Groeningov muzej: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 6 zlogov ,  pred 4 leti
m
brez povzetka urejanja
(lektoriranje)
mBrez povzetka urejanja
[[File:Lord Byron on his Death-bed c. 1826.jpg|thumb|Joseph Denis Odevaere, ''Lord Byron na smrtni postelji'']]
 
'''Groeningov muzej''' je občinski muzej za likovno umetnost v [[Brugge|BruggeuBruggu]].
 
Muzej predstavlja celovit pregled šestih stoletij flamskega in belgijskega slikarstva, od [[Jan van Eyck| Jana van Eycka]] do [[Marcel Broodthaers| Marcela Broodthaersa]]. Zbirka [[zgodnje nizozemsko slikarstvo|zgodnjega nizozemskega slikarstva]] (nizozemsko ''Vlaamse Primitieven'') je znana v mednarodnem merilu in je bila podlaga za najpomembnejše razstave v zadnjih desetletjih. <ref name=Till>Till-Holger Borgert, Groeningemuseum Bruges, Codart eZine, 15 oktober 2013.</ref> Poleg tega ima muzej tudi pomembno zbirko del manjših mojstrov, ki so v 15. in 16. stoletju delovali v BruggeuBruggu in predstavljajo razvoj slikarstva v državah današnjega Beneluksa.
 
Nekateri vrhunci muzeja so:
Med francosko zasedbo južne Nizozemske leta 1794 so iz cerkev, samostanov in javnih zgradb odnesli vse, kar ni bilo preveč pritrjeno ali pretežko ter odpeljali v Pariz. Revolucionarni "komisarji za umetnost" so potrebovali le nekaj mesecev, da so našli več kot 200 del flamske šole. <ref name=vlap>[http://vlaamseprimitieven.vlaamsekunstcollectie.be/nl/bronnen/collectievorming/groeningemuseum Website ‘Vlaamse Primitieven’]</ref>
 
Dela, ki niso bili prepeljana v Pariz, so bila shranjena v nekdanji Duinenabdij Potterierei v BruggeuBruggu in so se pojavila v Muzeju šole oddelka v Lysu (''Musée de l'Ecole Centrale du Département de la Lys''). V njem je bilo zbranih približno petsto zaplenjenih del in iz te zbirke so številna vrhunska dela v Groeningovem muzeju.
 
Leta 1816 je bilo več del, ki so bila ukradena in prenesena v Pariz, vrnjena v Brugge in shranjena v akademiji, med drugim ''Madona kanonika van der Paeleja'' Jana Van Eycka, triptih Hansa Memlinga in ''Kambiz in sodnik Sisamnes'' Gerarda Davida. Slike, vrnjene leta 1803 iz muzeja v Lysu, vključno ''Smrt Marije Hugo van der Goes'', ''Kristusov krst'' Gerarda Davida in ''Poslednja sodba'' [[Jan Provoost| Jana Provoosta]] so medtem že bile v mestni hiši v BruggeuBruggu.
 
Akademija je leta 1892 ponovno prenesla svojo zbirko v mestno hišo, to pa je bil začetek Mestnega muzeja slikarstva (''Gemeentelijk Museum van Schilderkunst''), poznejšega Muzeja lepih umetnosti (''Museum van Schone Kunsten''). Slike Groeningovega muzeja se bile tako v začetku 18. stoletja vrnjene v muzej akademije, zaradi česar je eden najstarejših muzejev v Belgiji. Ker Bogaerdnova šola ni bila primerna kot razstavni prostor, so se odločili za gradnjo novega muzeja, ki ga je oblikoval Joseph Viérin. To je trajalo do leta 1930, ko je bil na sedanjem mestu odprt Groeningov muzej. V novem muzeju so se razpršene zbirke lahko spet združile, tako da je razvoj umetnosti iz 15. stoletja do danes prikazan v enem muzeju.
* [[Jan Provoost]]
** Križanje (okoli 1500)
** Poslednja sodba za mestno hišo v BruggesuBruggu (1525)
* [[Dirk Bouts]]
** Triptih, mučeništvo svetega Hipolita

Navigacijski meni