Porabnik (ekologija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Porabnik (s tujko konzument) je v prehranjevalni verigi tisti organizem, ki dobi energijo za rast in vzdrževanje homeostaze tako, da konzumira druge organizme. Porabniki so heterotrofi, organizmi, ki ne morejo fiksirati ogljika sami, temveč ga morajo zaužiti v obliki organskih spojin.

Izraz običajno opisuje rastlinojedce in plenilce ter izključuje druge heterotrofe, kot so zajedavci in saprofiti,[1] lahko pa se uporablja tudi širše, kot sopomenka heterotrofa.[2]

Zgled[uredi | uredi kodo]

Poenostavljeno si odnose med porabniki predstavljamo kot zaporedne člene v prehranjevalni verigi, kjer prvi člen - primarni porabnik - jé rastline, nadaljnji členi pa predhodne. Velikim plenilcem, kot so ujede, velike mačke, morski psi ipd., pravimo tudi vrhunski plenilci, so namreč na »vrhu« prehranjevalne verige in jih ne pleni noben drug organizem.


Resnični odnosi v naravi so bolj zapleteni in jih bolje opišemo kot prehranjevalni splet; vloga neke vrste v ekosistemu ni fiksna oz. ima lahko vrsta celo več vlog. Za primer, orli poleg lisic plenijo tudi zajce, torej so hkrati sekundarni in terciarni porabniki. Celo nekateri primarni proizvajalci so lahko tudi porabniki, na primer mesojede rastline, ki dopolnjujejo fotosintezo (avtotrofni način prehranjevanja) s plenjenjem žuželk in drugih majhnih živali.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Sharma, J.P. Comprehensive Biology XII. Firewall Media. ISBN 9788170087540.
  2. Allaby, Michael (2012). A Dictionary of Ecology (4. izd.). Oxford University Press. ISBN 9780199567669.