Pogovor o kategoriji:Umrli po vzroku

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Huh?! Umrli po vzroku - Umrli brez vzroka? Klemen tole kategorijo boš pa težko upravičil... --Igor 17:01, 26 november 2005 (CET)

En ima ktgr en:Category:Deaths by cause, zato sem povzel po njih in imajo kar nekaj podktgr. Umrli brez vzroka? Vsak umre zaradi vzroka: starost, bolezen,...;-) Kategorija naj bi zajema bolj neobičajne vzroke smrti (kot je starost). LP, --Klemen Kocjančič 17:27, 26 november 2005 (CET)

Ja, ampak kategorije Smrtno ponesrečeni letalci tam ni. --AndrejJ (pog., prisp.) 19:16, 26 november 2005 (CET)

Kdor išče, ta najde: če išče: pojdi na en:Category:Deaths by activity (podktgr zgoraj omenjene) in dobiš en:Category:Fatally crashed aviators. Lahko dodam še eno vmesno kategorijo, če želiš. LP, --Klemen Kocjančič 19:24, 26 november 2005 (CET)

Res, pa po državah jih bo treba razporediti... --AndrejJ (pog., prisp.) 19:28, 26 november 2005 (CET)

PA ma poklic in spol se ne sme pozabiti!--Janez Novak 19:32, 26 november 2005 (CET)

Če hočemo, da ta kategorija res zaživi, bi bilo potrebno pri vseh osebnostih (kjer je znano zakaj in kako) dopisati kategorijo. Najbolje da sproti, ko v članek vnesemo podatek o načinu smrti. Med trenutnimi biografijami jih je že kar lepo število. --Ziga 21:02, 26 november 2005 (CET)

Npr. zadnje editirani, Szymanovski, je umrl za tuberkulozo; kako bomo dali ime kategoriji (ki bo podkategorija dotične - umrli po vzroku): Umrli zaradi tuberkuloze, umrli za tuberkulozo, tuberkulotiki...? In potem še cel kup bolezni, kaj jaz vem, rak, infarkt, rdečke, koze, norice, oslovski kašelj, pljučnica, meningitis, mumps itd. Najbolje, da so te kategorije napravljene po istem kopitu. lp., --Ziga 21:11, 26 november 2005 (CET)

Pa takoj je potrebno pripraviti kategorijo za ptičjo gripo. pa za tiste, ki jim je padla opeka na glavo. --Janez Novak 21:14, 26 november 2005 (CET)
Aha, še to; bi se te stvari lotevali bolj sociološko (npr. samomorilci) ali bolj medicinsko; v končni fazi je vendar vedno vzrok neka bolezen, oz. anomalija - npr. tudi samomorilec lahko umre iz različnih vzrokov: izkrvavitev, utopitev, zlom tilnika, zastrupitev... (čeprav je povod za omenjena dejanska stanja v bistvu del psihologije oz. psihiatrije.) Ta kategorija bi, glede na svoj naslov, morala biti podkategorija kategorije Bolezni. lp., z.

Zdi se mi, da je tole postala farsa. Koga briga, če je kdo umrl za neko boleznijo, da bi za to ustvarjali posebno kategorijo! Saj piše v članku, čisto zadostuje. Sestreljeni letalci, zaradi katerih je tole nastalo pa PMSM tudi ne rabijo svoje kategorije, pač letalci... LP --Tone 21:46, 26 november 2005 (CET)

Pri tistih, ki so umrli zaradi bolezni je potrebno ločevati tiste, ki so urli ob pomoči zdravnikov in tiste ki so umrli kar brez zdravniške pomoči.
Pa ne spada vse pod bolezni. Zanimivi bodo vnosi tistih ki so jih razčetverili, skrajšali za glavo, spekli pri živem tekesu, razobesili na vrvi, spekli na stolu, zaplinili z cianovodikom, .... Bolj ko razmišljam bolj me veseli za zbirka kategorij! --Janez Novak 21:58, 26 november 2005 (CET)

Vidiš, Janez, veselje je pol zdravja. --Ziga 23:11, 26 november 2005 (CET)

Klemen Kocjančič jih tako strelja, da sem tudi za nas ostale že kar pripravil primerno kategorijo.--Igor 06:11, 27 november 2005 (CET)

