FC Bayern München: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
RibotBOT (pogovor | prispevki)
m robot Spreminjanje: et:Müncheni Bayern
Muro Bot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: eu:FC Bayern Munich
Vrstica 87: Vrstica 87:
[[es:FC Bayern de Múnich]]
[[es:FC Bayern de Múnich]]
[[et:Müncheni Bayern]]
[[et:Müncheni Bayern]]
[[eu:FC Bayern Munich]]
[[fa:باشگاه فوتبال بایرن مونیخ]]
[[fa:باشگاه فوتبال بایرن مونیخ]]
[[fi:FC Bayern München]]
[[fi:FC Bayern München]]

Redakcija: 21:09, 27. februar 2010

Nogometni klub Bayern München
Polno imeFC Bayern München e. V.
Vzdevek(-ki)Der FCB (The FCB)
Die Bayern (The Bavarians)
Die Roten (The Reds)
FC Hollywood
Ustanovljen27. februar 1900
StadionAllianz Arena
(Kapaciteta: 69.901)
PredsednikNemčija Franz Beckenbauer
Head CoachNizozemska Louis van Gaal
LigaBundesliga
2007–08Bundesliga, 1.
Ekipne barve Ekipne barve Ekipne barve
Ekipne barve
Ekipne barve
 
Domače barve
Ekipne barve Ekipne barve Ekipne barve
Ekipne barve
Ekipne barve
 
Gostujoče barve
Ekipne barve Ekipne barve Ekipne barve
Ekipne barve
Ekipne barve
 
Tretji dres
Trenutna sezona

Nogometni klub Bayern München je nogometni klub iz bavarske prestolnice München. Bayern München je najuspešnejši nemški nogometni klub z 21 osvojenimi naslovi državnih prvakov. Klub je ustanovila skupina nogometašev leta 1900. Čeprav je Bayern osvojil svojo prvo državno prvenstvo leta 1930, ob ustanovitvi Bundesligi leta 1963 ni bil izbran za igranje v njej. V sedemdesetih letih je klub doživel najuspešnejše obdobje v svoji zgodovini. Ekipa pod vodstvom klubske legende Franza Beckenbauerja je osvojila tri zaporedne evropski pokal med leti 1974 in 1976. V zadnjih letih so daleč najuspešnejša ekipa v nemškem nogometu, zmagali so sedem od zadanih desetih državnih prvenstev. V evropskih tekmovanjih jim gre bistveno slabše saj so zadnji evropski naslov (pokal Interkontinental) osvojili leta 2001. Od začetka sezone 2005-06, München igra svoje domače tekme v Allianz Arena. Prej je ekipa 33 let domovala na olimpijskem stadionu. Klubske barve so rdeča in bela. Bayern je klubu, ki temelji na več kot 152.000 članih. Obstaja tudi več kot 2.500 uradno registriranih fan klubov s približno 181.700 člani, klub pa ima še druge oddelke za šah, rokomet, košarko, gimnastiko, balinanje , namizni tenis, sodnikov z več kot 1.100 aktivnimi člani.

Zgodovina

Prva leta obstoja (1900–14)

FC Bayern München je bilo ustanovljen s strani članov kluba gimnastike Münchnu (MTV 1879). Ko je zbor članov MTV 1879 odločil, 27. februar 1900, da se nogometaši njuihovega kluba ne smejo pridružiti Nemški nogometni zvezi (DFB), je enajst članov nogometnega odreda zapostilo klub in na isti večer so ustanovili nogometni klub FC Bayern München. V nekaj mesecih je FC Bayern premagal vse lokalne tekmece prišel do polfinala Južno- nemškega prvenstva. V naslednjih letih je klub osvojil nekaj lokalnih trofej in v sezoni 1910-11 se je FC Bayern München pridružil novoustanovljeni "Kreisliga", prvi bavarski regionalni ligi. Že prvo leto v ligi so zmagali, vendar vse do začetka prve svetovne vojne, ki je ustavila vse nogometne dejavnosti v Nemčiji, leta 1914, tega uspeha niso ponovili.

Obdobje po 1. svetovni vojni (1918-33)

V letih po prvi svetovni vojni je Bayern München osvojil več regionalnih tekmovanj. Njihov prvi nacionalni naslov so osvojili osvojil leta 1932, ko je trener Richard "Little Dombi" Kohn vodil ekipo nemškega prvenstva, ki je premagala Eintracht Frankfurt 2-0.

