Portret Elene Anguissola

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Portret Elene Anguissola
UmetnikSofonisba Anguissola
Leto1551
TehnikaOlje na platnu
Mere68,5 cm × 53,3 cm
KrajSouthampton City Art Gallery

Portret Elene Anguissole (alternativno ime: Portret umetničine sestre Elene kot redovnice), datiran v leto 1551, je ena najzgodnejših slik italijanske slikarke Sofonisbe Anguissola. Hranijo jo v Southampton City Art Gallery.

Opis[uredi | uredi kodo]

Na tem portretu je redovnica Elena Anguissola, novinka z imenom sestra Minerva. Slika je podpisana in datirana, a težko berljiva: »SOPHONISBA ANGUSSOLA VIRGO M [...] TERI AGO.TI PINXIT MDLI.« Flavio Caroli je dokončal napis in dodal naslednje: »MONASTERI SANCTI AGOSTINI«.[1] Elena Anguissola je bila redovnica v samostanu di Sant'Agostino v Mantovi.

Slika prikazuje sposobnost in izrazno slikarsko moč ter naklonjenost izrazni fizionomiji, značilni za slikarstva 16. stoletja v Lombardiji. Pozornost do psihološkega izražanja, ki je tukaj ilustrirana, je prisotna tudi na drugih slikah Sofonisbe Anguissole; v Šahovski igri leta 1555 in njeni sliki Avtoportret ob spinetu je slikarka pokazala žensko sposobnost igranja šaha ali glasbila kot bistvenega dela izobraževanja mlade plemenite ženske.[2]

Portret Elene Anguissole je bil v zbirki Earl of Yaborough, tam je ostal do leta 1936, ko ga je prevzel muzej v Southamptonu. Po besedah Rossane Sacchi je bila slika nekoč pripisana Tizianu. Šele kasneje je bila prepoznana kot delo Sofonisbe Anguissole in kot portret njene sestre Elene.[3][4]

Portret religiozne ženske je narejen na temnem ozadju. Mlada redovnica v rokah drži drobno knjigo, prekrito z rdečim usnjem in okrašeno z zlatom. Slog slike spominja na Correggia, Lorenza Lotta in tudi Bernardina Gattija. Anguissola se zadržuje na določenih podrobnostih in ujame sladkost, intenzivnost videza in umirjenost redovnice: ustvari tihe in kontemplativne podobe, zgrajene okoli skoraj trdnih geometričnih elementov sestrinega redovniškega habita.[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. Caroli 1987, str. 92–93.
 2. Italian women, str. 106.
 3. Sacchi 1994, str. 186–187.
 4. For a biography of Elena Anguissola see Gilardi, Anastasia (1994). »Le sorelle di Sofonisba«. Sofonisba Anguissola e le Sue Sorelle. Milano: Leonardo arte: 75.
 5. Italian women, str. 108.

Literatura[uredi | uredi kodo]

 • Sacchi, Federico (1872), Tip. Ronzi e Signori (ed.), Notizie pittoriche cremonesi, pp. 6–7
 • Caroli, Flavio (1987), A. Mondadori (ed.), Sofonisba Anguissola e le sue sorelle, pp. 24–26 and 92–93
 • Rodeschini, Maria Cristina (1994). "Pittura a Cremona dal Romanico al Settecento". Sofonisba Anguissola e le Sue Sorelle. Milano: Leonardo arte: 274–275.
 • Gregori, Mina (1994). "Sofonisba Anguissola". Sofonisba Anguissola e le Sue Sorelle. Milano: Leonardo arte: 18–19.
 • Sacchi, Rossana (1994). "La famiglia Anguissola". Sofonisba Anguissola e le Sue Sorelle. Milano: Leonardo arte: 186–187.
 • AA VV, Catalogo della mostra tenuta a Cremona nel 1994, a Vienna e a Washington nel 1995


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]