Skoraj leto imamo ktgr Samomorilci, ki ni bila povezana navzgor in šest mesecev ktgr "Žrtve AIDSa", ki ni bila niti opredeljena (sem spremenil opis glede na pogovor na en). Pa se ni nihče pritožil. Tako sem ju povezal skupaj. Ker se večina tako pritožuje, zakaj se ne gre nihče pritoževal na :en glede teh ktgr. In takrat je vse tiho bilo... Tudi drugi so se (kot sem videl pri teh kategorijah) na :en pritožili le pri Žrtve AIDSa (samo zaradi naslova ktgr) in so zato spremenili, saj društva, ki se ukvarjajo s tem, menijo, da žrtve ni primeren opis, saj naj bi označeval, da nimajo nadzora nad življenjem. Isto velja za :fr (fr:Catégorie:Mort). Tam imajo ktgr za nesreče (2 podktgr), atentate, rak, deportacijo (1 podktgr), usmrčene (3 podktgr), AIDS, zastrupljene, križarje, vojake (vojne smrti) in samomorilce. Eko še starejša ktgr o smrti je Kategorija:Žrtve atentatov, ki tudi ni bila povezana navzgor, a je več kot leto dni tu, pa se tudi ni nihče pritoževal. Dajte, se že nehat' pritoževati glede teh kategorij, saj kot je Žiga omenil, da imamo dovolj člankov za njih, samo so premalo kategorizirani. In a ni to ves smisel take ktgr.: da skupaj poveže članke o ljudeh, ki so imeli skupno nekaj: v tem primeru enako smrt - so torej nekakšni sorodniki. LP, --Klemen Kocjančič 06:22, 27 november 2005 (CET)

Never ending story! Člankov bo nekoč (2027) verjetno res dovolj, ampak (že sedemintridesetič): ne videm smisla prekategorizacije. Kaj je narobe z idejo ko imaš načelno pet člankov naredi kategorijo? Če spustimo kakšnega bota čez naše trenutne kategorije, bo ugotovil, da je povprečno število člankov v njih 1,35. A smo se za to in zato boril? --AndrejJ (pog., prisp.) 09:10, 27 november 2005 (CET)

Igor, odlično! Kategorija:Umrli od smeha je takole za interno uporabo, super domislica (naj ostane rdeča, da je ne bomo prehitro izbrisali). Zdaj pa zares: če se opravila (katerikoli) ne opravljajo sproti, potem se jih sčasoma nabere toliko, da te pokopljejo. V času, ko spremljam tole wp smo bili priča enormnemu številu kategorizacij s strani Klemena. Pa ja ne bomo rekli, da je bila večina kategorizacij neutemeljenih? Mnoge kategorije npr. rojeni leta xy seveda še niso polne, so pa enotno postavljene. Klemen je pomagal tudi mnogim izmed nas določiti kategorijo (ali dodatne kategorije) pri članku, ki smo ga zapisali, pa nismo imeli idej, kam bi ga vtaknili. Ampak, sploh ne vem, zakaj vas vse tako bolijo kategorije? Mene praktično sploh ne zanimajo. Napišem članek, nalimam gor meni znane kategorije, Klemen še kaj doda, ali pa tudi ne - in to je to. Ali bi vsi radi postali KK? --Ziga 10:23, 27 november 2005 (CET)

No, nas ostale je bilo res napisano za hec, sama Kategorija:Umrli od smeha pa bo pač ena od klasifikacij, tako kot bo nekoč tudi Kategorija:Umrli od kolcanja npr. Najbrž veste, da je bilo mučenje z žgečkanjem v srednjem veku eno od priljubljenih početij. Sicer pa se strinjam tako z Andrejem, kot tudi s tabo Žiga. Vsekakor je s strani Klemna v Wikipedijo vloženega veliko truda in vztrajnosti (mmg, to sem nekje že povedal), vendar pa bi se na tem mestu veljalo spomniti na pripombo Romana, da bo za taka dela prav gotovo napisan bot, ki bo večmesečni ali celo večletni trud Klemna opravil takorekoč na mah. Želel bi si, da bi se vsi smejali, ko bo ga bo mimo pribiksal napovedan 20. vrstični MetaWikiBabbleFishBot in ustrelil pri prevodu iz angleščine ali svahilija kakšno kot je ta. S tem nikakor ne mislim prikrajšati Klemna pri veselju, ki ga ima ob dodajanju novih kategorij in škrbinskih člankov, vendar ga prosim, da tudi on ne zameri tistim, ki se ob pogledu na dnevnike, ki zgledajo, kot kakšne sanje ZX Spectruma, obregnemo bolj ali manj za hec...--Igor 12:06, 27 november 2005 (CET)

Kaj, ko bi ga resno nehal(i) srat s takšno patološko kategorizacijo? Tole je dejansko že izrojeno in ne vodi nikamor. In mislim, da mi ni treba utemeljevat mojega mnenja, ker poznavalski zdravi pameti slovenske Wikipedije že sama situacija pove, da tole potuje v napačno smer in nima cilja. Šale Janeza Novaka kmalu ne bodo več šale, ker bomo dejansko kmalu dobili še razdelitev samomorilcev na vse možne vzroke, ki so botrovali njihovi smrti. In ja, koga zanima, kdo vse je umrl zaradi samomorilske zastrupitve s cianidom?! Prosim te, no. | Tcie 12:41, 27 november 2005 (CET)

Pogovor o kategoriji:Umrli po vzroku versus Pogovor k kategoriji:Umrli po vzroku[uredi kodo]

bug: ali se slučajno pogovorne strani pri kategorijah zaradi predloga o/k podvajajo? --Ziga 23:10, 18 oktober 2006 (CEST)