Pogovor o kategoriji:Kultura

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kategorija "Kultura" je ena od temeljnih kategorij in po logiki stvari ne more (naj ne bi bila) biti vezana na nobeno drugo kategorijo kot "Temeljna". Malo sem pregledoval strukturo kategorij in odkril celo vrsto takih nesmislov. Kulturo sem popravil ker je nekje pod njo kategorija "Naravni in kulturni spomeniki" kjer trenutno delam.

Pri kategorizaciji bi morali veljati vsaj dve pravili:

 1. temelne kategorije se nikamor navzgor ne povezuje
 2. če nastane cikel ga je potrebno odpraviti. Cikel povzroča zmedo in nek bodoči program za pregled kategorij se lahko zacikla (začne ustvarjati breskončen spisek) kot bi ga kosovnični procesor če ne bi tam imeli vgrajene kontrole samovgradnje (=cikla).

Pa verjetno bo obveljala tvoja volja administrator Klemen.

Poglej si :en. LP, --Klemen Kocjančič 09:56, 20 november 2005 (CET)
 1. Cikla ni.
 2. Ni potrebe po omenjanju administratorstva, sicer pa (Janez) te lahko predlagamo.
 3. En: ni dokončni zakon, kategorije so pač stvar debate.

--AndrejJ (pog., prisp.) 10:00, 20 november 2005 (CET)

Klemen in Andrej. Ne razumem vajinih pripomb!

 1. Klemen: Kaj naj pogledam na En: ???
 2. Andrej: Na naši Wikipediji je vsaj en cikel, stanje 10.11.2005. Če meniš da ga ne sme biti se strinjam.
 3. Andrej: Ko pišem pripombe omenjam kot administratorja le Klemena. On pač dela po svojih pravilih ki so:
  1. Klemen ima vedno prav
  2. Če Klemen nima prav stopi v veljavo prva točka teh pravil
 4. Andrej: Administrator ne želim biti. Smo že diskutirali in sem povedal, da ne morem in nisem pripravljen prevzeti soodgovornosti za vse kar se dela na našem (meni še vedno vendar vedno manj) ljubem Wikiju.
 5. Andrej: Glede da En: ni zakon in da je stvar kategorij stvar dogovora se popolnoma strinjam. O kategorizaciji sem že nekajkrat začel diskusije pa so izginile kot liter laškega piva v Sahari.

Pa lep pozdrav! --Janez Novak 12:17, 20 november 2005 (CET)

Na en: je kultura povezana v enake kategorije, kot jih je dodal Klemen. Kje si videl, da "kultura" nastop v ciklu? Morda kaka druga kategorija, to ni izključeno.
Odgovornost administratorjev ni nič večja, se pa predpostavlja resno delovanje, še najbolj praktična posledica administratorstva je udobnejše vračanje neumnosti in brisanje le teh. --AndrejJ (pog., prisp.) 18:09, 20 november 2005 (CET)

Odgovor:

 1. Kultura je na en: dejansko povezana navzgor, je pa ni med temeljnimi kategorijami. Ker je pri nas temeljna kategorija po mojem mnenju zato ne sme biti povezana navzgor,
 2. Nisem in ne trdim da je kultura v ciklu. V ciklu je geslo Finski smučarji.
 3. Glede odgovornosti administratorjev pa se kot morda veš ne strinjam. Nazivi in pravice nosijo s sabo tudi dolžnosti in odgovornosti (praviloma, razen na Wikipediji in med slovenskimi politiki). To in pa moja vzkipljivost (sedaj sem se navadil komunicirati kot je običaj na Wikiju, to je kot dekle po 12 letih samostanske šole (pa mi včasih še kaj uide). --Janez Novak 19:04, 20 november 2005 (CET)
Category:Finski smučarji je res bila zaciklana, ampak lapsus je že bil popravljen. --AndrejJ (pog., prisp.) 19:46, 20 november 2005 (CET)
Izpis strukture kategorij je od 10.11. (izgleda da ga naredijo samo občasno). Pa en cikel v obrobnem področju pri naši količin sploh ni problem (razen če bi dobili kakšnega Finca, ki zna slovensko).
Problem pa je povezovanje navzgor temeljnih kategorij (pa še kaj, ampak kot navadnemu članu se take stvari »žvižgajo«)--Janez Novak 19:57, 20 november 2005 (CET).
In Kultura je po Klemenovi "zaslugi" zopet v dveh kategorijah. Veljajo pač zgoraj navedena pravila za določenje kategorij.--Janez Novak 20:03, 20 november 2005 (CET)