Nacistična Nemčija (1933-45)

Po prihodu Hitlerja na oblast se je razvoj FC Bayerna ustavil. Predsednik in trener, ki sta bila judovskega rodu sta zapustila državo, mnogi drugi v klubu pa so bili odstavljeni. Kot polprofesionalno moštvo pa se je moral popolnoma amtaerizirazi. V naslednjih letih je moral Bayern zamenjati vlogo kandidata za državni naslov, za životarjenje na sredini lestvice v svoji regionalni ligi.

Obdobje dveh Nemčiji (1945–90)

Po vojni je Bayern spadal v južno konferenco nemške lige ki je bila takrat razdeljena na pet delov. To so bili za Bayern, ki je skušal zaposlovati čim več odpuščenih delavcev precej turbulentni časi saj so v osemnajstih letih zamenjali kar trinajst trenerjev, imeli so tudi veliko finančnih težav. Ko so ustnovili enonacionalno ligo Bayern sprva ni bil uvrščen vanjo, saj liga ni hotela vključiti dveh klubov iz istega mesta. Bayern je moral čakati dve leti, da je bil vključen v ligo. Takrat je Bayern nastolal s mlado ekipo polno talentov kot so bili Franz Beckenbauer, Gerd Müller in Sepp Maier, ki so zablesteli v prihodnosti.

Zlata doba(1965–79)

Sledila so tako imenovana zlata leta. V prvi sezoni Bundeslige je Bayern končal tretji in osvojil pokalni naslov. Naslednje leto je postal evropski pokalni zmagovalec. V dramatični končnici so Franz" Bull "decider Roth, kot so jih popularno imenovali, proti škotskemu klubu Rangers, zadeli v podaljšku za 0-1. Sledili so je še pet naslovov državnega prvaka, poleg že omenjenega še trije naslovi nemških pokalnih zmagovalce. Še posebej pa so pa so navijači ponosni na uspehe v evropski konkurenci. V teh letih so namreč dominirali v evropskih tekmovanjih. V teh letih so v klubu delovali številni legendarni igralci in trenerji. Kot prvega velja omeniti hrvaškega trenerja Brank Zebeca, ki je prej zelo napadalno usmerjeno moštvo discipliniral in ga popeljal do dvojne krone nemškega prvenstva in naslova s samo trinajstimi igralci. Po Zebecu je trenerski stolček zasedel Udo Lattek, ki je klub vodil kar pet let. Vsa uspešna leta je bil glavna zvezda na igrišču legendarni vezni igralec Franz Beckenbauer, za zadetke pa je skrbel Gerd Müller. Odhod obeh igralcev leta 1977 in 1879 v ZDA je zaznamoval konec Bayenove ere.

Obdobje dominacije v Nemčiji (1979–98)

Od let 1980 je sledilo obdobje težav izven igrišča, saj je klub pretresalo vrsto kadrovskih pretresov in finančnih težav. Kljub temu so bili v Nemčiji relativno uspešni saj so v prihodnjih sedemnajstih letih usvojili devet naslovov prvaka Nemčije, pet nemških pokalov in en superpokal. V Evropskih tekmovanjih pa jim je šlo bistveno slabše, saj so osvojili le eno drugorazredni UEFA-in pokal leta 1996 z zmago nad Bordouxom. Da so bili to zelo turbulentni časi priča tudi dejstvo, da je Franz Beckenbauer kar dvakrat za kratek čas prevzel vlogo trenerja. Franz Beckenbauer je kasneje postal pretsednik kluba in to delo upravljal naslednih 15 let.

Bayern kot ga poznamo danes (1998–sedanjost)

