Pomoč:Uvod v pravila in smernice/2

Stran delno zaščiten/a
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Pravila in smernice
Čemu obstajajo

Vsebina
Pravila za pisanje člankov

Vedenje
Sodelovanje z drugimi

Povzetek
Preglejte, česa ste se naučiliWikipedija je enciklopedija in skupnost si neprestano prizadeva za njeno točnost. Članki morajo biti nepristranski in smejo vsebovati samo preverljive informacije in mnenja, ki že obstajajo v zanesljivih virih.

Nepristransko stališče (ali NS) pomeni, da je vsebina napisana objektivno in nepristransko, da predstavlja zgolj dejstva in opaznejša stališča drugih. Splošna enciklopedija ne bi smela vsebovati člankov, ki dajejo prednost določenim stališčem. Prizadevanje za nepristransko stališče pomaga preprečevati, da bi članki postali oglasno ali propagandno mesto.

Preizkusite se! Rešite kviz o nepristranskosti.

Preverljivost pomeni, da lahko članki vsebujejo samo gradivo, ki so ga objavili zanesljivi viri, npr. ugledni časopisi in akademske revije. Idealno mora biti z viri podprta vsa vsebina, zagotovo pa mora biti z viri podprta sporna vsebina ali vsebina, ki bo verjetno sporna! Gradivo brez vira se lahko kadar koli odstrani, za navedbo zanesljivega vira pa je odgovoren urejevalec, ki je gradivo dodal.

Brez izvirnega raziskovanja pomeni, da članki ne smejo vsebovati še neobjavljenih argumentov, pojmov, podatkov, mnenj ali teorij. Ta prepoved pomeni, da se v članke Wikipedije ne sme vključevati lastnih analiz ali sintez urejevalcev Wikipedije. Wikipedija je zapis človeškega znanja, stališč in povzetkov, ki že obstajajo in so izraženi drugje.