Pojdi na vsebino

Poliamorija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Neskončno srce se pogosto uporablja kot simbol poliamorije.[1]

Poliamorija (iz grščine πολύ [poly, pomeni nekaj ali več] in latinščine amor [ljubezen]) se prakticira iz želje po sprejemanju po več kot enem intimnem razmerju v soglasju z ostalimi udeleženci.

Poliamorija, pogosto skrajšano kot poli, se pogosto opisuje kot sporazumno, etično, ali ne-odgovorno monogamijo. Beseda se včasih uporablja v širšem smislu in se sklicuje na spolne ali romantične odnose, ki niso spolno izključen, čeprav ni strinjata o tem, kako široko se pojem uporablja. Poudarek je na etiki, poštenosti, transparentnosti in vse kar splošno velja kot ključna opredeljena značilnost.

Termin "polyamorous" je mišljen kot narava odnosov ali kot filozofija orientacije odnosov (več kot samo spolna ali seksualna orientacija). Včasih se uporablja kot krovni termin za več odnosov; poliamorni dogovori so različni, kar se odraža v izbiri in filozofiji vpletenih posameznikov.

Poliamorija je manj specifičen termin kot pa poligamija, praksa ali stanje, kjer je možno imeti več kot enega zakonca. Večina poligamnih kultur je tradicionalno poliginičnih, kjer ima mož več žena. Poliandrične družbe, v katerih ima žena več mož tudi obstajajo, vendar so manj pogoste.[2] Poroka ni pogoj za poliamorne odnose.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. West, Alex (6. februar 2001). »A List of Poly Symbols«. Pridobljeno 11. maja 2002. variations on Pi-and-the-three-colors the ILIC symbol ... The symbol that started this category, Jim Evans' Poly Pride Flag. He has put this image in the public domain ... "ILIC" stands for Infinite Love in Infinite Combinations (a reference to Star Trek's IDIC credo --- the D in the Star Trek version stands for "Diversity").
  2. Whittington, Dee (12. december 1976). »Polyandry Practice Fascinates Prince«. The Palm Beach Post. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. septembra 2015. Pridobljeno 14. oktobra 2010.