Od let 1998 do 2004 je ekipo vodi Ottmar Hitzfeld, ki je z zmago nad Valencio leta 2001 Bayern prvič po petindvajsetih letih popeljal do prvaka evrope. Isto leto pa je Bayern postal tudi svetovni klubski prvak. Hitzfelda je na mestu glavnega trenerja zamenjal Felix Magath, ki je Bayern pripeljal do dveh dvojnih dvojčkov (zmaga v prvenstvu in pokalu). Pred začetkom sezone 2005-06 se je Bayern preselil z olimpijskega stadiona na novo Allianz Arena. Sezona 2006-07 je bila katastrofalna, saj niso osvojili niti ne lovorike, prvenstvo pa končali šele četrti in se niso uvrstili v Ligo prvakov. Slabi rezultati so leta 2007 odnesli Felixa Magatha, ki ga je do konca sezone nadomestil kar Ottmar Hitzfeld. Sledil je prenova ekipe kakršno poznamo tudi danes. Prišli so Luca Toni iz Fiorentine, Miroslav Klose iz Werder Bremena in Franck Ribéry iz Marseilla, za vse okrepitve pa so odšteli kar 85 miljonov evrov. Vložek se jim je vsaj delno izplačal z zmago v Bundesligni nasladno sezono.

Leta 2008 je bil Jürgen Klinsmann imenovan za naslednika Hitzfelda. Od Klinsmanna so upravičeno pričakovali veliko, si je pred tem žel velike uspehe z nemško reprezentanco. A se je njegova epizoda klavrno končala saj je ekipa igrala zelo slabo in ni osvojila niti enega vidnega rezultata. Klinsmann je bil predčasno odpuščen, ekipo pa je do konca sezone vodil dosedanji pomočnik trenerja Jupp Heynckes. Pred začetkom te sezone je Bayern ponovno močno okrepil ekipo, pri čemer je porabil 75 minjonov evrov. Mario Gomez je s prestopom iz VfB Stuttgarta za 30 minjonov evrom postal najdražji igralec kluba v zgodovini. Glavni trene je postal nizozemski strokovnjak Van Gaal.

Stadion

Bayern odigral svojo prvo pripravljalne tekme v Schyrenplatz v centru Münchna. Prve uradne tekme so potekale na Theresienwiese. Leta 1901 se je Bayern preselil v svoje prvo lastno igrišče v Schwabing na Clemensstraße. Po vstopu v športno organizacijo Münchn (MSC) leta 1906 se je Bayern preselil na Leopoldstraße. Kasne je klub veliko selil po različnih igriščih po Münchnu. Za olimpijske igre leta 1972 v München, je bil zgrajen Olimpijski stadion. Na stadion znan po svoji arhitekturi, se je Bayern preselil na zadnji tekmi] sezone 1971-1972. Stadion je sprejel 79 tisoč gledalcev. Kompleks je počasi postal zastarel, kot območje kulturne dediščine pa ga niso smeli temeljito prenoviti. Po obsežni razpravi so se leta 2000 zvezne oblati odločile za gradnjo novega športnega objekta. Tako so tudi za potrebe prihajajočega svetovnega prvenstva leta 2005 zgradili najsodobnejši štadion poimenovan Allianz Arena. Štadion sperme 70 tisoč gledalcev, zaradi svoje edinstvene arhitekture pa je postal prava turistična znamenitost. Štadion si sicer FC Bayern deli s drugoligašom 1860 Münch.

Navijači

FC Bayern ima več kot 147.000 članov in 2437 fanclubov, zaradi česar je klub z največjim številom organiziranih navijačev v Nemčiji. Večino navijačev sicer prihaja iz Bavarske a ima veliko pristašev tudi drugod po Nemčiji in izven. Najpomembnejše navijaške skupine so Schickeria München, Red Munichs '89, je Südkurve '73, Munichmaniacs 1996, je Service Crew München, Red Angele, Tavernen Crew München, in Red Sharks. Himna navijačev je Stern des Südens, od leta 1960 pa se pogosto uporablja tudi Forever Number One.

Rivalstva

Bayern je ena od treh poklicnih nogometnih klubov v Münchnu. Bayernov glavni lokalni rival je TSV 1860 München, ki je bil najuspešnejši klub v Münchnu 1960. Kljub temu, da je sedaj 1860 München v drugi ligi tako imenovani Münchner Stadtderby še vedno precej pričakovan dogodek. Tretji klub iz Münchna je SpVgg Unterhaching, ki pa se giba v nižjih ligah. Od leta 1920 je bil 1. FC Nürnberg glavni tekmec Bayern je na Bavarskem. Še od tistih časov obstaja rivalstvo me tema dvema ekipama, njune tekme pa so poimenovali bavarski derbi. Bayern ima tudi močno rivalstvo z 1. FC Kaiserslautern, ki izvira iz leta 1973, ko je Bayern vodi 4-1 in izgubitl 7-4.


Predloga:Link FA