življenjepis in zbrana dela]
**[http://tuttotempolibero.altervista.org/poesia/trecento/giovanniboccaccio.html Boccacciov življenjepis in zbrana dela]
**[http://ilboccaccio.interfree.it/index.html Boccaccio opera omnia]


{{škrbina o književniku}}
{{škrbina o književniku}}

Redakcija: 21:10, 16. julij 2007

Giovanni Boccaccio

Giovanni Boccaccio, italjanski renesančni pisatelj in pesnik, * 16. junij 1313, † 21. december 1375

Življenjepis

Kraj rojstva in imena staršev niso povsem jasna. Nekateri zgodovinarji trdijo, da je bil Giovanni sin firenskega trgovca, njegova mati pa naj bi bila parižanka, kjer naj bi se Boccaccio tudi rodil. Po drugih virih naj bi se rodil v Firencah in tudi odraščal v Toskani. V Neaplju je študiral pravo, kjer se je tudi zaljubil v nezakonsko hčer neapeljskega kralja Marijo d'Aquino. Nažalost je bila tudi njemu ljubezen bila neusojena. Bil je prijatelj italijanskega pesnika in humanista Petrarce.

Dela

Njegovo najbolj znano delo je zbirka 100 novel- Dekameron (teh 100 novel povezuje okvirna pripoved desetih mladih ljudi)

Zasluge v književnosti

Boccaccio je utemeljitelj novel. Čeprav so zbirke novel že obstajale pred njim, je on bil tisti, ki je utrdil njihov smisel in pomen. Novela je šele v renesansi postala oznaka za književno zvrst, prepoznavna po krajših in srednje dolgih zgodbah, vsebujejo en sam dogodek s kratkim zapletom in nepričakovanim razpletom oz. koncem. Ponavadi je v njej en glavni junak ali pa je zgodba zgrajena okoli nekega predmeta. Zelo znana i pomembna je njegova novela o Sokolu, ki velja za prepoznavno Boccaccijevo novelo.

Zunanje povezave

ru-sib:Джовани Бокаччо