Indianapolis Motor Speedway: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
New page: right|thumb|320px|[[Velika nagrada ZDA 2003]] '''Indianapolis Motor Speedway''' je slovito dirkališče, ki leži v Speedwayu (Indiana, ZDA), mest...
 
Dbc-Bot (pogovor | prispevki)
m slovenjenje predloge Commons AWB
Vrstica 7: Vrstica 7:


==Glej tudi==
==Glej tudi==
{{commons|Indianapolis Motor Speedway}}
{{Zbirka|Indianapolis Motor Speedway}}
*[[seznam dirkališč Formule 1]]
*[[seznam dirkališč Formule 1]]



Redakcija: 19:38, 19. december 2006

Velika nagrada ZDA 2003

Indianapolis Motor Speedway je slovito dirkališče, ki leži v Speedwayu (Indiana, ZDA), mestecu, ki je popolnoma obdan z velemestom Indianapolis. Je drugo najstarejše ohranjeno dirkališke na svetu (prvo je Milwaukee Mile), ki obstaja že od leta 1909. S kapaciteto za 250,000 gledalcev na tribunah in še 150,00 ob progi, je športni objekt z največjo kapaciteto v zgodovini.

Po ameriških standardih je skoraj okrogli oval zelo malo, po evropskih pa zelo nagnjen. Steza za potrebe dirke Formule 1 za Veliko nagrado ZDA je sestavljena iz startno-ciljne ravnine, ki poteka po delu ovala, in klasične dirkalne steze, ki leži v notranjosti ovala.

Do danes je dirkališče gostilo že več kot 222 avtomobilskih dirk (med leti 1909 in 2006), s 122 različnimi zmagovalci. Michael Schumacher je z zmago na Veliki nagradi ZDA 2006 postavil rekord na tem dirkališču s petimi zmagami. A.J. Foyt, Al Unser in Rick Mears pa so s po štirimi zmagami rekorderji za tiste dirke, ki potekajo samo po ovalu.

Glej tudi