Turbinski letalski motor: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
 
==Vrste turbinskih letalskih motorjev==
===[[Turboreaktivni]]===
[[Slika:Turbojet operation- axial flow.png|sličica|Delovanje turboreaktivnega motorja]]
Turboreaktivni ''(ang. Turbojet)''je vrsta turbinskega motorja, ki se je sprva razvila v [[druga svetovna vojna|drugi svetovni vojni]] za vojaške lovce. Zanimivo, da sta jih istočasno in neodvisno eden od drugega razvila v Nemčiji Hans von Ohain in Frank Whittle v Veliki Britaniji. Razlika je bila v vrsti uporabljenega kompresorja in sicer aksialni v nemškem in centrifugalni v britanskem. Bili so za 150 km/h hitrejši do najhitrejših batnih lovcev. Vendar so imeli zelo veliko porabo goriva in s tem kratek doseg. Ideja za zasnovo naj bi prišla iz turbopolnilnika, ki je povečeval sposobnosti batnih motorjev na višini, kjer je redek zrak.
Iz turboreaktivnega motorja se je razvil bolj ekonomični in tišji turboventilatroski motor. Turboreaktivne motorje najdemo samo še v starih letalij
 
===[[Turboventilatorski]]===
[[Slika:Turbofan operation.svg|sličica|Delovanje turboventilatorskega motorja]]
[[Turboventilatorski motor|Turboventilatorski]] ''(ang. Turbofan)'' je v bistvu enak turboreaktivnemu motorju, razlika je le velik ventilator, ki deluje precej podobno kot propeler. Pri klasičnem turboreaktivnem motorju, ki ima manjši premer imamo, tako samo "vroči del" pri turboventilatorskem pa še hladni del. glej sliko. Obtočno razmerje nam pove koliko zraka potuje skozi vroči del in koliko zraka obide vroči del. Obtočno razmerje nam pove koliko zraka potuje skozi vroči del (kompresor in turbino, enako kot pri turboreaktivnemu) in koliko zraka obide vroči del. To razmerje je lahko 2-10. Taka izvedba motorja je precej bolj ekonomična in tišja. Vsa moderna reaktivna letala, poslovna in vojaška letala uporabljajo ta način pogona.
 
===[[Turbopropelerski]]===
[[Slika:Turboprop operation-en.svg|sličica|Delovanje turbopropelerskega motorja]]
[[Turbopropelerski motor]] ''(ang. Turboprop)''je tip letalskega motorja, ki žene propeler preko reduktorja.<ref>[http://books.google.com/books?id=AWscFMlooH8C&pg=PT201 "Turboprop"], ''Pilot's Handbook of Aeronautical Knowledge'', [[Federal Aviation Administration]], 2009.</ref> Reduktor spremeni visoke obrate na izhodu iz turbine v nizke za pogon propelerja. Propeler se ponavadi vrtih pri konstatnih obratih, kot pri batnih letalskih motorjih, pri večjih močeh se poveča naklon lopatic.
Cena nabave turbopropa in tudi drugih turbinskih motorjev je precej večja od batnih motorjev iste moči.
 
===Turboosni[[Turbogredni]]===
[[Slika:Turboshaft operation.png|sličica|Delovanje turboosnega (turbogrednega motorja)]]
[[Turbogredni motor|Turboosni]] tudi [[turbogredni motor|turbogredni]] ''(ang. Turboshaft)'' so turbinski motorji precej podobni turboprolerskim motorjem. Uporabljajo za helikopterje ali pa za t.i. APU ''(Auxilliary Power Unit)'' majhne turbinske generatorje za start glavnih motorjev, generacijo el. toka. Poleg tega jih najdemo tudi v hitrh čolnh, tankih in Hovercraftih.
 
==Glej tudi==
*[[Plinska turbina]]
*[[Aeroderivativna plinska turbina]]
 
==Sklici in reference==
 
[[Kategorija:Letalski motorji]]
[[Kategorija:Pogonski stroji]]
10.192

urejanj

Navigacijski meni