Martuljški slapovi: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 8 zlogov ,  pred 9 leti
brez povzetka urejanja
{{slog|neenciklopedičen ton, neurejeno}}
 
===V osrčju Špikove skupine===
 
Nad dolino Gozda Martuljka se bohoti mogočna Martuljkova ali Špikova skupina, ki so jo zaradi svoje edinstvenosti skupaj s potokom Martuljek že leta 1949 razglasili za krajinski park, od leta 1981 pa je del Triglavskega narodnega parka.Potok Martuljek največ vode zbere Za Akom, zatrepom pod Široko pečjo.Na svoji poti v dolino je ustvaril dva slapova.Kanjon ki vodi do Spodnjega slapa je dolg 400 m, je apnenčast in zelo krušljiv.
 
===Spodnji Martuljkov slap===
 
http://www.burger.si/Slapovi/KGora/MartuljskiSlapovi.htm Spodnji Martuljkov] slap je manjši od obeh slapov, vendar skupaj s sotesko tvori čudovito podobo bisera v naravi.
 
===Zanimivosti na poti med slapovoma===
===Planšarija v Jasenjah===
Po gozdni poti nadaljujete vzpon do planšarije Jasenje, kjer gospodar planine ohranja tradicijo pašništva in s svojo malo čredo govedi ohranja jaso pred zaraščanjem. Pred 40 leti so bili v Jasenjah še trije gospodarji, ki so se vsako poletje za 14 dni preselili v Jasenje in ročno kosili travnike.Njihovi družinski člani so prihajali vsak dan iz doline, prinesli so hrano ter grabili in obračali seno. Suhega so shranili na senike.Pozimi so z voli in sanmi vozili seno v dolino.Gospodarji pa so se postarali, njihovi nasledniki so imeli službo, ki ni več dopuščala takega načina življenja.Planine so se začele opuščati in zaraščati.Zadnja košnja pod vodstvom starih gospodarjev je bila sredi 70-tih let prejšnjega stoletja.Potem se je samo še paslo nekaj glav živine.Najprej od treh kmetij, potem dveh, nekaj let pa je planina samevala.Seniki so se podrli travniki pa zarasli.
V spomin vsem domačinom ponesrečenim v planinah in vsem ostalim, ki so se ponesrečili v Špikovi skupini stoji obeležje ob Finžgarjevi kapeli.
 
===Zgornji Martuljkov slap===
[[Slika:ZgornjiMartuljkovSlap.jpg|thumb|left|250px|Zgornji Martuljkov slap]]Ta je mogočnejši saj je v vseh treh kaskadah visok cca 100 m.Pot do njega je v glavnem gozdna, se je pa treba vseeno kar pošteno potruditi, saj morate od brunarice v Jasenjah osvojiti dobrih 250m višinske razlike.Po poti pa ni previsnih sten in nevarnosti padajočega kamenja. Zgrajen nov most preko potoka Martuljek in sedaj lahko varno prečite vodo. Slap se pokaže že par metrov preko mostu, potem pa je stvar odločitve ali nadaljujete pot po melišču do stene in se po klinih in z jeklenico zavarovano potjo vzpnete čisto do slapu, ali pa ga občudujete od daleč.
 
82

urejanj

Navigacijski meni