Pojdi na vsebino

Zala (Idrijca): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
pp ref, +img
Asartea (pogovor | prispevki)
test edit; someone reported being unable to edit this page; will revert
Vrstica 7: Vrstica 7:
==Sklici==
==Sklici==
{{sklici}}
{{sklici}}

[[Kategorija:Idrijca]]
[[Kategorija:Idrijca]]
[[Kategorija:Potoki v Sloveniji]]
[[Kategorija:Potoki v Sloveniji]]

Redakcija: 21:14, 3. november 2023

Zala je potok v zahodni Sloveniji ter desni pritok reke Idrijce. Izvira v kotanji pod Jeličnim Vrhom in Medvedjim Brdom v bližini Godoviča, v Idrijco pa se izliva v bližini zaselka Podroteja. Zadnjih nekaj kilometrov pred izlivom v Idrijco teče skozi kanjon iz spodnjekrednega apnenca. Reka teče vzporedno z lokalnim dinaridskim tektonskim prelomom Zala in sta geomorfološko povezana. Kanjon Zale je po peneplenizaciji nastal tako zaradi dviganja okoliškega terena kot tudi naglega poglobljevanja struge potoka.[1] Teče po robu Trnovskega gozda oz. Črnovrške planote. Tri kilometre pred sotočjem Zale se v kanjonu z desne strani kot slap izliva neimenovan potok. V pobočju pod Velikim vrhom (707 m mnv) se nahaja manjša jama. Skozi kanjon teče del glavne ceste 102 Godovič–Spodnja Idrija.

Smrečne klavže na risbi okrog leta 1850.

Leta 1589 so bile v dolini potoka v bližini zaselka Baraka zgrajene lesene Smrečne klavže zaradi lesnih potreb v bližnjem rudniku živega srebra v Idriji, leta 1772 pa so bile na novo zgrajene v klesanem apnencu. Leta 1859 so Smrečne klavže opustili zaradi izgradnje ceste Idrija–Logatec, danes pa v nasprotju z ostalimi klavžami niso obnovljene. Klavže so bile dolge 27,3 m, zadrževale pa so do 8.000 m3 vode.

Sklici

  1. Mlakar, Ivan (1975). »Paleomorfologija potoka Zala«. Geologija. Rudnik živega srebra Idrija. 18: 211-212. COBISS 81493.