Pogovor o kategoriji:Avtoceste in hitre ceste v Sloveniji

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Vse zp se povezujejo na ktgr o avtocestah. Ta ktgr že obstaja. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 16:07, 22 oktober 2006 (CEST)

Že popravljeno na drugih wikipedijah. Prvi dve kategoriji se lahko zbrišeta. -- Keber 17:52, 22 oktober 2006 (CEST)Č

Ne zgleda, da bi bilo kaj popravljeno na drugih WP. Vse imajo še vedno ktgr Avtoceste. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 18:45, 22 oktober 2006 (CEST)

Naj imajo. Misliš, da bodo imele tudi takrat, ko bodo začele opisovati tudi naše Hitre ceste? Važno je, da so medsebojne povezave uštimane, kako imajo oni svojo kategorizacijo, pa nas niti najmanj ne zanima. In če preveriš recimo nemško wikipedijo (ki bi znala biti nekaka referenca za opisovanje avtocest), poleg avtocest drugih držav opisujejo tudi hitre ceste. -- Keber 18:58, 22 oktober 2006 (CEST)

Do zdaj smo imeli vsi usklajeno, zdaj pa si ti podrl to enotno kategorizacijo. Zakaj potem nisi, če že združuješ ktgr, vrgel vse v Kategorija:Ceste in ulice v Sloveniji? LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 19:36, 22 oktober 2006 (CEST)

Kaj je bilo usklajeno? Glede avtocest in hitrih cest prav nič. Oba pojma sta si zelo podobna, sploh v Sloveniji. Nisem pristaš pretiranega drobljenja kategorij, vse v eno ogromno pa tudi ne bomo metali (Čopova ulica in avtocesta A1 pač nimata veliko skupnega). Ta kategorija je za slovensko področje zadostna in ravno prav velika. Poleg tega pa imajo podobno urejeno tudi na nemški wikipediji (de:Kategorie:Autobahn_und_Schnellstraße_(Österreich)), kjer imajo za bistveno več avtocest in hitrih cest eno samo kategorijo, zakaj bi mi drobili? Tudi Italijani mečejo v eno kategorijo autostrade in zbirne autostrade, nekako enakovredne našim hitrim cestam. -- Keber 21:53, 22 oktober 2006 (CEST)
Pa dodam še enakovredno kategorijo na španski wikipediji: es:Categoría:Autopistas_y_autovías_de_España. Menda te bo prepričalo. -- Keber 21:59, 22 oktober 2006 (CEST)

Sem opazil, da sta ekvivalenta (iw-ja) te kategorije: [1] in [2] pravzaprav kategoriji, ki vsebujeta samo avtoceste in ne hitrih cest. (Nisi dal najboljšega primera.) lp., --Ziga 22:15, 22 oktober 2006 (CEST)

Razlike med avtocesto in hitro cesto so, če še ne veš. Vse štiri IW, ki se sedaj povezujejo na to novo ktgr, imajo na tujih WP notri le avtoceste in nič hitrih cest. Ne vem, zakaj naj bi me brigala Avstrija in Španija, saj je trenutno govora o Sloveniji; če pa nisi opazil, da so na :de v ktgr za Avstrijo tako avtoceste kot hitre ceste, za Slovenijo pa le avtoceste (že iz naslova je opazna razlika). Ti tako zdaj povezuješ naše članke o avtocestah in hitrih cestah na :de ktgr le o avtocestah. Če že nekje spreminjaš, potem spremeni vse. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 22:32, 22 oktober 2006 (CEST)

Kolikor poznam evropske ceste, bi rekel, da se klasifikacija hitrih cest (čez mejo) v bistvu ne more primerjati z našimi. Italijani imajo npr. "superstrade", ki pa so zelo podobne avtocestam (mislim, da je razlika le v tem, da nimajo ograje oz. odstavnega pasu) - odsek naše t.i. "avtoceste" v Vipavski dolini je precej ozek, pa ga pač imenujemo avtocesta. Ceste tovrstnih razsežnosti v tujini (večinoma) ne pojmujejo kot avtoceste. Zato dvopasovke (H1) pmsm res ne spadajo v tak okvir. Italijani imajo npr. kt [3] rezervirane samo za avtoceste. Je pa res, da jih imajo mnogo več kot Slo. (5) - torej v smislu drobljenja razumem Kebra, ne strinjam pa se, da lahko te ceste preprosto enačimo. --Ziga 22:53, 22 oktober 2006 (CEST)

Zanimivo, kakšna nenadna skrb za tujejezične kategorije, ki se povezujejo na slovensko. Sta oba mogoče na teh tujih wikipedijah opazila tudi članke o slovenskih hitrih cestah? Ali sta opazila naslednje dejstvo, da se vse omenjene kategorije (slovenska, nemško/avstrijska, italijanska in španska) nanašajo na avtoceste in hitre ceste _v svojih državah_? Kaj počnejo v drugih wikipedijah, nekako ni njihova skrb, kajne? Dalje: ne nemška, ne švedska, ne poljska in ne češka wikipedija trenutno nimajo nobenega članka o slovenskih hitrih cestah. Podobno je veljalo danes dopoldne še za našo wikipedijo. In sedaj, ko se nekdo spravi narediti neke smiselne škrbine o vseh petih hitrih cestah v Sloveniji, ki jih premoremo (in tudi preostalih avtocestah v Sloveniji ter popraviti obstoječe), postane največji problem, kako bodo v tujih wikipedijah poimenovali svojo kategorijo, povezano z našo, danes nastalo. In potem meni nekateri očitate, da se ukvarjam z »nepomembnim postavljanjem škrbin«. Če pa ima kdo željo brklajti po tujih wikipedijah (ne, ne vem, kako se reče po poljsko hitra cesta), naj izvoli. Moja skrb je vsebina člankov in pravilna kategorizacija v slovenščini. Kaj pišejo Poljaki, me ne zanima. Glede dvopasovne hitre ceste: te poznajo tudi Švedi. V Sloveniji pa samo še dve leti. -- Keber 22:56, 22 oktober 2006 (CEST)

Eh, ni potrebno, da napadaš. Prebral sem si vajin pogovor, pa sem dopisal. Poznam bolečino, ki se poraja ob dejstvu, da wikipedije ne pišemo sami - in zato vedno ne moremo uresničiti svojih snovanj. Vsak izmed uporabnikov je včasih deležen tega. Dejstvo je, da so trmasta prepričanja tako zelo nekonstruktivna, da je škoda časa brušenja jezika s pogovori. Če se takšne reči nadaljujejo, zmaga pač tisti, ki mu ego veleva, da mora dalj časa nakladati in argumentirati. V vsakem primeru pa nič ni večno. Čez nekaj let bomo morda vsi skupaj prišli do sklepa, da se nekatere kategorije preuredijo drugače. NAJPREJ PA RABIMO ČLANKE, zato ne izgubljajmo energije za tole. --Ziga 23:16, 22 oktober 2006 (CEST)

Btw., lepo, da si napisal škrbine o petih hitrih cestah in jih kategoriziral. --Ziga 23:19, 22 oktober 2006 (CEST)